| sadowod.com | vivaspb.com |

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε τη διακοπή του πρότζεκτ «Nord Stream-2»

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσιεύτηκε ψήφισμα σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης της έκθεσης για την Ουκρανία.


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 12 Δεκεμβρίου, εισηγήθηκε υπέρ της διακοπής της εφαρμογής του ρωσικού πρότζεκτ του αγωγού «Nord Stream-2».

Αυτό αναφέρεται στο ψήφισμα που ενέκρινε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την έκθεση «για την εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ – Ουκρανία».

Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από 433 μέλη του κοινοβουλίου, 105 βουλευτές ψήφισαν «κατά» και άλλοι 30 απείχαν.

Πρόοδος των μεταρρυθμίσεων σε σημαντικούς τομείς

Οι αντιπρόσωποι τονίζουν ότι η Ουκρανία έχει μεταρρυθμιστεί σε τομείς όπως η ενέργεια, η υγεία, οι συντάξεις, η εκπαίδευση, η κυβέρνηση και η αποκέντρωση, καθώς και στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, της τραπεζικής και της μακροοικονομικής σταθεροποίησης. Ωστόσο, αυτές οι μεταρρυθμίσεις συνοδελυτηκαν δυστυχώς από έντονη αύξηση των τιμών, μείωση των κοινωνικών παροχών και επιδείνωση της πρόσβασης στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης.

Διακοπή του «Nord Stream-2»

Οι ευρωβουλευτές επικρότησαν την Ουκρανία για την καλή συνεργασία της στον ενεργειακό τομέα και τα επιτεύγματά της στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επισημαίνοντας την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ιδίως στην αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεδομένου ότι η Ουκρανία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδικάζουν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream-2», ο οποίος παρακάμπτει την Ουκρανία «επειδή είναι ένα πολιτικό σχέδιο που απειλεί την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια». Ως εκ τούτου, ζητούν να σταματήσει.

Καταπολέμηση της διαφθοράς

Το ψήφισμα υπογραμμίζει επίσης ότι η Ουκρανία πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της διαφθοράς, να λύσει τα προβλήματα με την εξουσία των ολιγαρχών και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της αποκέντρωσης. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το σημερινό δικαστικό σύστημα παραμένει αναποτελεσματικό, διεφθαρμένο και πολιτικά εξαρτημένο, αλλά υποστηρίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Το κείμενο αναφέρει ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς θα πρέπει να επιλέγονται με πιο διαφανή και αξιόπιστο τρόπο.

Η Ρωσία πρέπει να εγγυηθεί την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο στενό του Κερτς

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν έντονα την πρόσφατη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας στις 25 Νοεμβρίου στο στενό του Κερτς και απαιτούν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ουκρανικών πλοίων και ναυτικών. Ανησυχούν σοβαρά για το γεγονός ότι οι εντάσεις ενδέχεται να αποτελέσουν μια απόπειρα ερπυσμού για την προσάρτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ουκρανίας στη Αζοφική Θάλασσα. Ως εκ τούτου, η Ρωσία πρέπει να εγγυηθεί την ελευθερία της ναυσιπλοΐας μέσω του στενού Κερτς και της Αζοφικής θάλασσας.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν έντονα τον αυξανόμενο αριθμό σωματικών επιθέσεων εναντίον ακτιβιστών και δημοσιογράφων των πολιτικών δικαιωμάτων, και βία κατά των μελών των κοινοτήτων Ρομά και των ΛΟΑΤ. Ζητούν επίσης από τη Ρωσική Ομοσπονδία να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων τον νικητή του Βραβείου Ζαχάρωφ το 2018, Oleg Sentsov και όλους τους άλλους παρανόμως κρατούμενους πολίτες της Ουκρανίας.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: ukr.lb.ua