| sadowod.com | vivaspb.com |

Διαδήλωση έξω από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας: βασικά ζητήματα

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mityng0

Mityng0

Στις 17 Οκτωβρίου, έξω από την Βερχόβνα Ράντα ξεκίνησε διαδήλωση για την υποστήριξη των πολιτικών μεταρρυθμίσεων. Στο κέντρο του Κιέβου βγήκαν περίπου 4,5 χιλιάδες άτομα.

Μεταξύ των διοργανωτών της διαδήλωσης «Πανουκρανική συνέλευση» είναι οι ακτιβιστές κατά της διαφθοράς (ο Mustafa Nayem, η Svitlana Zalishchuk, ο Serhiy Leshchenko, το κίνημα «Chesno» («Ειλικρινά»), το κέντρο για την καταπολέμηση της διαφθοράς «Automaidan»). Επίσης τα κόμματα «Κίνημα των νέων δυνάμεων» του Μιχαήλ Σαακασβίλι, το «Samopomich» («αυτοβοήθεια»), η «Δημοκρατική συμμαχία», το «Svoboda» («ελευθερία»), το «Natsionalnyi korpus» («εθνικός φορέας»), το «Khvylya» («κύμα») και το «Ευρωπαϊκό κόμμα». Ακόμα και οι εκπρόσωποι των ΛΟΑΤ (ΜΚΟ «Kyiv Pride»). Το κόμμα «Batkivshchyna» («πατρίδα») της Yulia Tymoshenko δεν ήταν στην λίστα των διοργανωτών, αλλά, σύμφωνα με το γραφείο του, υποστηρίζουν τα ζητήματα της «Πανουκρανικής συνέλευση». Στη διαδήλωση συμμετείχαν άτομα με σημαίες «Batkivshchyna Κίεβο».

Mityng2

Mityng2


Η κύριες απαίτησες των συμμετεχόντων ήταν η άρση της βουλευτικής ασυλίας, η δημιουργία δικαστηρίου κατά τις διαφθοράς και αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Το τελευταίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η πιο σημαντική απαίτηση. Οι ακτιβιστές επιμένουν στην εισαγωγή ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος στην Ουκρανία με τις λεγόμενες «ανοικτές λίστες» των πολιτικών κομμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα στην Ουκρανία λειτουργεί μικτό εκλογικό σύστημα. Περιλαμβάνει την εκλογή του μισού κοινοβουλίου από τις λίστες των κομμάτων και του άλλου μισού από τις πλειοψηφικές περιφέρειες.

Ο Πρόεδρος Πέτρο Πόροσενκο υποσχέθηκε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο το 2014, όπως αναφέρεται στη Συμφωνία συνασπισμού. Τότε, στη Βερχόβνα Ράντα προτάθηκε ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο από την ομάδα του προεδρικού κόμματος «Μπλοκ του Πετρό Ποροσένκο », αλλά η έγκριση του νόμου δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη έως και σήμερα.

Mityng1

Mityng1

Ο Πρόεδρος Ποροσένκο τόνισε ότι πριν από δύο χρόνια υπέβαλλε στο Κοινοβούλιο το σχέδιο τροποποιήσεων του Συντάγματος, που προβλέπει την κατάργηση της ασυλίας των δικαστικών και των βουλευτών. Η δικαστική ασυλία έχει εξαλειφθεί με τη μορφή της δικαστικής μεταρρύθμισης. Στις 17 Οκτωβρίου 2017, ο Πρόεδρος υπέβαλε στο Κοινοβούλιο σχέδιο τροποποίησης του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει σαφώς την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και αναμένει την έγκρισή του.

Ο Πρόεδρος τόνισε επίσης ότι κάθε δικαστική μεταρρύθμιση στην Ουκρανία λαμβάνει χώρα σε στενή συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και με την Επιτροπή της Βενετίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, "Η Επιτροπή της Βενετίας εξέτασε τα νομοσχέδια (σχετικά με το δικαστήριο κατά της διαφθοράς - Ed.), τα οποία είναι στη Βερχόβνα Ράντα. Και οι δύο αναγνώρισαν ως απαράδεκτοι για εφαρμογή στη δικαστική μεταρρύθμιση ». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Andriy Paroubiy, δεν υπάρχουν νομικές βάσεις για την άμεση εξέταση τους.

Mityng3

Ως αποτέλεσμα της δράσης της 17ης Οκτωβρίου, τέσσερα θύματα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Στην οδό Hrushevsky, κοντά στο Κοινοβούλιο, οι διαδηλωτές εγκατάστησαν σκηνές, όπου  το πρωί της 18ης Οκτωβρίου  υπάρχουν περίπου 200 ακτιβιστές. Σημειώνεται επίσης ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είναι πολύ λιγότερες από χθες.


Άννα Μανιάτη