| sadowod.com | vivaspb.com |

Τι διηγούνται τα γκράφιτι της Αγ. Σοφίας του Κιέβου

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΙΣΤΟΡΙΑ

Sofia0

Οι αρχαίοι κάτοικοι του Κιέβου απευθυνόντουσαν όχι μόνο στον Θεό ή στους αγίους με τη βοήθεια των επιγραφών των τοίχων, αλλά και σε επαφή, έγραψαν ποιήματα, «άνοιξαν την ψυχή» από ρομαντικές εμπειρίες ή έγραψαν κατάρες ο ένας στον άλλο. Πώς βοηθάνε στην ιστορική επιστήμη τα δεδομένα από τα αποκρυπτογραφημένα γκράφιτι και γιατί είναι σημαντικό να τα διερευνήσουμε. Διαβάστε παρακάτω σε αυτό το άρθρο:

Οι επιγραφές στους τοίχους ή γκράφιτι, όπως τους αποκαλούνται οι επιστήμονες, εκπροσωπούν πολύτιμη ιστορική μαρτυρία και χρησιμεύουν ως βοηθητική πηγή για την ανακατασκευή των ιστορικών γεγονότων και την καταστροφή των καθιερωμένων στερεοτύπων.
Έτσι, ο πρώτος μύθος που αρνείται τα γκράφιτι είναι ότι στη μεσαιωνική πόλη, και ιδιαίτερα στο Κίεβο, σχεδόν όλοι ήταν αναλφάβητοι, εκτός από δύο στρώματα του πληθυσμού: το πριγκιπάτο και κληρικούς. Μια ανάλυση των επιγραφών δείχνει ότι πολλοί συνηθισμένοι πιστοί είχαν χαράξει στους τοίχους αιτήματα ή προσευχές με εκκλήσεις προς τους αγίους.

Grafiti1

Αυτή η εικόνα περιείχε ένα αίτημα, "Κύριε, βοηθήστε τον υπηρέτη σας Πέτρο."

Ή μια τέτοια παραλλαγή: "Κύριε, βοηθήστε τον υπηρέτη σας αμαρτωλό Κωνσταντίνο και απαλλάξτε τον από όλες τις θλίψεις."

Grafiti2

Το δεύτερο στερεότυπο που καταστρέφεται από την έρευνα του γκράφιτι είναι το φύλο. Υπάρχει σταθερή πεποίθηση ότι σε μια παραδοσιακή κοινωνία, μια γυναίκα δεν είναι μορφωμένη και γενικά έχει δευτερεύοντα ρόλο τόσο στην κοινωνική ζωή όσο και στη διαμόρφωση προσωπικών σχέσεων.

Ωστόσο, το γκράφιτι που περιέχεται στην εικόνα της Αγίας Ελένης (πιθανώς η μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου) μιλάει για τα ανήσυχα ρομαντικά συναισθήματα κάποιας κατοίκου του Κιέβου, της Ελένης, για έναν άντρα που δεν τολμά να την γνωρίσει (στην περιγραφή της).Αυτή η ιστορία είναι γραμμένη κοντά στην εικόνα της Αγίας Ελένης, πιθανώς ως αίτημα για βοήθεια στον ουράνιο προστάτη της.

Ένας τρίτος δημοφιλής μύθος που υπάρχει για το Μεσαίωνα, περιγράφει τον τελευταίο ως «χρυσή εποχή», όταν όλα ήταν καλά, ήταν όλοι πιστοί και οι άνθρωποι ήταν πιο ευσεβείς.

Αυτές οι ιδεές επίσης δεν αντέχουν την κριτική που προκαλεί η ανάλυση των γκράφιτι της Αγ. Σοφία.

Έτσι μία από τις επιγραφές μαρτυρεί τα εξής : «Кузьма тать. Украл еси м'ясо. Асилонь твои кокошь, аминь». Μεταφράζοντάς το στη σύγχρονη γλώσσα: «Ο Κούζμα είναι ένας κλέφτης. Έκλεψε το κρέας. Ας μπερδευτούν τα πόδια του μεταξύ τους» και το τελικό "αμήν" προσθέτει εμπιστοσύνη στην επιθυμία του, δηλαδή, "ας είναι έτσι."

Οι κατάρες, η αμοιβαία ταπείνωση ή μερικές φορές το χιούμορ - όλα αυτά τα μοτίβα υπάρχουν στις επιγραφές στους τοίχους της κεντρικής εκκλησίας της Ρος του Κιέβου, και δεν μαρτυρούν καθόλου την υπερβολική ευσέβεια των προγόνων μας.

