| sadowod.com | vivaspb.com |

Ελλάδα και Ουκρανία: Ιστορική Αδελφότητα

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ

Οι στενοί πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να εντοπιστούν σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους. 

Στη δεκαετία του 1820, το νοτιοδυτικό τμήμα της Ουκρανίας έγινε το κέντρο του κινήματος για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Εδώ έζησε η οικογένεια του Υψηλάντη και λειτουργούσε η οργάνωση «Φιλική Εταιρία», που προετοίμασε την απελευθέρωση της Ελλάδας. 500 χρόνια πριν, η πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας προκάλεσε κύμα ελληνικής πολιτιστικής επιρροής, όχι μόνο στη Δυτική Ευρώπη αλλά και στην Ανατολή, ιδιαίτερα στην Ουκρανία. Ακόμη και 500 χρόνια νωρίτερα, οι Ρως του Κιέβου αποδέχτηκαν τον Χριστιανισμό από τους Έλληνες και μαζί με αυτό ήρθαν ισχυρές επιρροές σε διάφορες σφαίρες του πολιτισμού - κυρίως πνευματικές. Από τα μέσα της 1ης χιλιετίας π.Χ. για αιώνες στη νότια Ουκρανία ανθούσαν οι ελληνικές αποικίες, και από τους κάτοικους τους οι Σλάβοι δανείστηκαν πολλά – κάποια είδη φρούτων και λαχανικών σε ορισμένες παγανιστικές γιορτές (όπως αποδεικνύεται από το όνομά τους). Οι επαφές αυτές χρονολογούνται από την εποχή του Τρωικού Πολέμου (περίπου 1200 π.Χ.), και πρόσφατα στη νότια Ουκρανία ανακαλύφθηκε επιγραφή γραμμικής Β γραφής, που ήταν κοινή στο ελληνικό μυκηναϊκό βασίλειο.

Κατά την περίοδο της ανόδου των Μυκηνών, οι επαφές αυτής της πρώτης Ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας εξαπλώθηκαν πολύ, από την Ιταλία στην Ανατολία, ακόμα και τον Καύκασο. Η περιοχή τέτοιων επαφών περιλάμβανε επίσης τη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Αντίθετα, τον 16ου αιώνα π.Χ., οι πρώτοι χρήστες των αρμάτων του κόσμου - του πιο τέλειου μέσου μεταφοράς εκείνης της εποχής - ήρθαν από την Ουκρανία στην Ελλάδα. Διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του Μυκηναϊκού βασιλείου και στη διαμόρφωση της τοπικής βασιλικής δυναστείας. Πριν από μισή χιλιετία, γύρω στο 2200 π.Χ., το κύμα των πρωτοελλήνων ήρθε στην Ελλάδα από τη νοτιοδυτική Ουκρανία. Αυτή ήταν η βάση του κράτους που περιγράφεται στην ελληνική ιστορική παράδοση ως το πρώτο βασίλειο στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια των ετών 3500-2200 π.Χ. οι εν λόγω πρωτοελληνικές φυλές ζούσαν στα νοτιοδυτικά της Ουκρανίας. Ήταν μια «αργυρή γενιά», την οποία μετά από πολλούς αιώνες περιέγραψε ο ποιητής του 8ου αιώνα π.Χ. Ησίοδος. Ο διάσημος πολιτισμός Τρυπίλλια (Trypillia) της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Ρουμανίας (5400-2700 π.Χ.), στο τέλος της ύπαρξής του συνέβαλε στη δημιουργία ενός πολιτισμού πρωτοελλήνων.

Λίγες χιλιετίες νωρίτερα, την 7η χιλιετία π.Χ., η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη η οποία ξεκίνησε την ανάπτυξη μιας παραγωγικής οικονομίας - για να αντικαταστήσει τη συλλογή τροφών και το κυνήγι ήρθε η καλλιέργεια των φυτών και των οικόσιτων ζώων. Από την Ελλάδα, ένας νέος τύπος οικονομίας, η βάση του σύγχρονου πολιτισμού, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Έτσι, οι σύγχρονες ουκρανικές-ελληνικές επαφές σε όλες τις σφαίρες βασίζονται στην χιλιόχρονη ιστορία των γόνιμων αλληλεπιδράσεων, των πολιτισμικών επιρροών και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: uagreeks.com