| sadowod.com | vivaspb.com |

Οι τράπεζες της Ουκρανίας έκλεισαν το πρώτο τρίμηνο του 2017 με καθαρά κέρδη 5,09 δισεκατομμύρια Γρίβνα

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

trapezes

trapezes

Οι πιστοληπτικά ικανές τράπεζες στην Ουκρανία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 εμφάνισαν 5,09 UAH δισεκατομμύρια καθαρών κερδών έναντι των 8,01 UAH δισεκατομμυρίων καθαρών ζημιών της αντίστοιχης περιόδου του 2016,

σύμφωνα με τις πληροφορίες της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας στην ιστοσελίδα της.

Την ίδια στιγμή, η Εθνική Τράπεζα σημειώνει ότι το τραπεζικό σύστημα λειτούργησε αποδοτικά σε κάθε μήνα της περιόδου αναφοράς: του Ιανουάριο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε ₴0,36 δισεκατομμύρια, το Φεβρουάριο σε ₴3,49 δισεκατομμύρια, το Μάρτη ₴1,24 δισεκατομμύρια. Επιπλέον, κερδοφόρες ήταν όλες οι τράπεζες συμπεριλαμβανόμενων και των ξένων τραπεζών με κέρδος ₴1,88 δισεκατομμύρια, με ιδιωτικά κεφάλαια - ₴0,2 δισεκατομμύρια, με κρατικά κεφαλαία - ₴3,01 δισεκατομμύρια.

Μεταξύ των 92 πιστοληπτικά ικανών τραπεζών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι 72 εμφάνισαν ₴6,87 δισεκατομμύρια καθαρά κέρδη, ενώ 20 τράπεζες είχαν ₴1,78 δισεκατομμύρια ζημία.

Έτσι, η κεντρική τράπεζα επισημαίνει την βελτίωση της οικονομικής επίδοσης του τομέα. Σε αυτό συνέβαλε η σημαντική μείωση των χορηγήσεων προς τα αποθεματικά - ₴6,33 δισεκατομμύρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 με ₴11,34 δισεκατομμύρια για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Επιπλέον, για τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2016, το τραπεζικό σύστημα έδειξε αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους σε 13,3% – έως ₴11,57 δισεκατομμύρια, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες – σε 16,8%, έως ₴6,62 δισεκατομμύρια.

Ταυτοχρόνως, προσθέτει η Εθνική Τράπεζα, το οικονομικό αποτέλεσμα του περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου έως το τέλος του τρέχοντος έτους μπορεί να αντισταθμιστεί από την αύξηση των εισφορών προς τα αποθεματικά για τις λειτουργίες ενεργητικού.

«Το τραπεζικό σύστημα της Ουκρανίας λειτουργεί με κερδοφορία εδώ και τρεις μήνες στη σειρά για πρώτη φορά από το προ της κρίσης έτος 2013. Σήμερα μπορούμε να δηλώσουμε πως το σημαντικό σοκ των τριών προηγούμενων ετών έμεινε πίσω μας, το τραπεζικό σύστημα αναρρώνει. Η απόδοση στις κερδοφόρες δραστηριότητες συμβάλλει στην αποκατάσταση των ενεργών δανεισμού στον πραγματικό τομέα της οικονομίας» - παρατίθεται στην ανακοίνωση της Κατερίνας Ροζκόβα, Αναπληρώτριας Πρόεδρου της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας.


Μετάφραση: Κίρα Βερεστσάγκινα

Πηγή: 1