| sadowod.com | vivaspb.com |

See Ukraine – ενάντια στους πολιτικούς μύθους

. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

SeeukraineCover

Οι Έλληνες, όπως στην ουσία και οι Ουκρανοί, αντλούν το μεγαλύτερο μέρος της πληροφορίας από μη αντικειμενικές πηγές. Η ελληνική ρήση λέει: «Μια εικόνα – χίλιες λέξεις».
Για αυτό το λόγο το φεστιβάλ See Ukraine: Docudays UA on tour είναι ιδανικό για την ελληνική κοινωνία και την ουκρανική κοινότητα της Ελλάδας. Με τη βοήθεια των εκφραστικών μέσων που μπορεί να προσφέρει μια ταινία, το έργο καταγράφει τη σύγχρονη πραγματικότητα των Ουκρανών, θα αποτελέσει επίσης τόπο συνάντησης για τους εμπειρογνώμονες από τις δύο χώρες, οι οποίοι στη στρογγυλή τράπεζα θα συζητήσουν και με το κοινό γι’ αυτά που δεν είναι ξεκάθαρα κατανοητά και γι’ αυτά που ίσως πονάνε.

Παρόλο που την Ουκρανία και την Ελλάδα ενώνει χιλιετής ιστορία, ο Έλληνας θεατής δε γνωρίζει καθόλου τον ουκρανικό κινηματογράφο. Δύσκολα μπορούμε να απαριθμήσουμε όλα, αλλά ποιος δε γνωρίζει το Άγιο Όρος, στη βιβλιοθήκη της Μεγάλης Λαύρας του οποίου φυλάγεται η πρώτη γραπτή αναφορά για το μοναχισμό των Ρους του Κιέβου (1016); Όλα τα χρόνια του αθεϊστικού σοβιετικού αγώνα, προσπαθούσαν να καταστρέψουν οποιαδήποτε υπόδειξη σχετικά με το ρόλο του Αγίου Όρους στην ανάπτυξη της πνευματικότητας και του πολιτισμού του ουκρανικού λαού. Πιθανόν, ακριβώς αυτή η πνευματική εγγύτητα «ευθύνεται» για το ότι οι ουκρανικές και οι ελληνικές κοινότητες συνεργάζονται στενά σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Το κενό σχετικά με τις γνώσεις για την Ουκρανία οφείλεται ακόμη στο γεγονός ότι η Ελλάδα παραδοσιακά βρίσκεται στο πεδίο προτεραιότητας της Ρωσίας. Το προδιατεθειμένο ευνοϊκά προς τις ρωσικές πηγές πληροφόρησης ελληνικό κοινό, έχει αδύναμη και εντελώς ψευδή εικόνα για το ουκρανικό έθνος, τη χώρα, τη γλώσσα, επαναλαμβάνοντας τους μύθους ότι όλα αυτά δεν υπάρχουν. Η ελληνική κοινή γνώμη, για δεκαετίες διαμορφωνόταν με βάση τις σοβιετικές ταινίες και ντοκιμαντέρ, τα οποία συστηματικά συνέχιζαν να προβάλλονται από την ελληνική κρατική τηλεόραση τα επόμενα 25 χρόνια μετά τη διάλυση της σοβιετικής αυτοκρατορίας και σύσταση του ανεξάρτητου κράτους της Ουκρανίας.

Το καινούριο κύμα παραπληροφόρησης, που αποτελεί ένα ισχυρό συστατικό του λεγόμενου υβριδικού πολέμου 2014-2016, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση στην ελληνική κοινωνία, η οποία, στη σειρά της, βιώνει μια σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση, και θα ήθελε να πιστεύει ότι η Ρωσία, «φιλική σλαβική χώρα με κοινή θρησκεία», είναι έτοιμη να απλώσει ένα χέρι βοήθειας.

Για αυτό το λόγο, εντελώς ακατανόητη, παράξενη ή απλώς άβολη φαίνεται για την πλειοψηφία των Ελλήνων η ενεργητικότητα της ουκρανικής κοινότητας της Ελλάδας, που δημιουργεί δυσφορία, αντικρούοντας μια «ευγενή εκδοχή», σύμφωνα με την οποία οι Ουκρανοί από την Ανατολική Ουκρανία ξεσηκώθηκαν ενάντια στο φασισμό. Πρέπει να ενεργοποιήσουν το μυαλό, να σπάσουν τα στερεότυπα, να αναζητήσουν, να κατανοήσουν, να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Είναι περίπλοκο.

Γιατί λοιπόν οι Ουκρανοί να θέλουν να είναι ένα ξεχωριστό έθνος; Γιατί να θέλουν να μιλούν μια ξεχωριστή γλώσσα; Γιατί να αγωνιστούν για την ανεξαρτησία; Ωστόσο, η ελευθερία και ο αγώνας για την ανεξαρτησία είναι έννοιες ιερές για το ελληνικό έθνος. Και οι θέσεις των Ουκρανών της Ελλάδας δημιουργούν και πάλι πολύ σύγχυση...

Ακριβώς το 2014, που έγινε η αρχή της πλέον ανοιχτής επιθετικότητας της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ώθησε τους Ουκρανούς όλου του κόσμου σε ενεργή δράση. Η Ελλάδα δεν ήταν εξαίρεση. Η πλειοψηφία των Ουκρανών από όλες της περιοχές της χώρας συνειδητοποίησαν ότι είναι Ουκρανοί και θέλουν να βλέπουν την πατρίδα τους ελεύθερη, με δημοκρατικές ευρωπαϊκές αξίες, μακριά από το καταπιεστικό σοβιετικό παρελθόν, στο οποίο με το ζόρι προσπαθούν να την επιστρέψουν. Βγήκαν σε κεντρικές πλατείες και δρόμους της Αθήνας, με κίτρινες-μπλε σημαίες, ντυμένοι στα ουκρανικά κεντημένα πουκάμισα και στεφάνια, με συνθήματα κατά της ρωσικής επιθετικότητας, εναντίον της προσάρτησης της Κριμαίας, για την υποστήριξη των παράνομα κρατουμένων πολιτικών ομήρων του Κρεμλίνου. Δημιούργησαν ισχυρό κίνημα εθελοντών, ενημερωτική ιστοσελίδα. Επειδή η ελευθερία είναι πάνω από όλα για κάθε λαό. Και σήμερα, οι Ουκρανοί είναι υπερήφανοι για τη γη τους και για τους ήρωες που χάνουν τη ζωή τους για την ελευθερία της.

Και η δική μας κοινότητα κάνει τα πάντα ώστε η ελληνική κοινωνία να μαθαίνει την αλήθεια για την Ουκρανία και τον ηρωικό λαό της. Γι’ αυτό το See Ukraine: Docudays UA on tour πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.


Γαλήνη Μασλιούκ, δημοσιογράφος, πρόεδρος της Κοινότητας της ουκρανικής διασποράς στην Ελλάδα και των Ελλήνων φιλοουκρανών «Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη»