| sadowod.com | vivaspb.com |

1η τεχνική συνάντηση εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Ουκρανίας επί θεματικών αντικειμένων διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ

 UkrGrSea0

UkrGrSea0

Την Τετάρτη 14/09/2016 στο πλαίσιο της 1ης Τεχνικής Συνάντησης Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Ουκρανίας επί θεματικών αντικειμένων διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας (Πειραιάς 13-14/09/2016), ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας συναντήθηκε στο Υπουργείο με τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Αθήνα κ. Volodymyr Shkurov.

Ο κ. Υπουργός κατά τη διάρκεια των εργασιών της δεύτερης ημέρας της Tεχνικής Συνάντησης Εμπειρογνωμόνων απηύθυνε χαιρετισμό, υπογραμμίζοντας το πολύ καλό επίπεδο των ναυτιλιακών σχέσεων Ελλάδας-Ουκρανίας. Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην κυβερνητική προτεραιότητα, που αφορά στη διεύρυνση της συνεργασίας με την Ουκρανία στο ναυτιλιακό και οικονομικό τομέα με έμφαση στις θαλάσσιες μεταφορές. Επιπρόσθετα, απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στις εργασίες της Συνάντησης για τον προωθιτικό ρόλο της στην εμβάθυνση των διμερών ναυτιλιακών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ τόνισε την προστιθέμενη αξία της προώθησης της συνεργασίας αυτής και εντός του πλαισίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας στον Εύξεινο Πόντο (BSEC), στους οποίους και συμμετέχουν οι δύο χώρες. Τέλος, αναφέρθηκε στους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και υποστήριξε την προτεραιότητα που αποδίδεται στην προώθηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της χώρας μας με την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός Πρέσβης κ. Volodymyr Shkurov στην τοποθέτησή του επιβεβαίωσε τη δομημένη συνεργασία Ελλάδας-Ουκρανίας στον ναυτιλιακό τομέα και ευχαρίστησε την ελληνική αντιπροσωπεία για τη διοργάνωση της συνάντησης και την υποστήριξή της στην αντίστοιχη ουκρανική, μέσω της μεταφοράς του υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας που διαθέτουν τα στελέχη του ΥΝΑΝΠ / Α/ΛΣ – ΕΛ.ΑΚΤ. Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση στην ελληνική πλευρά για τη φιλοξενία της 2ης Τεχνικής Συνάντησης Εμπειρογνωμόνων στην Ουκρανία, η οποία και πρότεινε να πραγματοποιηθεί στην Οδησσό, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2017, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ουκρανικής Ναυτιλιακής Εβδομάδας.

Οι εργασίες της Τεχνικής Συνάντησης εμπειρογνωμόνων συντονίσθηκαν από την Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Διευθύνσεων του ΥΝΑΝΠ (ΔΑΝ, ΔΛΠ, ΔΙΠΘΑΠ, ΔΕΔΑΠΛΕ) και εκπροσώπων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Από ουκρανικής πλευράς, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών της Ουκρανίας και της Κρατικής Διοίκησης Λιμένων της Ουκρανίας.

UkrGrSea1

UkrGrSea1

Κατά τη διάρκεια της Τεχνικής Συνάντησης Εμπειρογνωμόνων οι δύο πλευρές είχαν τη δυνατότητα να διαβουλευθούν και να ανταλλάξουν απόψεις επί θεμάτων: (α) διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας (με έμφαση στις προτεραιότητες των δυο χωρών στον ναυτιλιακό τομέα, τη δυναμική περαιτέρω εμβάθυνσης της ναυτιλιακής συνεργασίας τους και την παροχή τεχνικής βοήθειας επί θεμάτων θαλασσίων μεταφορών), (β) ναυτιλιακού ενδιαφέροντος και Ενωσιακού κεκτημένου στην ΕΕ, (γ) ναυτιλιακών προτεραιοτήτων στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και ιδίως στο πλαίσιο του ΙΜΟ, (δ) θαλάσσιων συνδέσεων μεταξύ λιμένων των δυο χωρών και (ε) συνδυασμένων μεταφορικών συστημάτων (intermodal transport systems).

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, υπεγράφη κείμενο αμοιβαίως συμφωνηθέντων πρακτικών από τους επικεφαλείς των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και έγινε κοινώς αποδεκτή η συνέχιση της συνεργασίας με τον προγραμματισμό σύγκλησης της Κοινής Ομάδος Εργασίας, που θα φιλοξενηθεί στην Ουκρανία το β’ τρίμηνο του 2017.


Πηγή: ΥΝΑΝΠ