| sadowod.com | vivaspb.com |

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Ποροσένκο στις ΗΠΑ

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με βασικούς παράγοντες της διοίκησης του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έλαβε ακόμα μία επιβεβαίωση της υποστήριξης της Ουκρανίας.

Αυτό δήλωσε σχετικά ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον. Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας.

«Καταστρώνονται ειδικά σχέδια τα οποία προβλέπουν τη διατήρηση και επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μέχρι να εφαρμοστούν πλήρως οι συμφωνίες του Μινσκ», δήλωσε ο Ποροσένκο.

Επιπλέον, στο εγγύς μέλλον θα υπογραφούν συμφωνίες αμυντικής και στρατιωτικό-τεχνικής συνεργασίας.

Για το σκοπό αυτό, πολλοί υπουργοί της ομάδας του Τραμπ θα μεταβούν στην Ουκρανία τους επόμενους 2-3 μήνες. Θα υπογραφούν ορισμένες σημαντικές συμφωνίες, οι οποίες θα αφορούν επίσης τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκε το ζήτημα της αγοράς αμερικανικού άνθρακα, το οποίο θα έπρεπε να αντικαταστήσει τον άνθρακα από τα κατεχόμενα εδάφη.

«Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως και στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας και της κατασκευής ενός εργοστασίου αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, προκειμένου να εξαλειφθεί η εξάρτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Ποροσένκο.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι δε βλέπει την ανάγκη να δημιουργηθούν νέα σχήματα διαπραγματεύσεων για το Ντονμπάς. Ωστόσο, στη συνάντηση συζητήθηκε η δυνατότητα συμμετοχής των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για τα «σχήματα Νορμανδίας και Μινσκ».

Σύμφωνα με τον Ποροσένκο, οι ΗΠΑ μπορούν να υιοθετήσουν ψήφισμα σχετικά με την αναγνώριση του Γολoντομόρ στην Ουκρανία (1932-33) ως γενοκτονία.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: fakty.ictv.uayoutube.com