| sadowod.com | vivaspb.com |

Η παρουσία της ελληνικής γλώσσας

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Στις 22 Μαρτίου, στο Ινστιτούτο Φιλολογίας (Κίεβο) πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των νεοελληνιστών φοιτητών και φιλελλήνων του Κίεβου με τον Έκτακτο και Πληρεξούσιο Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ουκρανία, κ. Γεώργιο Πουκαμισά, ο οποίος παρουσίασε την έκθεση «Η παρουσία της ελληνικής γλώσσας» αφιερωμένη στην Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, την οποία γιορτάζουμε στις 9 Φεβρουαρίου. Δηλαδή την ημέρα θανάτου του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, συγγραφέα του ελληνικού εθνικού ύμνου.

Ο Πρέσβης επεσήμανε ότι οι ομιλίες για τη γλώσσα σχετίζονται γενικά με τη λογοτεχνία ως υψηλότερο πρότυπο ομιλίας, ενώ ο ίδιος ενδιαφέρεται για την καθημερινή ζωή της γλώσσας, αυτό το αόρατο που συνδέει τα μέλη της κοινωνίας και ανοίγει στους άλλους, τους τρόπους γλωσσικού εμπλουτισμού ή εξαθλίωσης. Πρόκειται για μια πολιτιστική ανταλλαγή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πουκαμισάς προσπάθησε να δείξει ότι η ελληνική γλώσσα είναι ριζωμένη σε κάθε έναν, προσφέροντας ένα «ετυμολογικό» παιχνίδι, το οποίο είχε για εικόνες, τις γλώσσες της Ευρώπης. Το δανειζόμενο λεξιλόγιο, σύμφωνα με τον κ Πρέσβη, «είναι ο πλούτος που κληρονόμησαν οι σύγχρονοι Έλληνες από τους αρχαίους προγόνους τους, από την εποχή που χρησιμοποιούσαν τη Γραμμική Β (1500-1400 π.Χ.).

Αυτή είναι μια κληρονομιά που έχει τη δυνατότητα να μεταφερθεί ακόμη και όταν δεν υπάρχουν οι αρχικοί φορείς. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι, ακόμη κι αν οι ομιλητές αυτής της γλώσσας θα έχουν εξαφανιστεί, αυτή, που δεν είναι η γλώσσα μιας αποικιακής εξουσίας ή μιας χώρας με αυτοκρατορικές φιλοδοξίες, θα συνεχίσει να δίνει στην Ευρώπη και στον κόσμο τον αξεπέραστο πλούτο και την εκπληκτική ικανότητά της να μεταφέρει τις έννοιες, να περιγράφει τις καταστάσεις και να ονοματίζει τους νέους κλάδους της επιστήμης».

 

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: instpres.univ.kiev.ua