| sadowod.com | vivaspb.com |

4 χρόνια από την τραγωδία του Ιλοβάισκ

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ilovaisk

Ilovaisk

Στις 29 Αυγούστου 2014 ξεκίνησε η έξοδος των μαχητών της Ουκρανίας από το «καζάνι του Ιλοβάισκ» .Ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια, ο ρωσικός τακτικός στρατός έβαλλε εναντίον κομβόι Ουκρανών στρατιωτών που εξερχόταν από την πολιορκία στο Ιλοβάισκ.

Το Ιλοβάισκ είναι μία πόλη στο Ντόνμπας, όπου βρίσκεται ένας σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος, από τον οποίο η Ρωσία εφοδιάζει όπλα στο Ντόνμπας. Στις αρχές του Αυγούστου 2014, το κατέλαβαν Ουκρανοί στρατιώτες . Αλλά στο τέλος του μήνα βρέθηκαν στο «καζάνι». Αυτονομιστές με το ρωσικό στρατό τους περικύκλωσαν σε τρεις κύκλους. Ο Πούτιν υποσχέθηκε τότε να απελευθερώσει τους Ουκρανούς μαχητές προσφέροντας το λεγόμενο «πράσινο διάδρομο» για την έξοδο, ο οποίος έγινε παγίδα. Σε αντίθεση με τις συμφωνίες, οι Ρώσοι στρατιώτες χτύπησαν με βαριά όπλα τον ουκρανικό στρατό.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, στο μακελειό του Ιλοβάισκ έχασαν τις ζωές τος 366 Ουκρανοί στρατιώτες, 429 στρατιώτες τραυματίστηκαν και 300 άλλοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Επίσης, τουλάχιστον 35 πολίτες σκοτώθηκαν και 600 κατοικίες καταστράφηκαν.

Στις 14 Αυγούστου 2017, το γραφείο του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου διαβίβασε από τον Αρχηγό του Στρατιωτικού Εισαγγελέα πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν για τη διεξαγωγή εγκλημάτων πολέμου (συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας στρατιωτικού προσωπικού της Ουκρανίας στην περιοχή του Ιλοβάισκ).

Επιπλέον, στις 9 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε τα συμπεράσματά του σχετικά με την τραγωδία στο Ιλοβάισκ. Η έκθεση ανέφερε ότι έγιναν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης.


Στην φωτογραφία: Κίεβο, 29-08-2018 δίπλα στην πρεσβεία της Ρωσίας


Μετάφραση: Άννα Μανιάτη