| sadowod.com | vivaspb.com |

ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ.ΖΩΗ. Η έκθεση ουκρανικών παραδοσιακών φορεσιών του 19ου - αρχές του 20ου αιώνα

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tureiskyi5

Στην Αθήνα στα πλαίσια του γιορτασμού της Ημέρας της Βισιβάνκα στην Ελλάδα θα παρουσιάσουν τις ουκρανικές παραδοσιακές φορεσιές του 19ου - αρχές του 20ου αιώνα από την ιδιωτική συλλογή του ΄Ιγκορ Τουρέισκι και του Μαξίμ Οτσκούρ.

Η εγκαίνια της έκθεσης “ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ.ΖΩΗ.” θα γίνει στις 17 Μαΐου 2019, 18:00, στη Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία, οδ. Στεφάνου Δέλτα 2, Φιλοθέη

Στις 18-19 Μαΐου η έκθεση θα είναι ανοιχτή για επίσκεψη στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42, Κυψέλη

 Ώρες λειτουργίας: 12 πμ- 8μμ. Είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο ρουχισμός. Ο βίος.
Ουκρανικά παραδοσιακά ντυσίματα τέλη του 19ου - αρχές του 20ου αιώνα

Έναν άνθρωπο καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του συνοδεύει η ενδυμασία. Όταν αλλάζει ο άνθρωπος, αλλάζει και ο ρουχισμός του. Το ντύσιμο είναι απαραίτητο στοιχείο στην ζωή ενός ατόμου, κι εκτός αυτού εκφράζει και το στυλ του καθενός.

Στην ουκρανική παραδοσιακή κοινωνία, το ντύσιμο, εκτός από τον πρακτικό ρόλο, πάντα έπαιζε και άλλους ρόλους. Ο ρουχισμός εξέφρασε τη νοοτροπία, την κουλτούρα, τις αισθητικές προτιμήσεις, αντικατοπτριζόταν όχι μόνο οικονομικούς και κλιματικούς παράγοντες αλλά και την κοινωνική τάξη τους ανθρώπους. Έτσι, ο ρουχισμός παρουσιάζεται ως ένας δείκτης αυτοπροσδιορισμού.

Ο κύκλος ζωής των Ουκρανών αιώνες πριν ήταν δεμένος με το ντύσιμο, το οποίο άλλαζε ανάλογα με τις ηλικίες και με τους κοινωνικούς ρόλους των ατόμων. Το ντύσιμο, από τη γέννηση έως το θάνατο άλλαζε σύμφωνα με τους κανόνες της παράδοσης, οι οποίοι μεν ήταν κοινοί για τους Ουκρανούς, αλλά απ΄ την άλλη είχαν πολλές περιφερειακές ιδιαιτερότητες.

Tureiskyi4

Tureiskyi4

Τα ρούχα των αγοριών και των κοριτσιών τα πρώτα χρόνια της ζωής τους δεν διέφεραν πολύ, απλά ήταν ένα πουκάμισο. Αργότερα όμως – από την ηλικία περίπου των 5 ετών– ανάλογα με την περιοχή, τα ρούχα άρχισαν να διαφέρουν. Τα παιδιά μεγάλωναν και έπαιρναν μέρος στις δουλειές, έτσι σταδιακά άλλαζε και γέμιζε η γκαρνταρόμπα τους.

Στην ηλικία των 16-20 ετών, άρχιζε η περίοδος της νεανικότητας και η προετοιμασία για τη μελλοντική ανεξάρτητη ζωή και για τον γάμο ειδικότερα. Σε αυτή την περίοδο, το ντύσιμο κατά κάποιο τρόπο ήταν η ταυτότητα του μελλοντικού συντρόφου, που εκφράζει την ευημερία του.

Tureiskyi1

Tureiskyi1

Τα γαμήλια ντυσίματα ήταν πιο λαμπρά και ακριβά. Ο γάμος ήταν μια από τις σημαντικότερες τελετές στην παραδοσιακή ουκρανική κοινωνία. Η σημασία αυτού του γεγονότος μπορεί να τεθεί στο ίδιο επίπεδο με τη γέννηση και το θάνατο. Αυτό οφείλεται τόσο στην παράδοση όσο και στην αρχή της ανεξάρτητης ζωής και την πλήρη ένταξη στην κοινότητα. Έτσι η ενδυμασία του γάμου ήταν γεμάτη με τα χαρακτηριστικά της τελετής και ήταν σχεδιασμένη για να εντυπωσιάζει με πλούτο και μεγαλείο.

Μετά την τελετή του γάμου τα ντυσίματα άλλαζαν, ειδικά το γυναικείο ντύσιμο. Σύμφωνα με το αρχαίο έθιμο, μετά από το γάμο, μια γυναίκα δεν μπορούσε να έχει ακάλυπτα τα μαλλιά της και οπωσδήποτε έπρεπε να τα σκεπάζει. Κατά το πρώτο έτος του γάμου, πριν από τη γέννηση του πρώτου παιδιού ήταν μια περίοδος της επονομαζόμενης «νεότητας» και τα ντυσίματα των ανδρών και των γυναικών διατηρούσαν ακόμη τη φωτεινότητά τους.

