| sadowod.com | vivaspb.com |

Η εμβληματική συμφωνία για τον EastMed αλλάζει το γεωπολιτικό και ενεργειακό παιχνίδι

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

eastmed0

Εμβληματική η συμφωνία τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε ενεργειακό πεδίο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med είναι αυτή που υπογράφηκε χθες από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Αναστασιάδη και Μπεντζαμιν Νετανιάχου.

Οι ηγέτες της τριμερούς , περιέγραψαν με τα φωτεινότερα των χρωμάτων , τις προοπτικές που ανοίγει ο Eastmed, καθώς πρόκειται για τον αγωγό που θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας.

Έργο αναμφίβολα ιστορικό και για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και μεσογειακής λεκάνης , το οποίο όπως επεσήμανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές του δηλώσεις με τους άλλους δύο ηγέτες, αποτελεί το επιστέγασμα της νέας γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Κρίσιμης σημασίας η κατασκευή του EastMed και για την Ε.Ε εν συνόλω, παραλλήλως και για την Κύπρο, καθώς βγάζει το νησί από την Ενεργειακή απομόνωση.

eastmed

Σε αμιγώς οικονομικό πεδίο, η Ελλάδα θα επωφεληθεί από την παραγωγή, μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου ενώ κέρδη θα καταγραφούν και στο μέτωπο της περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς ο EastMed θα διευκολύνει τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων με μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο.

Δε στρέφεται εναντίον καμιας άλλης χώρας

Τόσο ο έλληνας πρωθυπουργός όσο και οι Αναστασιάδης- Νετανιάχου, υπογράμμισαν στις δηλώσεις του πως η συνεργασία των τριών χωρών για την κατασκευή του αγωγού, δε στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε τρίτης χώρας, αντιθέτως μετατρέπει την Ενέργεια σε καταλύτη περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας, προς όφελος όλων.

Μήνυμα κοινό και των τριών , ηχηρό και εύληπτο, προς την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα άρχισε ήδη από χθες να δείχνει τα δόντια της και τον εκνευρισμό της για την επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας.

Κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτύχει, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι , διατρανώνοντας μάλιστα πως:

"Ο πιο οικονομικός και ασφαλής δρόμος για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο και η διανομή τους στις καταναλωτικές αγορές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, είναι η Τουρκία".

Ενοχλημένος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του και ο κατοχικός ηγέτης Ακιντζί, ο οποίος δήλωσε χθες πως οι υπογραφές για τον αγωγό EastMed δεν θα βοηθήσουν στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού προβλήματος, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία για τον αγωγό δεν είναι οικονομική, αλλά πολιτική και είναι ενάντια στις γεωπολιτικές πραγματικότητες.

Στοίχημα η Ιταλία

Το στοίχημα της τριμερούς πλέον είναι η μετατροπή της σε τετραμερή, με την προσθήκη και της Ιταλίας.

Η ιταλική La Stampa, γράφει πως η Ιταλία στηρίζει τη συμφωνία για τον EastMed", που εγείρει "μια πρόκληση για την Τουρκία, η οποία απαιτεί κυριαρχία επί των υδάτων που διασχίζει" ο αγωγός. και προσθέτει:

"Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Στέφανο Πατουανέλι με επιστολή του προς τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη εξέφρασε "τις θερμότερες ευχές του για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος".

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Μήκος: 1.872 χλμ., εκ των οποίων 1.335 χλμ. περίπου υποθαλάσσιο τμήμα και 537 χλμ. περίπου χερσαίο.


Αρχική Δυναμικότητα: 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (ΔΚΜ) φ.α. ετησίως.

Επέκταση Δυναμικότητας: έως 20 ΔΚΜ φ.α. ετησίως.

Προϋπολογισμός (για την αρχική δυναμικότητα): 5,2 δισ. ΕΥΡΩ.

Ο αγωγός Eastern Mediterranean Pipeline ("EastMed") αποσκοπεί στην απευθείας διασύνδεση των κοιτασμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Ελλάδας.

Εκτείνεται σε μήκος περίπου 1.900 χιλιομέτρων, με σχεδιαζόμενη δυναμικότητα 10 ΔΚΜ φ.α. ετησίως, ξεκινώντας από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέχρι το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Το έργο αποτελείται από τα παρακάτω επιμέρους τμήματα:

- 165χλμ, περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο.

- 732χλμ περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη.

- 421χλμ. περίπου Υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο.

- 292 χλμ περίπου για τη διάσχιση της Πελοπόννησο μέχρι τα παράλια του Πατραϊκού κόλπου

- 17 χλμ. περίπου υποθαλάσσιου αγωγού για τη διάσχιση του Πατραϊκού κόλπου.

- 245 χλμ για τη διάσχιση της Δυτικής Ελλάδας μέχρι το Φλωροβούνι Θεσπρωτίας.


Πηγή: 1