| sadowod.com | vivaspb.com |

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη περιοδεία του Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στα ελληνικά χωριά της νοτιοανατολικής Ουκρανίας

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Με την επίσκεψή του στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης και το δημαρχείο της πόλης ολοκληρώθηκε η τριήμερη περιοδεία του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ στα ελληνικά χωριά της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου και επίτιμος πρόξενος της Κύπρου στη Μαριούπολη, καθηγητής Κωνσταντίνος Μπαλαμπάνοφ, μαζί με τους φοιτητές, επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον υφυπουργό και τον ξενάγησαν στους χώρους του πανεπιστημίου, το οποίο είναι πλημμυρισμένο από ελληνικούς ήχους, χρώματα και σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού.

Πρώτη στάση έγινε στην έδρα Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου. Στη Σχολή Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης διδάσκονται σε φοιτητές, τόσο ελληνικής καταγωγής όσο και σε Ουκρανούς, η ελληνική γλώσσα και η ιστορία της, καθώς και η λογοτεχνία. Καλωσορίζοντας τον υφυπουργό, ο πρύτανης τόνισε πως το πανεπιστήμιο αποτελεί γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας και υπογράμμισε το τεράστιο ενδιαφέρον των φοιτητών για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού.

Στο ίδιο πνεύμα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δύο αποσπασμένοι καθηγητές από το υπουργείο Παιδείας στο Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης, επισήμαναν την αρχική τους έκπληξη για τον μεγάλο ζήλο για την ελληνική γλώσσα, τόσο από τους ελληνικής καταγωγής φοιτητές όσο και τους Ουκρανούς, και την πολύ καλή τους γνώση για τον ελληνικό πολιτισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι διψούν για Ελλάδα. Επίσης, ανέδειξαν τη σημαντική προσφορά του πανεπιστημίου στην ανάπτυξη και στην προβολή της ελληνικής γλωσσικής παράδοσης και του πολιτισμού των Ελλήνων στην Ουκρανία. Ιδιαίτερη εντύπωση τους έχει κάνει η τεράστια συμμετοχή σχεδόν όλων των φοιτητών στις εκδηλώσεις του πανεπιστημίου για την εθνική επέτειο και τις ελληνικές γιορτές.

Δεύτερη και πολύ ενδιαφέρουσα στάση ήταν αυτή του υφυπουργού στο Ινστιτούτο Ουκρανό-Ελληνικής Φιλίας και Μελέτης του Ελληνισμού, όπου εκπονούνται έρευνες για τις ελληνικές διαλέκτους και την μακραίωνη ιστορία της ελληνικής διασποράς στην περιοχή και στη Μαύρη Θάλασσα.

Την ιδιαίτερη χαρά του για το μεγάλο ενδιαφέρον στην ελληνική γλώσσα νεαρών παιδιών που δεν έχουν ελληνική καταγωγή, εξέφρασε ο κ. Κουίκ στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους φοιτητές του πανεπιστημίου. Παράλληλα, εξήρε το έργο του πρύτανη Κωνσταντίνου Μπαλαμπάνοφ και των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, αλλά και των αυτοδίδακτων Ουκρανών καθηγητών που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα, και τόνισε πως την ομογένεια και την Ελλάδα τη δένουν δύο πυλώνες, η γλώσσα και ο πολιτισμός, και η Ορθοδοξία. Εξέφρασε επίσης την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής πολιτείας στο έργο του πρύτανη και του πανεπιστημίου.

Αμέσως μετά ο κ. Κουίκ επισκέφτηκε το δημαρχείο της Μαριουπολης, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης, Βαντίμ Μπόιτσενκο. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κουίκ εξέφρασε την ανησυχία της ελληνικής πολιτείας για την ασφάλεια των ομογενών, και ειδικά στα ελληνικά χωριά κατά μήκος της «γραμμής επαφής». Επισήμανε πως ένας από τους συνεργάτες του δημάρχου είναι ο πρώην δήμαρχος του Σαρτανά, το πιο μαρτυρικό ελληνικό χωριό και ευχαρίστησε για τη μέριμνα της δημοτικής αρχής στον Ελληνισμό.

Από τη μεριά του, ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε υπερήφανος που η Μαριούπολη έχει ελληνικές ρίζες και τόνισε πως «πολιτικά, ιστορικά και πνευματικά έχουμε δεθεί πάρα πολύ με την Ελλάδα και ελπίζω η φιλία αυτή να είναι για αιώνες». Σημείωσε, μάλιστα, ότι «δυναμή μας είναι οι διαφορετικές κουλτούρες και όχι αφορμή για τις διαφορές» τόνισε πως «μας ενώνει η πορεία προς την ειρήνη και σε μια δυνατή και ανεξάρτητη Ουκρανία».

Εκτενείς αναφορές στην επίσκεψη και τις συναντήσεις του κ. Κουίκ κατά τη διάρκεια όλης της περιοδείας του είχαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Αυτή την επίσκεψη θα τη θυμάμαι μέσα από τα δακρυσμένα μάτια του 11χρονου κοριτσιού που μου μίλησε για τον πόλεμο και τον φόβο που βιώνουν ακόμη και σήμερα στο χωριό της, το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την οριογραμμή των εχθροπραξιών», εκμυστηρεύθηκε ο υφυπουργός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Ελλάδα.

Πηγή: terensquick.gr