| sadowod.com | vivaspb.com |

Κατά τη διάρκεια της κατοχής της Κριμαίας, η Ρωσία εξήγαγε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο αρχαιολογικά αντικείμενα

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΚΡΙΜΑΙΑ

Το Υπουργείο προσωρινά κατεχομένων εδαφών και εσωτερικά εκτοπισθέντων (MinTOT) αποκάλυψε ότι οι παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές στην κατεχόμενη χερσόνησο, συγκαταλέγονται στις πιο εμφανείς παραβιάσεις από τις ρωσικές αρχές κατοχής.

Σύμφωνα με το MinTOT, κατά την κατοχή της Κριμαίας από το 2014, η Ρωσία έχει αποσύρει παράνομα, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο αρχαιολογικά αντικείμενα από τη χερσόνησο.

Αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (με αντικείμενο συζήτησης τα «Αποτελέσματα της δραστηριότητας MinTOT το 2018»), ο Προϊστάμενος του Τμήματος για τα ζητήματα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης Σεβαστούπολη, Σεργκέι Μοκρενιούκ.

Κατά τα λεγόμενά του, σύμφωνα με τον ουκρανικό νόμο για τις κυρώσεις, περιοριστικά μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν σε ιδιώτες και νομικά πρόσωπα των οποίων οι δραστηριότητες στην κατεχόμενη χερσόνησο αποτελούν απειλή για τα συμφέροντα της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, είπε, είναι σημαντικό να εντοπιστούν άτομα που πραγματοποιούν παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές στην Κριμαία.

«Σε γενικές γραμμές, αυτή είναι πιθανώς μία από τις προφανείς βιομηχανίες όπου έχουμε δει παραβιάσεις», δήλωσε ο Μοκρενιούκ. «Σύμφωνα με απλές εκτιμήσεις, η Ρωσία εξήγαγε από την Κριμαία τουλάχιστον ένα εκατομμύριο αντικείμενα», τόνισε.

Από την άποψη αυτή, ο εκπρόσωπος του MinTOT επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, απαγορεύεται η ανάληψη τέτοιων ενεργειών στο κράτος που είναι ο κατακτητής. «Αν φανταστείτε πόσο ένα τεχνούργημα μπορεί να κοστίσει και να πολλαπλασιάσετε με αυτήν την ποσότητα, θα καταλάβετε το οικονομικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο Μοκρενιούκ.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: unian.ua