| sadowod.com | vivaspb.com |

Η Ουκρανία εκλέχθηκε στην προεδρία του προγράμματος στατιστικών για τις δημόσιες συμβάσεις του ΠΟΕ

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 25-27 Φεβρουαρίου 2019, για πρώτη φορά στην ιστορία της από την ημέρα προσχώρησής της στον ΠΟΕ, η Ουκρανία επελέγη στην προεδρία του προγράμματος εργασίας για τη συλλογή και την υποβολή στατιστικών στοιχείων (Work Program on Collection and Reporting of Statistical Data). Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στα σημαντικά επιτεύγματα της Ουκρανίας σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια. Ο προηγούμενος πρόεδρος αυτού του προγράμματος, ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως είναι γνωστό, το 2016 η Ουκρανία προσχώρησε στη συμφωνία του ΠΟΕ για τις δημόσιες συμβάσεις (Συμφωνία για τις Δημόσιες Συμβάσεις, ΣΔΣ). Ως αποτέλεσμα, οι ουκρανικές εταιρείες έλαβαν το δικαίωμα συμμετοχής σε κρατικές προμήθειες 47 χωρών που συμμετείχαν στη συμφωνία ΣΔΣ, μεταξύ των οποίων, χώρες της ΕΕ, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Κορέα, η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και ο Καναδάς. Ο συνολικός όγκος της αγοράς κρατικών προμηθειών του ΠΟΕ, εκτιμάται σε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την εμπιστοσύνη και εξέφρασε τους κύριους τομείς εργασίας για το εγγύς μέλλον, όπως η ανάπτυξη και η χρήση ενοποιημένης μεθοδολογίας για τη συλλογή και αναφορά δεδομένων, σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις των χωρών μελών της Συμφωνίας για τις Δημόσιες Συμβάσεις, καθώς επίσης η περαιτέρω διάδοση της χρήσης του ανοικτού προτύπου δεδομένων στις δημόσιες συμβάσεις από τον Οργανισμό Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας (Open Contracting Data Standard, OCDS).

Η Ουκρανία κατέθεσε σαφή θέση σχετικά με τη σκοπιμότητα χρήσης του προτύπου OCDS από τα κράτη μέλη της συμφωνίας, η οποία θα αυξήσει σημαντικά τη διαφάνεια και το άνοιγμα των πληροφοριών σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις στον κόσμο. Χρησιμοποιώντας αυτό το πρότυπο, γίνεται εφικτό να δημοσιευτούν ευανάγνωστα δεδομένα, να τα συνδυάσετε και να τα συγκρίνετε με τις δικές σας πληροφορίες, καθώς και να δημιουργήσετε εργαλεία για την ανάλυση και την ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με την κατάσταση των δημόσιων συμβάσεων σε μεμονωμένες χώρες και σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής, η Ουκρανία επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της να μοιραστεί τη δική της εμπειρία στην εφαρμογή του προτύπου OCDS.

Το ηλεκτρονικό σύστημα δημόσιων συμβάσεων ProZorro, το οποίο χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο πρότυπο δεδομένων, αποτελεί ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα ανοικτά δεδομένα παρέχουν τη διαφάνεια των δημοσίων συμβάσεων, επηρεάζουν θετικά την ανάπτυξη της οικονομίας, μειώνουν τη διαφθορά και προάγουν μια θετική διεθνή εικόνα για την Ουκρανία. Το άνοιγμα των δεδομένων περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες απάτης και καθιστά τις παραβιάσεις στην εκτέλεση των συμβάσεων πιο επικίνδυνες από την άποψη εφαρμογής του νόμου.

«Σήμερα, το ProZorro είναι μοναδικό όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για τον κόσμο, ένα σύστημα στο οποίο μπορούν να παρακολουθούνται online 2.260.000 αγορές. Όλες αυτές οι αγορές καταγράφονται για ολόκληρη τη ζωή του συστήματος, όπου όλες οι πληροφορίες από την ανακοίνωση της προσφοράς, μέχρι την υπογραφή και εκτέλεση της σύμβασης, παρέχονται με μια ματιά. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά κατά μέσο όρο, από 4 έως 5 χιλιάδες συναλλαγές.

Ο συνολικός προϋπολογισμός προμηθειών που ανακοινώθηκε στο σύστημα καθ 'όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του, ανέρχεται ήδη σε UAH 21.600.000.000.000», δήλωσε ο πρώτος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου της Ουκρανίας Maxim Nefedov, σχολιάζοντας τη σημασία της χρήσης των ανοικτών δεδομένων στην προμήθεια.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: kmu.gov.ua