| sadowod.com | vivaspb.com |

Ορκωμοσία νέας βουλής: Αυτοί είναι οι 112 "καινούργιοι" βουλευτές

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η νέα Βουλή εκπροσωπείται από 61 γυναίκες και 238 άνδρες που προέρχονται από έξι κόμματα. Εξ αυτών οι 112 είναι βουλευτές που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά.

Από τους 300 νέους εκπροσώπους του ελληνικού λαού, που ορκίστηκαν σήμερα, 112 βουλευτές περνούν για πρώτη φορά την πόρτα της Ολομέλειας, με το ποσοστό της ανανέωσης να φτάνει το 43%.

Όπως είναι αναμενόμενο τους περισσότερους "νέους", συγκριτικά με την περίοδο Σεπτεμβρίου 2015-Ιουλίου 2019, βουλευτές καταγράφει η Νέα Δημοκρατία.

Ειδικότερα, όσον αφορά στους "νέους" βουλευτές:

- Περίπου 80 βουλευτές από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας είτε εισέρχονται για πρώτη φορά στη Βουλή είτε επανεξελέγησαν. Οι καθηγητές Γιώργος Γεραπετρίτης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Χρήστος Ταραντίλης και Αγγελος Συρίγος βρέθηκαν για πρώτη φορά στα βουλευτικά έδρανα. Η δικηγόρος Ζωή Ράπτη, η οποία είχε και στο παρελθόν θέσει υποψηφιότητα, εξελέγη σε αυτές τις εκλογές, ενώ ο δικηγόρος και δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρκόπουλος κάθεται επίσης στα έδρανα της Βουλής στην πλευρά της Ν.Δ., όπως και οι πέντε νέοι βουλευτές που κέρδισαν τις αντίστοιχες μονοεδρικές για το κόμμα: Στα Γρεβενά, ο Ανδρέας Πάτσης, στην Κεφαλονιά ο Παναγής Καπάτος, στη Ζάκυνθο ο Διονύσης Ακτύπης, στη Σάμο ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, στη Φωκίδα ο Ιωάννης Μπουγάς.

- Ο Χάρης Θεοχάρης και ο Ιάσων Φωτήλας είχαν εκλεγεί τον Σεπτέμβριο του 2015 με το Ποτάμι και τώρα εξελέγησαν εκ νέου με τη Νέα Δημοκρατία.

- Νέος στη Βουλή αν και για περισσότερο από δύο χρόνια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, όπως και ο καθηγητής Ψυχιατρικής Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος εκλέχθηκε στη Θεσσαλονίκη και είχε διατελέσει υφυπουργός στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

- Περίπου 20 είναι οι βουλευτές που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής – από το 2015 διετέλεσε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού και στη συνέχεια κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, εκλέχθηκε επίσης για πρώτη φορά βουλευτής, ενώ και ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας εισήλθε στη Βουλή για πρώτη φορά. Στον ίδιο τομέα εκλέχθηκε βουλευτής και η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου. Πρώτη φορά βουλευτής και ο Αλέξης Χαρίτσης στη Μεσσηνία. Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θάνος Μωραΐτης. Η Κατερίνα Νοτοπούλου εκλέγεται επίσης πρώτη φορά βουλευτής, έχοντας διατελέσει υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης. Στα νέα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Χρήστος Γιαννούλης, Καλλιόπη Βέττα, Δώρα Αυγέρη, Οζ. Φερχάτ, Μ. Μαλτέζος, Λ. Αβραμάκης, Πέτη Πέρκα, Κυριακή Μάλαμα, Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου, Αλ. Αυλωνίτης και Σουλτάνα Ελευθεριάδου.

- Από πλευράς ΚΙΝΑΛ, την πρώτη τους κοινοβουλευτική θητεία κάνουν οι Ανδ. Πουλάς, Χρ. Γκόγκας, Γ. Μουλκιώτης, Δ. Μπιάγκης, Στ. Παραστατίδης, Ευαγγελία Λιακούλη, Μπ. Μπαράν. Ξεχωρίζει επίσης ο νέος βουλευτής Απ. Πανάς, ο οποίος προέρχεται από αγροτική οικογένεια, και κέρδισε ένα δύσκολο στοίχημα, καταφέρνοντας να εκλεγεί στη Χαλκιδική. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως εκπαιδευτικός στη Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε σχολεία ειδικής αγωγής και σε Εργαστήρια Ειδικής Εκπαίδευσης Ατόμων με Αναπηρία ενώ σήμερα, είναι διευθυντής και επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης- Europe DirectΧαλκιδική.

- Πέντε οι νέοι βουλευτές του ΚΚΕ: Κανέλλα Γεωργοπούλου, Σεμίνα Διγενή που είχε παραιτηθεί από ευρωβουλευττής για να μετάσχει στις εθνικές εκλογές, Ν. Παπαναστάσης, Λ. Στολτίδης και Μαρία Κομνηνάκα.

- Οι δέκα βουλευτές της «Ελληνικής Λύσης»: Μαζί με τον Κυριάκο Βελόπουλο ορκίστηκαν οι Βασίλης Βιλιάρδος, Βασίλης Γραμένος, Αναστασία - Αικατερίνη Αλεξοπούλου, Μαρία Αθανασίου, Δημήτρης Βαγενάς, Σοφία - Χάιδω Ασημακοπούλου, Αντώνης Μυλωνάκης, Κωνσταντίνος Χήτας και Κωνσταντίνος Μπούμπας.

- Οι νέοι βουλευτές που εκλέγει η ΜέΡΑ 25 είναι οι Αγγελική Αδαμοπούλου, Κλέων Γρηγοριάδης, Κρίτων Αρσένης, Μαρία Απατζίδη, Λίτσα Αποστολοπούλου και Κωνσταντίνα Αδάμου.

Πηγή: news247.gr