Η αρχαία ελληνική πόλη Τύρας βρίσκεται στην Ουκρανία
Μάλλον λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι κάτω από τα τείχη του φρουρίου Άκκερμαν στη σύγχρονη πόλη Μπέλγκοροντ-Δνείστερου, περιοχή της Οδησσού, βρίσκεται μια από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο, η οποία είναι περίπου 2500 ετών. Οι τουρίστες που επισκέπτονται το Άκκερμαν, συνήθως δεν παρατηρούν τα ανασκαμμένα τείχη της ελληνικής πόλης Τύρας τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της γέφυρας προς το φρούριο. Δεν υπάρχουν δείκτες ή διαφημιστικά φυλλάδια για ένα μέρος που θα μπορούσε να γίνει τουριστική Μέκκα.
Εδώ είναι μερικά γεγονότα για την Τύρας:
1. Λόγω της κατασκευής πρώτον της μεσαιωνικής πόλης και του φρούριου, και στη συνέχεια της σύγχρονης πόλης, ένα μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης καταστράφηκε, τα καινούργια κτίρια χτίστηκαν και στη νεκρόπολη. Επίσης, ένα μέρος της πόλης καταστράφηκε από τα νερά των εκβολών του Δνείστερου. Διατηρήθηκαν 11-12 εκτάρια έξω από το μεσαιωνικό φρούριο, όπου βρέθηκαν τα πολιτιστικά στρώματα της αρχαίας εποχής. Ανασκάφηκαν τα ερείπια των κατοικιών του 4ου αιώνα π.Χ. – 4ου αιώνα μ.Χ. και αμυντικές δομές του τέλους του 4ου αιώνα π.Χ. - μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. Ως τα πιο παλιά αντικείμενα μπορούν να θεωρηθούν ορισμένα υπόγεια που χτίστηκαν στα τέλη του 5ου - αρχή του 4ου αιώνα π.Χ., αλλά αργότερα ανοικοδομήθηκαν.
2. Σε πρώιμο στάδιο, ο αριθμός των κατοίκων δεν ξεπέρασε τις 2,5 χιλιάδες άτομα. Ωστόσο, κρίνοντας από τα ευρήματα των κεραμικών ειδών, υπήρχε εμπόριο με την Ιωνία, τη Χίο, την Ίστρια και την Αττική. Η πόλη φτάνει σε υψηλό επίπεδο. Έχει διατηρηθεί μια επιγραφή, μία λίστα δωρεών μελών της Αθηναϊκής Ναυτικής Ένωσης το 425-424 π.Χ., στην οποία επανέφερε τα ονόματα Τύρας και Νικώνιον οι οποίες πλήρωναν φόρους αξίας δύο ταλάντων και τριών χιλιάδων δραχμών αντίστοιχα. Αυτή η επιγραφή επιτρέπει να θεωρούνται αυτές δύο πόλεις της περιφέρειας Κάτω Δνείστερου ως μέλη της Αθηναϊκής Ένωσης και μαρτυρά ότι ήδη στο τελευταίο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ., η Τύρας ήταν πιο σημαντική από το Νικώνιον, όπως φαίνεται από το ποσό των φόρων.
3. Τα έτη 56-57, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Πλάβτιι Σίλβαν - απεσταλμένο της Μοισίας στον Κάτω Δούναβη – η Τύρας εισήλθε σε εποχή νέας χρονολογίας. Πολλοί ερευνητές συσχετίζουν το γεγονός αυτό με τη συμπερίληψη της Τύρας στη ρωμαϊκή επαρχία Μοισία. Η εκούσια υποταγή της Τύρας στη Ρώμη οφειλόταν στην ανάγκη προστασίας από τους βάρβαρους.
4. Τα σπίτια της ρωμαϊκής εποχής βρίσκονταν βόρεια της ακρόπολης, καλύπτοντας τα κτίρια της Ελληνιστικής περιόδου, τα οποία χρησιμοποίησαν μερικώς τους τοίχους τους ως θεμέλια επαναλαμβάνοντας τη διαμόρφωσή τους.
Οι αυλές χτίστηκαν με πέτρινες πλάκες και σπασμένα κομμάτια κεραμικής. Το ανατολικό κτήριο είχε όχι μόνο οικιστικές αλλά και οικονομικές και παραγωγικές εγκαταστάσεις στο νότιο τμήμα του. Σε ένα από αυτά υπήρχε ένα στρογγυλό πέτρινο καζάνι (τσαν) και νότια από αυτό το δωμάτιο ήταν δύο χώροι για την τήξη σιδήρου. Κοντά στους ανασκάφθηκαν πολλές σκουριές, κάρβουνα, κομμάτια σιδήρου και συντρίμματα προϊόντων σιδήρου.
Στο ίδιο κτίριο υπήρχε επίσης ένας φούρνος για το ψήσιμο κεραμικών. Επιπλέον, ανακάλυψαν δύο θησαυρούς. Ένας από αυτούς αποτελείται από 31 ρωμαϊκά δηνάρια, 149 χάλκινα νομίσματα, ένα τετρασάρι (νόμισμα) της Ολβίας της εποχής του Σεπτίμιου Σεβήρου, χρυσό δαχτυλίδι που απεικονίζει τον Ερμή και χρυσά δαχτυλίδια σε μορφή ενός φιδιού. Ένας άλλος θησαυρός αποτελείται από 5 δηνάρια και 52 χάλκινα νομίσματα, τα τελευταία εκ των οποίων ήταν του Καρακάλλα.
5. Τον 1ο αι. μ.Χ. η Τύρας εξακολουθεί να είναι το αρχαίο κέντρο, αν και ο πληθυσμός κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο της ιστορίας της ήταν πιο ανάμικτος από πριν. Εκτός από τους Έλληνες που ζούσαν στην πόλη, σίγουρα υπήρχαν και εκπρόσωποι των βαρβαρικών φυλών της περιοχής: Θράκες, Σκύθες, και προερχόμενοι από τις ρωμαϊκές επαρχίες.
Μετάφραση: Ολεξάνδρα Τσιούπεκ
Πηγή: 1