| sadowod.com | vivaspb.com |

Ιστορία της εθνικής σημαίας της Ουκρανίας

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΙΣΤΟΡΙΑ

Prapor0

Prapor0

Κάθε χρόνο, στις 23 Αυγούστου, εορτάζεται η Ημέρα Σημαίας της Ουκρανίας. Τα κίτρινα-μπλε χρώματα συμβολίζουν το Κίεβο πριν από τον εκχριστιανισμό του Ρως του Κιέβου.

Σχεδόν όλα τα εμβλήματα των πόλεων της περιοχής του Κιέβου και της Ουκρανίας ήταν γενικά πλαισιωμένα από κίτρινα και μπλε χρώματα.

Από τα μέσα του 17ου αιώνα, οι σημαίες των Κοζάκων ήταν φτιαγμένες από μπλε ύφασμα στις οποίες με κίτρινο χρώμα ζωγραφίστηκαν σταυρό, αστέρια, όπλα και εικόνες των αγίων.

Kozatska prapori sered 17veka

Η σύγχρονη μπλε και κίτρινη σημαία για πρώτη φορά καταγράφεται δημοσίως στις 25 Ιουνίου του 1848 στο Λβιβ. Η Ουκρανοί κάτοικοι του Βασίλειου της Γαλικία και Βολοντιμιρία την ύψωσαν πάνω από το Δημαρχείο του Λβιβ ως εθνική σημαία.

Η πρώτη επίσημη αναγνώριση της μπλε και κίτρινη σημαίας έγινε στις 22 Μαρτίου του 1918, όταν η Κεντρική Ράντα (βουλή) ενέκρινε νομικά το συνδυασμό του κίτρινου και μπλε χρώματος ως σημαία της Ουκρανικής Λαϊκής Δημοκρατίας.

Το 1917-1921, κατά την Ουκρανική Επανάσταση, αυτή η σημαία ήταν κρατική σημαία της Ουκρανικής Λαϊκής Δημοκρατίας και του ουκρανικού κράτους.
Το 1938-1939, η μπλε-κίτρινη σημαία ήταν η σημαία της Καρπαθιακής Ουκρανίας, και το 1941 του ουκρανικού κράτους.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής, η μπλε και κίτρινη σημαία χρησιμοποιήθηκε υπόγεια, η χρήση της στην ΕΣΣΔ τιμωρούνταν με φυλάκιση δύο ετών.

Στις 23 Αυγούστου του 1991, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη Μόσχα, μια ομάδα βουλευτών με επικεφαλή τον Β. Τσορνοβόλ μπαίνει στη Βερχόβνα Ράντα (Κοινοβούλιο της Ουκρανίας) με μπλε και κίτρινη ουκρανική σημαία. Αυτή η σημαία εξακολουθεί, ως κειμήλιο, να φυλάσσεται κάτω από γυαλί στο μουσείο της Βερχόβνα Ράντα.

Prapor1

Prapor1

Στις 28 Ιανουαρίου του 1992 το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε το νόμο της Ουκρανίας για την εθνική σημαία. Σύμφωνα με μια λαϊκή ερμηνεία, το κίτρινο χρώμα συμβολίζει τα πεδία σιταριού και το μπλε είναι ο ουρανός πάνω τους.

Σήμερα, η σημαία της Ουκρανίας είναι ένα σύμβολο εθνικής ενότητας, τιμής και αξιοπρέπειας, παραδόσεων εθνικής δημιουργίας, ιστορίας και παρόντος. Ενσωματώνει τις αιώνιες φιλοδοξίες για ειρήνη, εργασία, ομορφιά και πλούτο της πατρίδας μας.

Prapor2
Η ουκρανική σημαία, που πυροβολήθηκε από τα ρωσικά βλήματα στο Ντόνμπας τον Αύγουστο του 2014, ξεδιπλώνεται μπροστά στον  Πούτιν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (Σεπτέμβριος 2015)


Άννα Μανιάτη