| sadowod.com | vivaspb.com |

Μεγαλειώδη υποδοχή επεφύλαξαν πανδήμως οι Κύθνιοι στον συντοπίτη τους Αγ. Ιγνάτιο Μαριούπολεως

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ

MarioupolKythnosMoshi00

Ιστορικές και μοναδικές στιγμές πνευματικής έξαρσης βίωσε στις 1 Οκτωβρίου το νησί της Κύθνου, υποδεχόμενο πανδήμως ιερά Λείψανα του Αγίου Ιγνατίου, Μητροπολίτου Μαριουπόλεως, του Κυθνίου,

τα οποία κατέφθασαν στο λιμάνι του Μέριχα εντός βαρυτίμου Λειψανοθήκης, τα οποία απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ντονέσκ και Μαριουπόλεως κ. Ιλαρίων και εδώρισε στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου & Κύθνου.
Οι εκατοντάδες πιστοί που ανέμεναν στο λιμάνι του Μέριχα ξέσπασαν σε ενθουσιώδεις εκδηλώσεις τιμής και σεβασμού, όταν ενεφανίσθησαν στον καταπέλτη του πλοίου "ΜΑΡΜΑΡΙ" ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β', φέρων τη Λειψανοθήκη, οι συνοδεύοντες αυτόν και προς τούτο προσκεκλημένοι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητος και Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο εκπροσωπών τον Ενδοξώτατο Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχος κ. Αλέξανδρος Λαγουρός, ο Πρέσβυς της Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρος Σκουρώφ, ο Πλοίαρχος και ο Ύπαρχος του Ε/Γ-Ο/Γ "ΜΑΡΜΑΡΙ".


MarioupolKythnosMoshi0

Οι πιστοί προσέτρεξαν αυθορμήτως να κατασπασθούν τα ιερά Λείψανα, ενώ απέδιδαν τιμές ο Διοικητής της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ., που εκπροσωπούσε και τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα, ο Διοικητής και άνδρες της Αστυνομίας και στελέχη του Λιμενικού Σώματος.
Άμα τη αφίξει του ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β',φέρων τα τίμια Λείψανα,μετέβη στα ελλιμενισμένα στο λιμάνι του Μέριχα σκάφη,του Λ.Σ. "ΦΟΥΡΝΟΙ", και του Πολεμικού Ναυτικού "ΒΟΤΣΗΣ", τα πληρώματα των οποίων ησπάσθησαν τα άγια Λείψανα.

Στη συνέχεια, σχηματίσθηκε πολυάριθμος και πολυάνθρωπη αυτοκινητοπομπή προς τη Χώρα,όπου έγινε με απόλυτη Εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα η πάνδημη υποδοχή των ιερών Λειψάνων, τα οποία λιτανευτικώς, με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος, παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κύθνου, παιδιά Πολιτιστικών Συλλόγων της Ουκρανίας,μαθητές και μαθήτριες των Σχολείων της Κύθνου,με τις σημαίες τους,το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων,το Δήμαρχο Μαριούπολης και στελέχη των Δήμων Μαριούπολης και Σαρτανά,τη Διευθύντρια της Έδρας της Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης, τη Διευθύντρια του ενιαίου Σχολείου, αριθμός 8 της Μαριούπολης, Προέδρους Σωματείων Ελλήνων στην Ουκρανία, το Διευθυντή της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών, τον Πρόεδρο του Ελληνοουκρανικού Επιμελητηρίου,τον Έπαρχο Κέας-Κύθνου και εκατοντάδες πιστών, οι οποίοι είχαν στρώσει τους δρόμους με τάπητες και έραιναν με άνθη τον Άγιο με δάκρυα συγκινήσεως, μεταφέρθηκαν στήν πρό του Δημαρχείου πλατεία, επί εξέδρας, που είχε προευτρεπιστεί με τις άοκνες προσπάθειες του Εφημερίου της Χώρας, ΟΙκονόμου Χαριλάου Δημητρίου,του Δημάρχου Κύθνου κ. Σταμ. Γαρδέρη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνστ. Φιλιππαίου, των Δημοτικών Συμβούλων, των Υπαλλήλων του Δήμου και όλων των κατοίκων της Χώρας, οι οποίοι εργάσθησαν φιλόπονα, οι οποίοι ασβέστωσαν δρόμους και εκκλησιές και έκαναν τη Χώρα να λάμπει, από καθαριότητα και τάξη.


MarioupolKythnosMoshi1

Ο Εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαριουπόλεως και Ντονέσκ κ. Ιλαρίωνος, Πρωθιερεύς Βαλντιμίρ Ούτκιν, προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β' και το Δήμαρχο Κύθνου κ. Γαρδέρη, αναφέρθηκε στην πολυχρόνια φιλία, μεταξύ του Ουκρανικού και του Ελληνικού λαού, ανεφέρθη στο έργο και την προσφορά του Αγίου Ιγνατίου, παρεκάλεσε όλους να προσεύχονται για το λαό της Ουκρανίας, τόνισε ότι με μεγάλη χαρά δωρίζονται ιερά Λείψανα του Αγίου, συνοδευόμενα από Αρχιερατικό Πιττάκιο,περί της γνησιότητός τους και προσέφερε στον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β' καλλιτεχνικώτατη Εικόνα του Αγίου Ιγνατίου, φέρουσα απὸτμημα ιερού Λειψάνου, και στον Δήμαρχο, ωσαύτως, μία Εικόνα του Αγίου.

