| sadowod.com | vivaspb.com |

Η Ελλάδα δέχεται λαθραία σκραπ από την κατεχόμενη Κριμαία

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ

GreeceCrimeaMetall00

Η δημοσιογραφική έρευνα του κέντρου "Peacemaker" κατέγραψε παραβίαση του ναυτικού δίκαιου της Ουκρανίας και της πολιτικής της ΕΕ σχετικά με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τους εισβολείς και τους Έλληνες συνεργάτες τους.

Το σκάφος RAMZI φόρτωσε περίπου 3000 τόνους σκραπ στο λιμάνι της Θεοδοσίας και το μετάφερε στο αγκυροβόλιο του λιμένα του Τσιγκέλι (Ελλάδα).

GreeceCrimeaMetall

GreeceCrimeaMetall

Όπως φαίνεται από τα ανοιχτά δεδομένα (MarineTraffic), το πρωί της 9ης Φεβρουαρίου, το σκάφος εισήλθε στην περιοχή του Τσιγκέλι. Μαζί με τον λαθρέμπορο υπήρχαν και άλλα πλοία εκείνη τη στιγμή.

GreeceCrimeaMetall01

GreeceCrimeaMetall01


Αλλά η θέση του RAMZI στο αγκυροβόλιο δίπλα σε άλλα πλοία δεν εμφανίζεται στο AIS από το πρωί της 9ης Φεβρουαρίου του 2018. Η τοποθεσία του σκάφους στο ελληνικό λιμάνι εμφανίζεται μόνο το βράδυ στις 10 Φεβρουάριου έως την αναχώρηση στις 11 Φεβρουάριου. Έτσι καταγράφονται ελιγμοί του πλοίου-παραβάτη στο μακρινό κόλπο του λιμανιού.

GreeceCrimeaMetall03

Μετά από την αναχώρηση από την περιοχή του ελληνικού λιμανιού, το σκάφος άλλαξε βύθισμα (από 5,7 μ σε 4,2 μ) και έδειξε πορεία  προς λιμάνι του Καυκάσου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εκφόρτωση του λαθρεμπορίου έγινε στο ελληνικό λιμάνι Τσιγκέλι.

GreeceCrimeaMetall02

GreeceCrimeaMetall02

Οι δημοσιογράφοι είχαν αναφέρει παρόμοιους ελιγμούς τον Δεκέμβριο του 2017. Παρόμοια συμπεριφορά έδειξε και το πλοίο ξηρού φορτίου BEE (IMO: 7723986), όταν φορτίο μετάλλου παραδόθηκε από το κατεχόμενο λιμάνι της Σεβαστούπολης στο Τσιγκέλι.

Επίσης συγκεντρώθηκαν στοιχεία που επιτρέπουν να υποθέσουμε άλλη περίπτωση παράνομης παράδοσης σκραπ από την κατεχόμενη Κριμαία σε ένα από τα ελληνικά λιμάνια, το Νοέμβριο του 2017. Τότε, το πλοίο SNOW WHITE έχει εκτελέσει κάποιους ελιγμούς, αναβόσβηνε το AIS, αλλά και πάλι τα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το πιθανότερα το πλοίο εκφορτώθηκε στην Ελλάδα (λιμάνι της Θεσσαλονίκης). Και οι επόμενες δύο παραδόσεις σκραπ από την κατεχόμενη Κριμαία σε ελληνικό λιμάνι, ενισχύουν περισσότερο αυτή την εκδοχή.

Καλούμε τις ελληνικές αρχές να ερευνήσουν τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων των πολιτικών της ΕΕ σχετικά με την μη-αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας, απαγόρευσης των εισαγωγών από την Κριμαία και την Σεβαστούπολη. Και να τιμωρήσουν τους παραβάτες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ.


Άννα Μανιάτη