| sadowod.com | vivaspb.com |

Ελεύθεροι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Stratiotes

Stratiotes

Ελεύθεροι αφέθησαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που είχαν συλληφθεί την 1η Μαρτίου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και κρατούνταν από τότε στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση, απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι να παραμείνουν προφυλακιστέοι.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα, οπότε θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Στη σημερινή συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους, αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας, αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό, η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην αρμόδια υπηρεσία προσφύγων οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αναμένεται να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα.

Στην Αδριανούπολη αύριο το πρωθυπουργικό αεροσκάφος
Οπως έγινε γνωστό το πρωθυπουργικό αεροσκάφος μεταβαίνει αύριο στην Αδριανούπολη προκειμένου να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι εάν θα γίνει δίκη των δύο στρατιωτικών, αυτή θα γίνει ερήμην και εάν επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.

Χαιρετίζει το ΥΠΕΞ
Το υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει το γεγονός απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, μετά από σχεδόν 5 μήνες αδικαιολόγητης κράτησης στις φυλακές Αδριανούπολης. Σε ανακοίνωσή του, τονίζει πως «η απόφαση αυτή των τουρκικών αρχών είναι θετική και θα συμβάλει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη φιλία των λαών μας».

Προς την ίδια κατεύθυνση, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών «θα συμβάλει και η τέλεση τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, των επίσημων εγκαινίων του ιστορικού κτιρίου του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη, η οποία είχε αναβληθεί λόγω της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών τον παρελθόντα Μάρτιο».

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ακόμα πως οι συνεχείς προσπάθειες του πρωθυπουργού, του υπουργείου Εξωτερικών και των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ελλάδος στην Τουρκία απέδωσαν και υπογραμμίζει ότι ο μεγάλος κερδισμένος αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά η διπλωματία.


Πηγή: 1