| sadowod.com | vivaspb.com |

Γιατί νίκησε ο Τραμπ - Τι σημαίνει για την Ελλάδα το…americanexit!

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΚΟΣΜΟΣ

Η μεγάλη ανατροπή στις αμερικανικές εκλογές έχει προκαλέσει μούδιασμα στη διεθνή κοινότητα καθώς σηματοδοτεί εξελίξεις που κανείς ακόμη δεν είναι σε θέση να προβλέψει. Με την Αμερική να πλέει σε αχαρτογράφητα νερά ποιος μπορεί να…κοιμάται ήσυχος; Σίγουρα πάντως όχι οι αγορές στις οποίες ήδη ο αντίκτυπος είναι μεγάλος καθώς οι δείκτες καταγράφουν πτώση.

Αmericanexit…φέρνει η νίκη Τραμπ!

Όπως αναλύει στο star.gr ο Διεθνολόγος της Παντείου, Δημήρης Καιρίδης «έχουμε τη μεγαλύτερη ανατροπή της πρόσφατης ιστορίας. Από το 1948 έχουμε να δούμε κάτι τέτοιο, όταν ο Τρούμαν θεωρούνταν ηττημένος και νίκησε τελικά. Όλα τα γκάλοπ έπεσαν έξω. Φαίνεται ότι η λευκή, μικροαστική Αμερική, απέδρασε και έσπασε τα αναχώματα τα οποία θεωρούσαν οι δημοκράτες ασφαλή. Μιλάμε για την Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Γουϊσκόνσιν. Αυτές οι 3 πολιτείες, οι βιομηχανικές, η «ζώνη της σκουριάς» όπως λέγονται, γύρισαν στρατόπεδο και έκαναν όλη τη ζημιά.

Όλα είναι στον αέρα! Βέβαια η Αμερική είναι ένα σύστημα με θεσμούς και με διαίρεση της εξουσίας και θα δούμε πως συμπεριφερθεί πιο σοβαρά τώρα που αναλαμβάνει την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά ως μήνυμα και ως συμβολισμός και ως πολιτική – ένας άνθρωπος που είπε αυτά που είπε και με τον πρότερο βίο του, να κερδίζει το πιο σημαντικό πολιτικό αξίωμα στον πλανήτη – στέλνει ένα ηχηρότατο μήνυμα ότι τα πράγματα δυσκολεύουν για όλους μας και στην Ευρώπη πλέον.

Η υποψηφιότητα της Μαρί Λεπέν δε φαντάζει εξωπραγματική, εκτός πλαισίου. Είναι πλέον, ακόμη πιο πιθανό να εκλεγεί στη Γαλλική Προεδρία με ό,τι αυτό σημαίνει για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση.

Γιατί νίκησε ο Τραμπ

Ο κόσμος ψήφισε αλλαγή, δεν ήθελε συνέχεια στο σύστημα. Υπάρχει ένας κόσμος οργισμένος, θυμωμένος, δυσαρεστημένος, παρά τα καλά οικονομικά νούμερα της Αμερικής και την πολύ χαμηλή ανεργία, κάτω από το 5%.

Βλέπουμε μια τάση αποστροφής προς τις ελίτ και το σύστημα. Αυτό το κατάλαβε από νωρίς ο Τραμπ και κατάφερε να το κεφαλοποιήσει υπέρ του.

Τι σημαίνει η νίκη Τραμπ για την Ελλάδα

Σημαίνει περισσότερη αστάθεια και μην προβλεψιμότητα στον διεθνή περίγυρο. Σημαίνει άνοδο του λαϊκισμού και του αντισημιτισμού και στην Ευρώπη. ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ AMERICANEXIT.

Ψήφισαν οι Αμερικάνοι να απέλθουν, να αποχωρήσουν όσο μπορούν από το διεθνές σύστημα. Διότι ο Τραμπ εκπροσωπεί τον προστατευτισμό, τον απομονωτισμό, δε θέλει το ΝΑΤΟ, δε θέλει την παρουσία της Αμερικής με ότι αυτή κομίζει σταθεροποιητικά στο διεθνές σύστημα. Κατά συνέπεια όπως έχουμε το BREXIT, όπως συζητούσαμε για GREXIT, οι αμερικανοί ψηφοφόροι ψήφισαν AMERICANEXIT.

Πως η νίκη Τραμπ θα επηρεάσει το θέμα του ελληνικού χρέους

Στο θέμα του ελληνικού χρέους που παραδοσιακά η Αμερική στήριζε διακριτικά την Ελλάδα, επισημαίνοντας βεβαίως πως πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις τα πράγματα γίνονται χειρότερα επισημαίνει ο κύριος Καιρίδης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «αυτό θα συμβεί διότι η επιρροή της Αμερικής θα μειωθεί, γιατί εμμέσως θα ενισχυθούν δυνάμεις του λαϊκισμού και στην Ευρώπη -καθώς αυτά είναι συγκοινωνούντα δοχεία – όπου έχουμε κρίσιμες εκλογές.

Γενικά το σύστημα θα δυσκολέψει, θα έχουμε αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία και ενδεχομένως οδηγηθούμε σε ύφεση (θα το δούμε αυτό), κάτι που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και γενικότερα την έξοδο της χώρας μας από την κρίση.

Κλείνοντας ο κύριος Καιρίδης είπε μια ατάκα που περικλείει όλη την ανησυχία, τον προβληματισμό και την αβεβαιότητα που σηματοδοτεί η νίκη του Τραμπ.

«Συννεφιάζει ο διεθνής ορίζοντας…» είπε χαρακτηριστικά και αναρωτιέμαι αν υπάρχει έστω και ένας που να μπορεί να διαφωνήσει μαζί του!

Της Ισμήνης Λέντζου

Πηγή: star.gr