Ένα άλλο τέτοιο παράδειγμα είναι το γκράφιτι με φράση την κατάρα "Ω, ωїμε σε σενα Ανδρόνε".

Grafiti3

Τα γκράφιτι στην αρχαιότητα είχαν επίσης μια επικοινωνιακή λειτουργία, για παράδειγμα, ενας παραμονάριος της εκκλησιας έγραψε ένα ποίημα και έπειτα ένας από τους κληρικούς το χάραξε και έγραψε "Ας ξεραθούν τα χέρια σου", όπως ήταν για παράδειγμα στο Νόβγκοροντ.

Αλλά αστεία κατά μέρος, η επιγραφική τοιχογραφία της Σοφίας του Κιέβου παρουσιάζει ένα πολύτιμο ιστορικό υλικό. Έτσι, μία από τις επιγραφές λέει ότι ο πρίγκιπας Γιαροσλάβ ο Σοφός πέθανε στις 20 του μηνός Φεβρουαρίου 6562 [από τη δημιουργία του κόσμου], δηλαδή το 1054.

Grafiti4

Τα γκράφιτι του ναού βοηθά επίσης στην ανακάλυψη της ίδιας της ημερομηνίας κατασκευής του καθεδρικού ναού. Έτσι υπήρχε η άποψη ότι ήταν το 1037, αλλά οι τοίχοι έχουν σημάδια που μαρτυρούν το 1018.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Γερμανός επίσκοπος Τίτμαρ Μερζεμπούργσκη στο χρονικό του για το 1018 αναφέρει επίσης τις δραστηριότητες του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας του Κιέβου. Αυτό δικαιολογεί τον ισχυρισμό ότι ο βασικός ναός των Μητροπόλεων του Κιέβου δεν ιδρύθηκε το 1037, αλλά πολύ νωρίτερα, δεδομένου ότι το 1018 λειτουργούσε ήδη και αναγράφονταν σε μεσαιωνικές περιγραφές.

Ο Vyacheslav Kornienko, κορυφαίος ερευνητής στο Εθνικό Αποθετήριο της Σόφιας του Κιέβου, σημειώνει ότι λόγω της πολυεθνικής σύνθεσης των κατοίκων της πόλης, τα γκράφιτι δεν ήταν μόνο στα παλαιά ουκρανικά. Έτσι, δίνει παραδείγματα επιγραφών στην αρχαία ελληνική γλώσσα «Ο άγιος Νικόλαος ελέησόν με».

Υπάρχουν επίσης γκράφιτι στα λατινικά. Σε δύο μεριές υπάρχει μνεία των γυναικών, στην πρώτη περίπτωση είναι ζήτημα κάποιων - «Sofia semionova anatolieva zona», στο δεύτερο για καποια άγνωστη, «katarzynu», είναι πιθανό ήταν εκπρόσωποι πολωνικών κοινότητα στην πόλη. Με την πρώτη ματιά, φαίνεται περίεργο ότι οι Πολωνοί πήγαν στην ορθόδοξη εκκλησία, αλλά αν θυμηθούμε ότι χτίστηκε πριν από τη διαίρεση των Εκκλησιών, το πρόβλημα απομακρύνεται αμέσως.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κτίριο δεν εξαντλείται μόνο με τα μηνύματα κειμένου.

Υπάρχουν επίσης πολλοί πίνακες στους τοίχους: είναι η εικόνα των αγίων και οι σταυροί, καθώς και οι εικόνες των ζώων συντροφιάς. Ο ομιλητής παρουσίασε μια φωτογραφία που απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο ο οποίος ονομάστηκε "Γενναίος".

Grafiti5

Αποδεικνύοντας τις εικόνες των κατοικίδιων ζώων και ιδιαίτερα των γατών, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας: «Το αρχαίο Κίεβο βρισκόταν στους τοίχους των γατών πριν αυτό γίνει επικρατούσα τάση».

Μέχρι τώρα, δεν είναι ακριβώς γνωστό για ποιο λόγο οι πρόγονοί μας έφτιαχναν εικόνες των ζώων στους τοίχους. Δεν είναι σίγουρα γνωστό αν πρόκειται για προσευχή για ένα κατοικίδιο ζώο για τον άγιό του ή για παγανισμένα υπολείμματα του τοτεμισμού ή αν αυτές οι εικόνες δεν έχουν κανένα θρησκευτικό υποκείμενο.

Grafiti6

Grafiti6

 

Ντμίτρο Γκορέβοϊ

Μετάφραση: Ίννα Γερμάκ