| sadowod.com | vivaspb.com |

Οι κάτοικοι της Κριμαίας μπορούν να ταξιδεύουν προς την ΕΕ χωρίς βίζα, μόνο με τα βιομετρικά διαβατήρια της Ουκρανίας

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΚΡΙΜΑΙΑ

VisaCrimeaDonbass

Ο υπεύθυνος τύπου της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ουκρανία, David Stulik δήλωσε ότι οι κάτοικοι της κατεχόμενης Κριμαίας θα ταξιδεύουν προς την ΕΕ χωρίς βίζα, μόνο με το βιομετρικό διαβατήριο του πολίτη της Ουκρανίας.

«Η Ουκρανία πρέπει να χρησιμοποιεί αυτό το μήνυμα στην πληροφοριακή πολιτική της για τις εν λόγω περιοχές. Δείχνει πόσο σημαντικό και αξιόλογο είναι να είσαι πολίτης της Ουκρανίας ... Νομίζω ότι για πολλούς ανθρώπους αυτό θα είναι ένας λόγος για να αλλάξουν την γνώμη για το τι συμβαίνει εκεί», λέει ο Υπεύθυνος τύπου.

«Τώρα σε αυτούς {στους κάτοικους της Κριμαίας και του Ντόνμπας} δίνεται η δυνατότητα - ή να ταξιδεύετε με τα ρωσικά διαβατήρια υποβάλλοντας αίτηση για βίζα και πληρώνοντας 60 ευρώ ή να έχετε ένα βιομετρικό διαβατήριο του ουκρανού πολίτη και να ταξιδεύετε χωρίς βίζα», είπε.

Ο Stulik σημείωσε ότι «η ΕΕ, στα πλαίσια της πολιτικής μη-αναγνώρισης της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας δεν αναγνωρίζει επίσης τα ρωσικά διαβατήρια, τα οποία εκδόθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Δηλαδή, με εν λόγω διαβατήρια δεν επιτρέπεται η είσοδος στην ΕΕ, επιτρέπεται μόνο με το διαβατήριο της Ουκρανίας ... ή με το διαβατήριο της Ρωσίας, το οποίο εκδόθηκε από τα προξενεία της Ρωσίας στην Κριμαία πριν {την προσάρτηση}. Εδώ υπάρχουν περιορισμοί για τους κατοίκους της Κριμαίας επειδή και de jure είναι κάτοικοι της Ουκρανίας».

Στις 6 του Απριλίου του 2017, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε για τη χορήγηση καθεστώτος χωρίς βίζα για την Ουκρανία.


Μετάφραση: Άννα Μανιάτη

Πηγή: 1