Τα πιο όμορφα ποτάμια στην Ουκρανία: μύθοι και ιστορίες
Στην Ουκρανία υπάρχουν πάνω από 70 χιλιάδες ποτάμια. Όλα βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη της χώρας και μπορούν να εντυπωσιάσουν με την ομορφιά τους και να εκπλήξουν με έναν μυστήριο. Το Ukraine Is προσφέρει γνωριμία με μερικά από αυτά.
Προυτ
Στο λόφο Γοβέρλα, του ψηλότερου βουνού της Ουκρανίας, βρίσκεται το ποτάμι Προυτ. Ξεκινάει στην περιοχή Ιβάνο-Φρανκίβσκ και μετά χωρίζει την Ουκρανία και τη Ρουμανία με τη Μολδαβία. Κοντά στο ποτάμι υπάρχει ένα φυσικό αξιοθέατο, ο καταρράκτης Προυτ. Ο θρύλος λέει ότι κάποτε σε αυτά τα μέρη ζούσαν δύο ερωτευμένοι, το αγόρι Προυτ και το κορίτσι Γοβερλα. Ο πατέρας του κοριτσιού δεν ήθελε αυτή την σχέση και το κορίτσι μεταμορφώθηκε σε βουνό από την θλίψη της. Ο Προυτ πήγε να την βρει και δεν ξαναγύρισε ποτέ. Μετά από κάποιο καιρό ένα ποτάμι εμφανίστηκε κάτω από αυτό το βουνό.
Σήμερα στις όχθες του ποταμιού βρίσκονται τα δημοφιλή θέρετρα της Δυτικής Ουκρανίας: το Γιαρέμτσε, η Βορόχτα, η Κολομία.
Σέρετ
Ο ποταμός Σέρετ ρέει μέσω της περιοχής Τερνόπιλ και Λβιβ (Λεόπολης), είναι ένας παραπόταμος του Δνείστερου (Τύρας). Ο ποταμός σχηματίστηκε από τρία ρέματα. Οι ακτές του Σέρετ είναι ψηλές, από τη μια πλευρά είναι απότομες και από την άλλη βραχώδεις. Ο Σέρετ διασχίζει μικρά βουνά με κορυφές σε σχήμα κώνου. Η δεξιά όχθη του ποταμού αραιώνει τα γραφικά βράχια. Υπάρχουν αρκετές λίμνες στα επάνω πεδία. Οι σπηλιές, που βρίσκονται στην περιοχή του ποταμού, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές.
Ο θρύλος του ποταμού Σέρετ ήρθε από τη στιγμή που τα χωριά της Ουκρανίας δέχτηκαν επίθεση από τους Μογγόλους-Τατάρους. Η Χρυσή Ορδή με φωτιά και σπαθί κατέστρεψε όλους τους οικισμούς στο δρόμο της. Ο πληθυσμός ορισμένων χωριών αποφάσισε να αποκρούσει τις δυνάμεις του χαν, που πλησίασαν από το νότο. Οι άνθρωποι έκρυβαν τα παιδιά τους στο δάσος, και οπλισμένοι, πήγαν να συναντήσουν τους απρόσκλητους επισκέπτες. Υπήρξε έντονη μάχη.
Η πληθυσμός των Τατάρων ήταν μεγαλύτερος οπότε γρήγορα κέρδισαν, και αυτούς που δεν σκότωσαν τους έριξαν στον ποταμό. Όταν οι Τατάροι εφυγαν, τα παιδιά βγήκαν από το δάσος. Στεκόταν στα όχθη του ποταμού για μέρες και θρηνούσαν τους γονείς τους. Ο ποταμός ονομάστηκε "Σίριτ" (ορφανός), και αργότερα μετατράπηκε σε "Σέρετ".
Σαμάρα
Στην περιοχή του Ντονέτσκ υπάρχει ο ποταμός Σαμάρα, όποιος περνάει και στην περιοχή του Χάρκιβ και φτάνει στην τεχνητή λίμνη του Ντνιπρό (περιοχή). Η πρώτη αναφορά του ποταμού χρονολογείται από τον δέκατο πέμπτο αιώνα.
Υπάρχει επίσης η εκδοχή ότι κοντά στο σημερινό ξεκίνημα της Σαμάρας, κάποτε βρισκόταν μια πόλη των Σαρμάτων που ονομαζόταν Σαβρομάρα. Προς τιμή της ονομάστηκε το ποτάμι. Αυτή τη θεωρία επιβεβαιώνουν τα μνημεία που βρέθηκαν στα χωριά κοντά στον ποταμό και στην αριστερή όχθη του Δνίπερου (Βορυσθένη).
Σέϊμ
Μέσα από τις βόρειες περιοχές Σούμι και Τσερνίγιβ, περνάει ο ποταμός Σέϊμ, που σχηματίστηκε από τη συγχώνευση των δύο ποταμών και είναι ο αριστερός παραπόταμος του Δεσνά. Από μία πλευρά η όχθη του ποταμού είναι πλαγιά, και από την άλλη είναι γκρεμός. Κατά μήκος των όχθων του ποταμού υπάρχουν βελανιδιές, σφεντάμια, πεύκα, φλαμουριές και άλλα δέντρα.
