| sadowod.com | vivaspb.com |

Ο Ντίντουχ, σύμβολο των Χριστουγέννων στην Ουκρανία

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Didoukh0

Didoukh0

Υπάρχει ένα αυθεντικό σύμβολο των Χριστουγέννων στην Ουκρανική κουλτούρα, ο Ντίντουχ. Παραδοσιακά, μόλις βγει το πρώτο αστέρι την παραμονή

των Χριστουγέννων, το τελευταίο δεμάτι από τα στάχυα (που έχει διατηρηθεί από την τελευταία συγκομιδή) - Ντίντουχ - φέρνανε στο σπίτι λέγοντας: "ο Ντίντουχ στο σπίτι, το κακό έξω από το σπίτι". Τον τοποθετούσαν στη γωνία με το εικονοστάσι για να υπάρχει στο σπίτι άνεση, ηρεμία, ευεξία και ειρήνη για όλη την επόμενη χρονιά.

Επίσης τον ονομάζουν και "Παππού", "Κάλαντα" ή "Δεμάτι του παραδείσου". Η λέξη "Ντίντο" (παππούς) προέρχεται από τα αρχαία ουκρανικά και σημαίνει "το πνεύμα των προγόνων". Συμβολίζει τον πρόγονο της οικογένειας. Ο Ντίντουχ αντιπροσωπεύει ένα χώρο για τα πνεύματα, τους προγόνους, τους παππούδες, τους υπερασπιστές και τους προστάτες του σπιτιού. Είναι σύμβολο της αναγέννησης της ζωής στον κόσμο. Είναι η θυσία του καλύτερου δεματιού στην Φύση, στις δυνάμεις της και στα πνεύματα.

Didoukh1

Από την Βίβλο και τις παραβολές της γνωρίζουμε ότι ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε στους στάβλους. Ήταν κρύο, ο Ιωσήφ πρόσεξε μια τρύπα στον τοίχο και την έκλεισε με στάχυα. Αυτή η πράξη του δημιούργησε ένα έθιμο να σκεπάζουνε το πάτωμα με στάχυα και να βάζουνε ένα δεμάτι σε ένα περίοπτο μέρος.

Ο Ντίντουχ φτιάχνεται συνήθως με τρία, αλλά μπορεί και με πέντε ή επτά "πόδια". Τον δημιουργούσε όλη την οικογένεια, και στην κατασκευή του χρησιμοποιούσαν στάχυα από σίκαλη, βρώμη, σιτάρι. Για στόλισμα χρησιμοποιούσαν ξηρά λουλούδια, μούρα μίσχων, έγχρωμες κορδέλες. Τον κρατούσαν στο σπίτι μέχρι τα Θεοφάνια και μετά φυτεύανε τους σπόρους και ρίχνανε τα στάχυα στην φωτιά για να καούν όλες οι στεναχώριες και οι δυστυχίες της προηγούμενης χρονιάς.

Όμως και σήμερα ο Ντίντουχ παραμένει βασικό έθιμο των Χριστουγέννων, στην πόλη υπάρχει η δυνατότητα να τον αγοράσεις έτοιμο και να συνεχίσεις αυτή την όμορφη και αρχαία παράδοση μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια.


Μετάφραση: Ολεξάνδρα Τσιούπεκ

Πηγή: 1

Φωτο1: Οι Ντίντουχ του  Іван Кравчук