| sadowod.com | vivaspb.com |

Αδελφοποιούνται Φάρσαλα και Κίλια Ουκρανίας

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ

Farsala Kilia

Στις 16 Ιουνίου το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων αποφάσισε να εγκρίνει την αδελφοποίηση των Δήμου Φαρσάλων με τον Δήμο Κίλιας της Ουκρανίας.

Ο θεματικός πυρήνας των επαφών αφορούσε κυρίως την ιστορικότητα της νήσου Λευκή (Φιδονήσι στην ουκρανική γλώσσα) στο Δέλτα του ποταμού Δούναβη στον Εύξεινο Πόντο και τη μυθολογική της σύνδεση με τον ομηρικό ήρωα Αχιλλέα.

Σύμφωνα με μία εκ των αρχαίων εκδοχών η θεά Θέτις μετά τον θάνατο του γιου της μεταφέρει το σώμα του στις εκβολές του Δούναβη, στον Εύξεινο Πόντο στη νήσο Λευκή.

Η ίδια η Θέτις μάλιστα αναδύει το νησί για να κατοικήσει εκεί ο γιος της.
Οι μετά - ομηρικοί μύθοι προσθέτουν και άλλες πληροφορίες.
Ο Αχιλλέας ζούσε στον χώρο μαζί με τη Μήδεια, την Ελένη ή την Ιφιγένεια. Εκεί ζούσαν επίσης οι ήρωες μετά θάνατον.
Ήταν τα Ηλύσια Πεδία. Λέγεται ότι στην αρχαιότητα υπήρχε μεγάλος ναός με βωμούς, αφιερωμένους στον Αχιλλέα. Τα πουλιά βουτούσαν και δρόσιζαν με θαλασσινό νερό το ναό. Εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος διέταξε να τοποθετήσουν σύμφωνα με μία παράδοση τα έπη του Ομήρου σε λάρνακα. Απαγορευόταν να κατοικήσουν άνθρωποι στο νησί ή να το επισκεφτούν γυναίκες. Συχνά οι ναύτες που περνούσαν από εκεί άκουγαν τον θόρυβο των όπλων του Αχιλλέα, το τραγούδι και τις διασκεδάσεις του.
Σύμφωνα με εκδοχή που αναφέρει ο Πίνδαρος, ο Ποσειδώνας ακούγοντας τον θρήνο της Θέτιδας για τον τραγικό χαμό του Αχιλλέα, βγήκε από τη θάλασσα και τη διαβεβαίωσε ότι ο γιος της θα ζήσει σε ένα νησί όπου ζουν μόνο ήρωες, τα Ηλύσια Πεδία.
Εκεί ο Αχιλλέας πράγματι συνέχισε να ασχολείται με τις πολεμικές συνήθειές του.

Το αρχαίο νησί Λευκή ανήκει τώρα στην επικράτεια του ουκρανικού κράτους και υπήρξε η σκέψη να καταστεί σημείο αναφοράς της ελληνο - ουκρανικής φιλίας. Επιπλέον η διαπίστωση ότι στην ουκρανική ενδοχώρα πλησίον της νήσου Λευκής βρίσκεται σύγχρονη πόλη που φέρει το όνομα Κίλια .

Η υλοποίηση της ιδέας αυτής συνάδει με την πολιτιστική πολιτική που εδώ και έξι χρόνια χαράζει και υλοποιεί ο Δήμος Φαρσάλων και στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η καταγραφή, η διάσωση και η προβολή της υλικής και άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και η εξωστρέφεια και η δημιουργία του ομηρικού Αχιλλέα, του διασημότερου ήρωα της παγκόσμιας μυθολογίας, είναι πρώτιστης επιλογής και πασχίζει να την προβάλλει με τον βέλτιστο και επιστημονικά εμπεριστατωμένο τρόπο, πολλώ μάλλον δε όταν η προσπάθεια αυτή ενέχει και προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης του τόπου.



Πηγή: 1