Στη συνέχεια,προσεφώνησε τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτου Μαριουπόλεως ο Δήμαρχος Κύθνου κ. Σταμ. Γαρδέρης,ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων"...Ο Άγιος Ιγνάτιος αποτελεί, πλέον, για τους ευσεβείς Χριστιανούς της μικρής νήσου Κύθνου και της πόλεως Μαριούπολης, το καύχημα και τη δόξα της πίστεως τους, αλλά και της τοπικής τους ιστορίας. Η Κύθνος είναι το μικρό νησί των Κυκλάδων που είδε ο Ιγνάτιος το φώς της ζωής κι έλαβε τα πρώτα θεμέλια της παιδείας και της πίστεως. Η Μαριούπολη, δε οφείλει σ΄ αυτόν την ύπαρξη της, καθώς και την πνευματική και πολιτισμική ακμή της.....
Οι Έλληνες της Μαριούπολης , συνεχίζοντας την παράδοση των προγόνων τους, αποτελούν σήμερα ένα ζωτικό τμήμα του απόδημου ελληνισμού. Εμείς, ως Δήμος Κύθνου, με αφορμή αυτή την ευτυχή συγκυρία που ενώνει τους δυο τόπους χάρη στη φωτεινή παρουσία του Αγίου Ιγνατίου, θα βρισκόμαστε με την καρδιά και τη σκέψη μας δίπλα στους απόδημους Έλληνες της Μαριούπολης, όπως έπραξε και ο πρόγονος μας Μητροπολίτης......Είμαι ευτυχής, σ΄ αυτή την ιστορική συγκυρία, από τη θέση του Δημάρχου που καλούμαι να συμπράξω στην αδελφοποίηση των δυο τόπων. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου ιδιαίτερα στο Δήμαρχο Μαριούπολης, ο οποίος παρά τις δύσκολες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο του, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας και άμεσα απεδέχθη το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Κύθνου για την αδελφοποίηση των δυο λαών. Καταλήγοντας θέλω να τονίσω ότι πλέον οι δυο Δήμοι συνδέονται με δεσμούς συνεργασίας, σύμπνοιας και φιλίας..."

MarioupolKythnosMoshi2

Ακολούθως,προσεφώνησε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' , η προσλαλιά του οποίου παρατίθεται αυτούσια κατωτέρω, και προσέφερε επιστήθιο Σταυρό στον Πρωθιερέα και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαριουπόλεως κ. Ιλαρίωνα Εικόνα του Αγίου και Αρχιερατικό Επιτραχείλιο και Ωμόφορο, παρακαλώντας τον, όταν θα τα φέρει, να ενθυμείται το λαό της Κύθνου στις προσευχές του.

Εν συνεχεία, τελέσθηκε Πανηγυρικός Τρισαρχιερατικός Εσπερινός,προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, ο οποίος με τη σύντομη ομιλία του προεκάλεσε τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις και επευφημίες του πλήθουςτων πιστών, αναφερθείς στην πίστη στο Θεό και την αγάπη προς την Πατρίδα, ειπών χαρακτηριστικά "μας εκπλήσσουν αυτά που ακούμε και βλέπουμε τις τελευταίες μέρες, αλλά την απάντηση τη δίνετε απόψε εσείς, ο πιστός λαός του Θεού, ο οποίος τιμά και αγαπά και την πίστη του και την Ορθοδοξία του και την Πατρίδα του,τις οποίες δεν πρόκειται ποτέ να αποχωρισθεί". Ευχαρίστησε δε το Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β' για τη φιλοξενία,καταθέτοντας την ευγνωμοσύνη του ιδίου και του Σεβασμιωτάτου κ. Θεοκλήτου για όσα έζησαν και επήνεσε το λαό της Κύθνου, η οποία, όπως είπε, δεν είναι μικρό νησί, αλλά μεγάλο νησί, γιατί έχει μεγάλους,πιστούς και ευσεβείς ανθρώπους και γιατί εγέννησε ένα μεγάλο Άγιο της Εκκλησίας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Κύθνου μετέφεραν επί των ώμων τους τη Λειψανοθήκη,η οποία λιτανευτικώς κατηυθύνθη προς τον κτητορικό Ναό της οικογενείας του Αγίου,των Γοζαδίνων, στον οποίο και εβαπτίσθη.
Στην παρακείμενη Πλατεία ομίλησαν ο Πρόεδρος του Ελληνοουκρανικού Επιμελητηρίου, απόγονος της οικογενείας των Γοζαδίνων,ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, η Πρόεδρος των Ελληνικών Σωματείων της Ουκρανίας και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυθνίων κ. Κοκιασμένος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο γεγονός,ευχαρίστησαν το ΣΕβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β' , το Δήμαρχο Κύθνου και τον Σεβασμιώτατο κ. Ιλαρίωνα.
Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας της μετονομασίας της Πλατείας σε "Πλατεία Ελληνοουκρανικής Φιλίας",ενώ η Φιλαρμονική παιάνιζε τους Εθνικούς Ύμνους Ουκρανίας και Ελλάδος.

Πηγή: 1