| sadowod.com | vivaspb.com |

Υπάρχουν πράγματα που δεν πωλούνται

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΙΣΤΟΡΙΑ

CrimeaDeportation0

«... Να καθαρίσουν την περιοχή της Κριμαίας από τους κατασκόπους της Γερμανίας και της Ρουμανίας, από τους πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών και αντικατασκοπίας, από τους προδότες της πατρίδας, από τους ενεργούς συνεργάτες και τους μπράβους των Γερμανών φασιστών κατακτητών,

από τους συμμετέχοντες σε αντι-σοβιετικές οργανώσεις και άλλα αντι-σοβιετικά στοιχεία, τα οποία βοηθούσαν στους κατακτητές».

Με αυτά τα λόγια της Διαταγής № 00419/00137, από τις 13 Απριλίου του 1944 ξεκίνησε η εθνοκάθαρση της Κριμαίας.

Τέτοιους «κατασκόπους, προδότες της πατρίδας κλπ» βρήκανε στη χερσόνησο περισσότερους από 225.000. Για να ολοκληρωθεί το έργο, στάλθηκαν στην Κριμαία 30-32 χιλιάδες υπάλληλοι των ειδικών υπηρεσιών.

Οι Τάταροι της Κριμαίας χτυπήθηκαν πρώτοι. Από τις 18 Μαΐου έως τις 4 μμ της 20ης Μαΐου, 183.155 άνθρωποι απομακρύνθηκαν. Αργότερα, στις 27 Ιουνίου, την ίδια μοίρα είχαν 15.040 Έλληνες, 12.422 Βούλγαροι και 9.621 Αρμένιοι. Σχετικά με τα τελευταία τρία έθνη, η σοβιετική προπαγάνδα δεν ασχολούταν πολύ - η απόφαση για την απέλαση απλά «προστέθηκε» στην απόφαση για τους Τατάρους της Κριμαίας. Κατηγόρησαν όλους για συνεργασία με τους Ναζί, παρόλο που στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Κριμαίας πολέμησε στην πλευρά του Κόκκινου Στρατού.

Οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν με φορτηγά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Από εκεί, στη Σιβηρία, στα Ουράλια, στο Ουζμπεκιστάν, στο Καζακστάν, στο Τατζικιστάν έστειλαν σχεδόν 70 τραίνα με ερμητικά κλειστά βαγόνια γεμάτα με ανθρώπους. Χιλιάδες πέθαναν στο ταξίδι, οι περισσότεροι εκ των οποίων παιδιά και ηλικιωμένοι.

CrimeaDeportation1

Η πιο κοινές αιτίες θανάτου ήταν δίψα και τύφος. Μερικοί άνθρωποι δεν άντεξαν το σοκ και τρελάθηκαν.

Λόγω της έλλειψης καθαρού νερού, κακές συνθήκες υγιεινής και έλλειψης της ιατρικής περίθαλψης, η ελονοσία, κίτρινος πυρετός, δυσεντερία και άλλες ασθένειες εξαπλώθηκαν μεταξύ των απελαθέντων. Οι άνθρωποι δεν είχαν καμία φυσική ανοσία ενάντια σε πολλές τοπικές ασθένειες και πέθαναν.

CrimeaDeportation2
 Οι κάτοικοι των χωριών Otuzy και Shelen της Κριμαίας στην απέλαση στη πόλη Krasnovyshersk, περιοχή του Molotofsk, 1948.

Μετά την έξωση από την χερσόνησο των ανεπιθύμητων εθνών, τον Ιούνιο του 1945, η Κριμαία έπαψε να είναι μια αυτόνομη δημοκρατία και έγινε επαρχία της ΡΣΟΣΔ (Ρωσικής Ομοσπονδίας). Όλα τα περιουσιακά στοιχεία που παρέμεναν στην Κριμαία μετά την απέλασή πιστώθηκαν στη Ρωσία.

Οι Έλληνες, οι Βούλγαροι και οι Αρμένιοι έλαβαν το δικαίωμα να επιστρέψουν στην Κριμαία το 1956. Οι Τάταροι της Κριμαίας, μόνο το 1989.

Κατά την διάρκεια των 23 ετών στην Κριμαία, ως μέρος της ανεξάρτητης Ουκρανίας, ζούσαν ειρηνικά διαφορετικά έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Τατάρων της Κριμαίας και των Ελλήνων. Θυμίζοντας την τραγική ιστορία των προγόνων τους, οι Τάταροι της Κριμαίας δεν αναγνωρίζουν την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σήμερα, οι ρωσικές «αρχές» της χερσονήσου καταπιέζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ειδικά των Τατάρων της Κριμαίας. Τους απαγορεύουν να διεξάγουν τη διαδήλωση πένθους στο κέντρο της Συμφερούπολης στις 18 Μαΐου, έκλεισαν τα ΜΜΕ τους. Μόνο το 2014, πάνω από 150 Τάταροι της Κριμαίας υποβλήθηκαν σε «επιλεκτική δικαιοσύνη», 21 εξαφανίστηκαν χωρίς λόγο ή δολοφονήθηκαν, τουλάχιστον 27 άτομα φυλακίστηκαν για χαλκευμένες κατηγορίες. Το Majlis (το κοινοβούλιο) έχει χάσει και το κτήριο και την ευκαιρία για διάλογο με τις αρχές της λεγόμενης «Δημοκρατίας της Κριμαίας». Όπως και 73 χρόνια πριν, οι ενέργειες της Ρωσίας έχουν αναγκάσει πολλούς Τατάρους της Κριμαίας να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο. Ζουν σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας και αγωνίζονται για την επιστροφή του σπιτιού τους και των δικαιωμάτων τους.

CrimeaDeportation3

CrimeaDeportation3

Ο Said Ismagilov, ο Μουφτής των μουσουλμάνων της Ουκρανίας, το 2014, με την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία εξήγησε: «... Ήμασταν καλά. Δεν έχετε ιδέα για το πώς όλα ήταν καλά... Δεν είχαμε ποτέ πόλεμο ή τρομοκρατία. Εδώ, οι μουσουλμάνοι, οι χριστιανοί, οι εβραίοι ποτέ δεν πολέμησαν ο ένας εναντίον του άλλου. Όλοι έχουμε αρκετό χώρο κάτω από τον ήλιο και τη γη κάτω από τα πόδια μας ... Για εμάς στην Ουκρανία, η ελευθερία είναι πάνω απ 'όλα. Χωρίς ελευθερία δεν έχουμε ούτε ύπνο ούτε ανάπαυση. Εμείς δεν αλλάζουμε τη χώρα μας για τα χρήματα και για την σταθερή δικτατορία. Υπάρχουν πράγματα που δεν πωλούνται».


Άννα Μανιάτη

Φωτο: Ukrainian institute of national memory