| sadowod.com | vivaspb.com |

Το τοπ-10 Ουκρανικών αρχαιολογικών ευρημάτων του 2018

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΙΣΤΟΡΙΑ

Archeology2018

Με σπάνιους τάφους και μοναδικές διακοσμήσεις, το 2018 ήταν γενναιόδωρο για τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Ουκρανία. Οι αρχαιολόγοι ερεύνησαν μεγάλο αριθμό αντικειμένων και έχουν κάνει εντυπωσιακές ανακαλύψεις. Δείτε τα πιο ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα του 2018 που έγιναν στην Ουκρανία.

Δύο κιλά ασημένια νομίσματα

Znahidka money

Στον προστατευόμενο χώρο «Αρχαίο Κίεβο», στο υπόγειο ενός κτηρίου που κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του 1970, η αρχαιολογική αποστολή του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών με επικεφαλής τον Βσέβολοντ Ιβάνκιν, ανακάλυψε περίπου 2 κιλά ασημένια νομίσματα σε ονομαστικές αξίες των 1 ρούβλι και 50/20/10 κοπέικα.

Τα νομίσματα κόπηκαν κατά την περίοδο 1817-1912.

Ένα αρχαίο δαχτυλίδι που απεικονίζει τον Αχιλλέα

Znahidka ring

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν το αρχαίο δακτυλίδι σε σκυθικό τάφο στην περιοχή της Πολτάβα . Απεικονίζεται ένα άρμα με δυο άλογα που οδηγούνται από τον Αχιλλέα.

Στην Βολίν βρήκαν μια αρχαία χάλκινη κάλυψη, που χρονολογείται από τον 6-7ο αιώνα.


Znahidka nakladka

Znahidka nakladka


Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τη χάλκινη κάλυψη του 6-7 αιώνα κατά την διάρκεια της εξερεύνησης του αρχαιολογικού οικισμού του Μάρκοβιτς-1 στην Βολίν. Πρόκειται για μια πλάκα ειδώλου κατασκευασμένη με χύτευση και σκάλισμα, με τη μορφή ενός αρπακτικού ζώου. Η συλλογική εικόνα του μυθικού θηρευτικού θηρίου είναι ένα από τα κύρια στοιχεία ενός συγκεκριμένου τύπου κοσμημάτων, τα οποία ήταν μέρος των αποκαλούμενων « θησαυρών των Άντες» , μιας ειδικής ομάδας των πρώτων Σλάβων.

Το πέτρινο είδωλο μετατρεπόμενο σε ορθόδοξο σταυρό

Znahidka idol

Znahidka idol


Στην περιοχή του Ντνιπρό ένας δευτεροετής φοιτητής του Εθνικού Πανεπιστημίου του Κιέβου ανακάλυψε ένα πέτρινο είδωλο μετατρεπόμενο σε σταυρό. Η φιγούρα είναι καλυμμένη με χριστιανικά και παγανιστικά σύμβολα και αυτό είναι το πρώτο εύρημα τέτοιου είδους. Οι ιστορικοί υποθέτουν ότι η φιγούρα που υπερβαίνει τα 2,5 μ. είναι ένα παγανιστικό είδωλο, το οποίο στις αρχές του 19ου αιώνα μετασχημάτισαν σε ορθόδοξο σταυρό.

Το δόρυ πυριτίου ηλικίας 10 έως 40 χιλιάδων ετών

Znahidka spys

Στο χωριό Zeleniy Yar της περιοχής του Ιβάνο-Φρανκίβσκ, ντόπιος κάτοικος ο Βίκτορ Σπιβάκ βρήκε ένα δόρυ πυριτίου ηλικίας 10 έως 40 χιλιάδων ετών. Ο άνθρωπος συνέλεξε το παλιό κούτσουρο όταν είδε την άκρη του δόρατος. Αμέσως ανακοίνωσε για την ανακάλυψη το τοπικό ιστορικό μουσείο.

Ο τάφος του ζευγαριού των Σκυθών με άλογο

Znahidka skifi horse

Κοντά στην τεχνητή λίμνη Καχόβσκε στο λόφο Μαμάι, σε βάθος 2 μέτρων, αποκαλύφθηκε ένας μοναδικός τάφος ζευγαριού των Σκυθών. Τα υπολείμματα ενός άνδρα και μιας γυναίκας βρέθηκαν το ένα πάνω στον άλλο, στο κεφάλι βρέθηκε και ο σκελετός του αλόγου. Τέτοιες ενωμένες ταφές δεν είναι ασυνήθιστες για τους Σκύθες. Ωστόσο, αυτό είναι πραγματικά μοναδικό, δεδομένου ότι τα σώματα που είχαν αναγνωριστεί προηγουμένως ως σύζυγοι τοποθετήθηκαν το ένα πάνω στον άλλο.

