| sadowod.com | vivaspb.com |

Ντόναλντ Τουσκ: Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ουκρανία

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΕΕ

Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποκαλείται δικαίη, χωρίς ανεξάρτητη και ασφαλή Ουκρανία. Εκείνοι οι πολιτικοί, που είναι έτοιμοι να πουλήσουν την Ουκρανία, πουλάνε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε ειδική συνεδρίαση του Βερχόβνα Ράντα, για την πέμπτη επέτειο από την έναρξη της ένοπλης επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας.

«Όταν εμείς, οι Πολωνοί, ξεκινήσαμε το ταξίδι μας προς την Ευρώπη, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' είπε στον κόσμο: «Δεν υπάρχει δίκαιη Ευρώπη χωρίς ανεξάρτητη Πολωνία». Εδώ και τώρα θέλω να πω ότι δεν υπάρχει δίκαιη Ευρώπη χωρίς ανεξάρτητη Ουκρανία. Δεν υπάρχει μια ασφαλής Ευρώπη χωρίς ασφαλή Ουκρανία. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ουκρανία», δήλωσε ο Τουσκ.

Πρόσθεσε ότι θα θυμάται πάντα τις γαλάζιες σημαίες με τα χρυσά αστέρια στο Khreshchatyk, κατά τη διάρκεια της επανάστασης της αξιοπρέπειας και τον ύμνο της ΕΕ «Ωδή στη χαρά», που ακουγόταν σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Συχνά επαναλαμβάνω στους συναδέλφους μου στις Βρυξέλλες: «μην διδάσκετε τους Ουκρανούς να είναι η Ευρώπη, μάθετε από αυτούς τι είναι η Ευρώπη». Επιτρέψτε μου να επαναλάβω τα λόγια με τα οποία κάποτε απευθύνθηκα στους ηγέτες της ΕΕ: «μόνον όσοι είναι αλληλέγγυοι με την Ουκρανία έχουν το δικαίωμα να ονομάζονται Ευρωπαίοι, αυτοί που είναι έτοιμοι να πουλήσουν την Ουκρανία, πουλάνε το μέλλον της Ευρώπης», επανέλαβε ο Τουσκ.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι δεν είναι τυχαίο πως αυτοί οι πολιτικοί που αμφισβητούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση «καταφεύγουν στο γεγονός ότι αμφισβητούν την ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τουσκ απηύθυνε την ομιλία του στην ουκρανική γλώσσα.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: ukrinform.ua