| sadowod.com | vivaspb.com |

Ο Poroshenko ενέκρινε το πρόγραμμα συνεργασίας της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πρόεδρος Petro Poroshenko έχει υπογράψει το διάταγμα «Έγκριση του Ετήσιου Εθνικού Προγράμματος υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ουκρανίας-ΝΑΤΟ για το 2017».

Το πρόγραμμα του 2017 είναι σημαντικά ανανεωμένο και βελτιωμένο.

Το έγγραφο παρασκευάστηκε σύμφωνα με τη νέα ατζέντα ανάπτυξης των ετήσιων εθνικών προγραμμάτων συνεργασίας μεταξύ της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ (ΕΕΠ) και της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της εκτέλεσής τους, το οποίο εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στις 7 Δεκεμβρίου του 2016.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα για τη μεταρρύθμιση σε όλους τους σημαντικούς τομείς της λειτουργίας του κράτους: Από την ασφάλεια και την άμυνα έως τις βασικές κοινωνικές, πολιτικές και νομικές μεταρρυθμίσεις, την καταπολέμηση της διαφθοράς και της αποκέντρωσης. Ο σκοπός αυτών των αλλαγών είναι να φέρει την Ουκρανία κοντά στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Το ΕΕΠ (ετήσιο εθνικό πρόγραμμα) 2017 προβλέπει την περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου μεταξύ της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ και την αύξηση της ολοκληρωμένης πρακτικής συνεργασίας με τη Συμμαχία, με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων, οικονομικών, υλικοτεχνικών και άλλων δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ και των κρατών μελών, καθώς επίσης την οργάνωση για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας με σκοπό την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας.

Το πρόγραμμα στοχεύει, επίσης, την εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ουκρανίας - ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής, στις 9 Ιούλη του 2016 στη Βαρσοβία. Ειδικότερα, της ενίσχυσης στήριξης της χώρας μας, εφαρμόζοντας μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων στήριξης του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πρότζεκτς σχετικών με το πλαίσιο Trust Ταμείων του ΝΑΤΟ. Ο συντονισμός της εφαρμογής του ετήσιου εθνικού προγράμματος έχει ανατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: president.gov.ua