Στις σκάλες προς τον τάφο βρέθηκαν τα απομεινάρια των οστών ζώων, στο κεφάλι των νεκρών ανακαλύφθηκε ένας σκελετός αλόγου. Αυτό δείχνει ότι η οικογένεια είχε ταφεί όχι μόνο με την παραδοσιακή κηδεία των Σκυθών, αλλά έκαναν θυσίες για να βοηθήσουν τους νεκρούς να καταφέρουν μια νέα επιτυχημένη επόμενη ζωή.
Κατά την εξέταση, πρώτα στην αριστερή πλευρά του κάτω σκελετού βρέθηκαν 13 βέλη, αργότερα ανακάλυψαν άλλα 9 στην περιοχή της κοιλιάς, και επίσης κοντά στο δεξί αυτί βρέθηκε ένα μαχαίρι με οστέινη λαβή.

Μία γυναίκα - πολεμιστής από τους Σκύθες

Znahidka woman

Znahidka woman


Ένας άλλος μοναδικός τόπος ταφής μίας πολεμίστριας ηλικίας 2.000 ετών βρέθηκε από τους ερευνητές στον Λόφο Μαμάι. Η νεκρή ανήκε στο λαό των Σκυθών. Τις γυναίκες - πολεμιστές αυτής της φυλής περιέγραψε ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος.

Στον τάφο βρήκαν ένα μικρό πιάτο - λεκιθόνιο, στο οποίο διάσημες γυναίκες φύλαγαν αρώματα και αρωματικά έλαια, ένα χάλκινο καθρέφτη, χάλκινα βέλη και 2 μολύβδινα εργαλεία υφαντικής.

Εγκόλπιος σταυρός ηλικίας πάνω από 900 ετών

Znahidka xrest

Στην περιοχή του Λβιβ, κατά την αποκατάσταση του δαπέδου στο ναό της Αγίας Παρασκευής στο Μπουσκ, οι οικοδόμοι ανακάλυψαν ένα χάλκινο διπλό σταυρό θώρακα (εγκόλπιο), ο οποίος χρονολογείται από την περίοδο του 17ου-18ου αιώνα.
Οι εγκόλπιοι σταυροί είναι τα πλούτη της εποχής της εξάπλωσης του Χριστιανισμού. Κατά κανόνα, μέσα στο εγκόλπιο σταυρό τοποθετούνταν λείψανα αγίων.

Ο φτερωτός λύκος

Znahidka wolf

Στην Βολίν, στις όχθες των λιμνών Σάτασκι, ανακαλύφθηκαν δύο αντικείμενα με την εικόνα ενός φτερωτού λύκου. Συγκεκριμένα: μία χάλκινη επιφάνια ενός δαχτυλιδιού-σφραγίδα και ένα μεγάλο κουμπί που χρονολογείται από την εποχή του 12ου-14ου αιώνα. Ο φτερωτός λύκος είναι γνωστός στη μυθολογία της Μέσης Ανατολής, όπου ονομάζονταν simargl. Πιθανότατα, από εκεί οι πρόγονοι των Ουκρανών δανείστηκαν την εικόνα αυτού του πλάσματος.

Τάφος του πολεμιστή από των Σαρμάτες

Znahidka voin sarmat

Οι υπάλληλοι του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας κατά τις ανασκαφές βρήκαν έναν αρχαίο τόπο ταφής ενός αναβάτη από τους Σαρμάτες. Το ύψος του είναι 160 εκ. Ο τάφος έχει ηλικία περίπου 2 χιλιάδων ετών. Ο πολεμιστής τάφηκε με το κεφάλι του βορειοδυτικά, με το σιδερένιο σπαθί του (θραύσματα) και με μια κανάτα.

Οι νομαδικές φυλές των Σαρματών ζούσαν σε μεγάλο μέρος της νότιας Ουκρανίας, κατοικούσαν σε περιοχές στέπας από το ποτάμι Τίσα και τον Δούναβη προς τη θάλασσα Άραλ.

Μετάφραση: Άννα Μανιάτη

Πηγή: 1