Κατά την ώριμη περίοδο και προς τα γεράματα, το ένδυμα σταδιακά αποκτούσε πιο σεμνά και ήρεμα χαρακτηριστικά, δεν ακολουθούσε πλέον τις τάσεις των νέων στο ντύσιμο τους, διατηρούσε την αρχαϊκή του βάση. Οι γυναίκες, από μια ηλικία και έπειτα, φορούσαν λιγότερα στολίδια και τα χρώματα των ενδυμάτων γίνονταν πιο συγκρατημένα.

Η έκθεση έχει σκοπό να απεικονίσει τις αλλαγές της ζωής των Ουκρανών τους περασμένους αιώνες και ταυτόχρονα το ρουχισμό που συνόδευε το κύκλο της ζωής. Τα εκθέματα που παρουσιάζονται είναι αυθεντικά παραδείγματα εορταστικών ενδυμάτων, στα οποία κατά βάθος εκφράζεται η πολύπλευρη παράδοση των παραδοσιακών ενδυμάτων της Ουκρανίας και η ποικιλομορφία τους ανά περιοχή της χώρας.


Ιδιωτική συλλογή του ΄Ιγκορ Τουρέισκι και του Μαξίμ Οτσκούρ

Συλλογή παραδοσιακών ουκρανικών ενδυμασιών (τέλη 19ου - αρχές του 20ου αιώνα).

Η έμπνευση πηγάζει από την ομορφιά και το βάθος των εθνικών παραδόσεων του ουκρανικού λαού. Διατηρώντας τα έθιμα των προγόνων και δέχοντας τα καλύτερα αντικείμενα κάθε εποχής, από τα χέρια απλών ανθρώπων δημιουργήθηκαν αριστουργήματα. Παρά τις δύσκολες εποχές, παρά τη πείνα, την εξορία και τους πολέμους, ο ουκρανικός λαός κατάφερε να τα προφυλάξει και να τα διατηρήσει για τις επόμενες γενιές. Τα κίνητρα για τη δημιουργία της συλλογής ήταν η επιθυμία να κατανοηθεί το βάθος, η ουσία, το νόημα και η ομορφιά των παραδοσιακών ενδυμασιών, καθώς και να διατηρηθεί και να προωθηθεί στο μέλλον.

Η συλλογή παραδοσιακών ενδυμάτων παρουσιάζει ολη την Ουκρανία σε διαφορετικό βαθμό και στοχεύει να αντιπροσωπεύσει ομοιότητες και ιδιαιτερότητες στο ρουχισμό πολλών περιοχών της χώρας. Στη συγκεκριμένη συλλογή - όπως και στις περισσότερες συλλογές των μουσείων ή στις ιδιωτικές συλλογές -  υπερτερούν σημαντικά τα γυναικεία ντύσιματα, τα οποία διατηρήθηκαν καλύτερα από τα πιο απλά ανδρικά ή τα ακόμη απλούστερα παιδικά. Πολλά εκθέματα συλλέχθηκαν σε δεκάδες χωριά περίπου από τις μισές περιοχές της Ουκρανίας. Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν ποδιές, εσώρουχα, πανωφόρια, υποδήματα, κοσμήματα, μαντήλια και καπέλα.

Ένας σημαντικός στόχος είναι όχι μόνο η διατήρηση, αλλά και η διεξοδική μελέτη και εκλαΐκευση της ουκρανικής παραδοσιακής στολής.

Tureiskyi3

Tureiskyi3

Ο Ιγκόρ Τουρέϊσκιϊ και ο Μαξίμ Ότσκούρ

Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Κίεβο, από την παιδική τους ηλικία είχαν ενδιαφέρον για την ιστορία. Επέλεξαν να σπουδάσουν στο τμήμα ιστορίας του Εθνικού Πανεπιστήμιου Ταράς Σεβτσένκο του Κιέβου.

Αντιλαμβανόμενοι την ομορφιά και την ευαισθησία των παλιών παραδοσιακών ουκρανικών ενδυμασιών, άρχισαν να συγκεντρώνουν μια συλλογή από λίγα αντικείμενα και έφτασαν σε ποσό πάνω από χίλια κομμάτια. Πολλά πράγματα βρήκαν σε αποστολές στις επαρχίες της Ουκρανίας, που συνεχίζουν να κάνουν.

Τα τελευταία τρία χρόνια, σκοπεύοντας στην εκλαΐκευση της παραδοσιακής ουκρανικής ενδυμασίας, συμμετείχαν σε πολλές εκθέσεις και κυριακάτικα πρότζεκτ. Πραγματοποίησαν δεκάδες εκδηλώσεις, εργαστήρια και διαλέξεις. Συγκεκριμένα, την κοινή έκθεση «Ανδρικό φορτίο» με το μουσείο Ιβάν Γοντσάρ, την έκθεση «Δούκατς. Ο ήλιος στο κολιέ» με το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Ουκρανίας, όπως και τη συμμετοχή στα γυρίσματα της ταινίας μικρού μήκους «Κληρονομιά». Επίσης, με μεγάλη χαρά ανοίξανε τους θησαυρούς τους για τους ερευνητές και τους θαυμαστές.

 

Διοργανωτές: Club of Ukrainian women in GreeceΑΜΚΕ «Βορυσθένης» (Ελλάδα ), PO "Staycation" (Ουκρανία) με την υποστήριξη της πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελλάδα

Σε συνεργασία με : Δημοτική Αγορά ΚυψέληςMelissa Network

Χορηγοί: SANGÉLICAVash CenterEsperia Travel GreeceΚτήμα Μουσών

Χορηγοί επικοινωνίας : www.ukranorama.gr, www.global-ukraine-news.org