Σύμφωνα με έναν από τους θρύλους, το όνομα του Σέϊμ προέρχεται από τον αριθμό των παραποταμών του, τα οποία ήταν επτά. Επίσης, υπάρχει μια έκδοση που το όνομα του στα περσικά σημαίνει "σκοτεινό ποτάμι".
Το ήρεμο ρεύμα, το κρυστάλλινο νερό, ο καθαρός αέρας, η βόλτα με καγιάκ ή καταμαράν δημιουργούν μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης και αισθητικής απόλαυσης. Υπάρχουν διάφορα κέντρα αναψυχής, κάμπινγκ κοντά στην ακτή, επίσης και δυνατότητα αλιείας.
Πσελ
Μέσω των περιοχών Σούμι και Πολτάβα ρέει ένας από τους παραπόταμους του Δνείπρεου(Βορυσθένη), ο Πσελ. Ο ήρεμος ποταμός έχει ένα ευρύ κανάλι, στην αρχή η κοιλάδα του είναι στενή και αρκετά βαθιά. Και στις δύο πλευρές του ποταμού αναπτύσσονται δέντρα.
Πιστεύοντας στον μύθο, τον δέκατο έβδομο αιώνα, το φρούριο της πόλης Σούμι, από τη μια πλευρά φύλαγε ως φυσικό εμπόδιο ο ποταμός Πσελ. Ενδιαφέρον ότι για πρώτη φορά ο ποταμός αναφέρθηκε στο «Ιστορικό των Χρόνων» του Νέστορα του Χρονολόγου (1113μ.χ).
Σήμερα ο ποταμός αξιοποιείται για αναψυχή, ύδρευση και ψάρεμα.
Δνείστερος (Τύρας)
Στην περιοχή του χωριού Βόβτσε στα Καρπάθια πηγάζει το γρήγορο και δυνατό βουνίσιο ποτάμι Δνείστερος. Πιο κάτω, στην κοιλάδα, γίνεται πιο στενό και βαθιά. Ο Δνείστερος τελειώνει εκβάλλοντας στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Δνείστερος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Μολδαβίας. Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τον ονόμαζαν Τύρας. Κατά το Μεσαίωνα μέσω του Δνίστερου πραγματοποιούνταν η εμπορική διαδρομή από το Λβιβ μέσω Κριμαίας μέχρι την Τουρκία.
Το ποτάμι σχηματίζει καταρράκτες και μικρά νησάκια. Μεταξύ των βράχων υπάρχουν εισόδοι στις μερικές σπηλιές. Η κορυφή του ποταμού είναι ένα φαράγγι, οι τοίχοι των οποίων κρατάνε τη θερμότητα του ήλιου και κάνουν το κλίμα πιο ζεστό και μαλακό.
Μέρτβοβόδ και Φαράγγι του Ακτόβ
Στην περιοχή Μικολάϊβ, κοντά στο χωριό Ακτόβ, στις όχθες του ποταμού Μέρτβοβόδ βρίσκεται ένα καταπληκτικό φαράγγι, επίσης γνωστό ως «φαράγγι του Διαβόλου» με βάθος πενήντα μέτρων.
Το Φαράγγι του Ακτόβ είναι ένα ολόκληρο συγκρότημα οικοσυστημάτων, το οποίο περιλαμβάνει ψηλούς βράχους από γρανίτη, το κανάλι του ποταμού Μέρτβοβόδ και το λαβύρινθο των δασών. Στις όχθες του φαραγγιού υπάρχουν τεράστιοι ογκόλιθοι.
Το ουκρανικό φαράγγι έχει την ίδια ομορφιά όπως το δημοφιλές Γκραντ Κάνυον στη Βόρεια Αμερική.
Πάνω από εξήντα εκατομμύρια χρόνια πριν στο μέρος αυτό ήταν η θάλασσα που είχε στερέψει και τελικά δημιουργήθηκε μια βαθιά κοιλάδα με απότομες πλαγιές. Ιδιαίτερα γοητευτικά βράχια κοιτάζουν την αυγή, όταν οι πρώτες ακτίνες του ήλιου αγγίζουν τις κορυφές των βράχων, το λατομείο παίρνει μια λεπτή ροδακινί σκιά. Σύμφωνα με το μύθο, οι αρχαίοι Σκύθες με τα κύματα αυτής της θάλασσας έστελναν στο αλλοδαπό βασίλειο τους ηγεμόνες τους.
Το έδαφος αυτής της περιοχής προσελκύει ταξιδιώτες που προτιμούν την extreme διασκέδαση. Φωτογράφοι και ορειβάτες έρχονται για να εκτιμήσουν την ομορφιά του.
Βλαντισλάβα Μπουσκέβιτς
Πηγή: 1
Μετάφραση: Ολεξάνδρα Τσιούπεκ