| sadowod.com | vivaspb.com |

Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να απομακρύνει τον Ποροσένκο και να οδηγήσει στην εξουσία στην Ουκρανία το φιλο-ρωσικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρωσία επιδιώκει να επηρεάσει τις εκλογές στην Ουκρανία, προκειμένου να απομακρύνει τον Πετρό Ποροσένκο και να φέρει στην εξουσία ένα λιγότερο αντιρωσικό κοινοβούλιο.

Μια εκτεταμένη έκθεση πληροφοριών των ΗΠΑ, σχετικά με τις παγκόσμιες απειλές φέτος, παρουσιάστηκε από τον Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Dan Coats, κατά την ακρόαση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ, στις 29 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι στο κεφάλαιο της έκθεσης «η Ρωσία και οι γείτονές της», η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών μαρτυρεί ότι η Ρωσία λαμβάνει μέτρα για να επηρεάσει τις ουκρανικές προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο του 2019 και τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το ερχόμενο φθινόπωρο.

«Με την ελπίδα να απομακρυνθεί ο Ποροσένκο και να φέρει στην εξουσία ένα λιγότερο αντιρωσικό κοινοβούλιο», η Ρωσία επιδιώκει να επωφεληθεί από τέτοια προβλήματα στην Ουκρανία όπως η ασταθή οικονομία, η διαφθορά, τα τρωτά σημεία στον κυβερνοχώρο, καθώς και η δημόσια δυσαρέσκεια.

Επιπλέον, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών επισημαίνει ότι δεν υπάρχει σαφής συμπάθεια στον ουκρανικό εκλογικό αγώνα: «Είναι πολλοί οι υποψήφιοι για την προεδρία, υψηλό το επίπεδο δυσπιστίας προς τις πολιτικές ελίτ, ενώ η έλλειψη σαφούς ηγέτη μπορεί να προσφέρει στους αντιπάλους του προέδρου της Ουκρανίας Πετρό Ποροσένκο, καθώς και στους λιγότερο γνωστούς υποψηφίους και αρχάριους στην πολιτική, την ευκαιρία να απευθύνουν έκκληση στους Ουκρανούς ψηφοφόρους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι αναποφάσιστοι».

Ωστόσο, η ρωσική επίθεση μεγάλης κλίμακας στην Ουκρανία θεωρείται από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών «λειτουργικά εφικτή, αλλά όχι πιθανή».

«Εκτιμάμε ότι μια επίθεση μεγάλης κλίμακας προς την Ουκρανία ή από ρωσικούς σχηματισμούς είναι λειτουργικά εφικτή, αλλά δεν είναι πιθανό το 2019», ανέφερε ο Coats στην έκθεση.

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών προβλέπει επίσης αυξημένο άγχος στην Αζοφική και στη Μαύρη Θάλασσα. Το έγγραφο επισημαίνει ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τη στρατιωτική πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, προκειμένου να βλάψει τις προσπάθειες ένταξής της στην ΕΕ και να ενισχύσει τους δεσμούς με το ΝΑΤΟ.

«Το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να διατηρήσει και, ει δυνατόν, να επεκτείνει την επιρροή του στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίες, πιστεύει ότι ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του», αναφέρει η έκθεση.

Υπενθυμίζουμε, ότι ο Γκεγκόρ Μποζόκ, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο διέταξε να διατεθούν επιπλέον 350.000.000 δολάρια στις ειδικές υπηρεσίες του για παρεμβολές στις εκλογές στην Ουκρανία, το τρέχον έτος.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: 5.ua