| sadowod.com | vivaspb.com |

Κρατικοποιείται η μεγαλύτερη τράπεζα της Ουκρανίας

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PrivatBank

Στην κρατικοποίηση της PJSK Privatbank προχωρά η κυβέρνηση της Ουκρανίας καθώς η προσπάθεια διάσωσης της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας από τους δισεκατομμυριούχους ιδιοκτήτες της δεν στέφθηκε από επιτυχία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση θα αναλάβει το 100% της τράπεζας μετά από αίτημα των μετόχων για κρατική βοήθεια, σύμφωνα με ανακοίνωση το βράδυ της Κυριακής. Η Privatbank είχε κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 148 δισ. γρίβνων ($5,6 δισ.) την 1η Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Valeriya Gontareva.

Αν και οι καταθέσεις είναι εγγυημένες από το κράτος, οι κάτοχοι ομολόγων σε ευρώ υπόκεινται σε bail-in, σημειώνει το Bloomberg.

Τα προβλήματα που γνώριζε η Privatbank, στην οποία βρίσκεται το ένα τρίτο των καταθετών λιανικής, υπονόμευαν τις προσπάθειες να σταθεροποιηθεί ο χρηματοοικονομικός κλάδος της χώρας μετά την ύφεση που ακολούθησε την επανάσταση και την αυτονομιστική διένεξη, σημειώνει το πρακτορείο.

"Η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Privatbank είναι κρίσιμη για την οικονομική υγεία της χώρας", δήλωσε ο Suma Chakrabarti, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Τα μέτρα της κυβέρνησης "είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος να διασφαλιστεί το μέλλον της τράπεζας – και τελικά να ενισχυθεί το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα".

Τα ομόλογα της τράπεζας λήξης το 2021 διαπραγματεύονταν την προηγούμενη εβδομάδα στα 57 cents το δολάριο περίπου, με την απόδοση να ξεπερνά το 29%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Αυτό συγκρίνεται με απόδοση 8,97% στα αναδιαρθρωμένα κρατικά ομόλογα τα οποία ωριμάζουν το ίδιο έτος.

Η ουκρανική γρίβνα – το νόμισμα με τη χειρότερη επίδοση έναντι του δολαρίου από την ανατολική Ευρώπη – υποχωρεί 0,5% στις πρωινές συναλλαγές στο Κίεβο.

Αν και η Gontareva δεν περιμένει εκροές καταθέσεων ως αποτέλεσμα της κρατικοποίησης, δήλωσε ότι τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας στα 15,5 δισ. δολ. διασφαλίζουν πως η τράπεζα μπορεί να εξομαλύνει τη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος.
Η Privatbank βρέθηκε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθώς η οικονομία της χώρας σημείωσε βουτιά, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να ξεπερνά το 15% για το 2014 και το 2015. Η κεντρική τράπεζα αναφέρθηκε επίσης σε "μια απερίσκεπτη δανειοδοτική πολιτική" από την πλευρά της τράπεζας.

Η κρατικοποίηση της Privatbank συντονίζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διασφαλίσει την "ομαλή μετάβαση" της τράπεζας.
Η κυβέρνηση θα καλύψει σταδιακά το κεφαλαιακό έλλειμμα, με τα αρχικά κεφάλαια να προέρχονται από ομόλογο 43 δισ. σε εγχώριο νόμισμα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Oleksandr Danylyuk σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο. Η τράπεζα σταδιακά θα πουληθεί, σύμφωνα με τον Danylyuk, ο οποίος δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου θα είναι εντός των στόχων του ΔΝΤ.

Οι ιδιοκτήτες της Privatbank δεν διοχέτευσαν νέα κεφάλαια στην τράπεζα αρκετά γρήγορα για να ικανοποιήσουν τις αρχές.
"Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα της Privatbank και τη συστημική σημασία στον χρηματοοικονομικό κλάδο και την οικονομία, η κεντρική τράπεζα δεν μπορούσε να περιμένει άλλο", δήλωσε η Gontareva. "Οι μέτοχοι απέτυχαν να ακολουθήσουν το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση", πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωση της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde υπογραμμίζει ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.
"Η σημερινή απόφαση των ουκρανικών αρχών για την κρατικοποίηση της PrivatBank είναι ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες τους να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος", αναφέρει η Lagarde και προσθέτει:
"Η απόφαση αυτή υιοθετήθηκε για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της τράπεζας δεδομένου του συστημικού ρόλου στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ουκρανίας και λαμβάνοντας υπόψη τις ανεπαρκείς προσπάθειες για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας τους τελευταίους μήνες.

Η διασφάλιση ότι όλες οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ουκρανία συμμορφώνονται με τις κεφαλαιακές και άλλες ρυθμιστικές προϋποθέσεις είναι ουσιώδους σημασίας για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και να ενισχυθεί η ικανότητα των τραπεζών να υποστηρίξουν παραγωγικές δραστηριότητες, αναγκαίες για την ευημερία του ουκρανικού λαού.

Είναι τώρα σημαντικό να ακολουθήσουν ισχυρές προσπάθειες για να μεγιστοποιηθεί η αποπληρωμή των δανείων των ενδιαφερόμενων μερών και να διοριστεί μια ανεξάρτητη διοικητική ομάδα για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα της τράπεζας, ελαχιστοποιώντας το κόστος για το κράτος και τους φορολογούμενους εντός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία στις προσπάθειες της να διαμορφώσει ισχυρούς θεσμούς, να ενισχύσει τη διαφάνεια και να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι κρίσιμες για την επίτευξη ισχυρής και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης".


Πηγή: 1