| sadowod.com | vivaspb.com |

Η Ουκρανία κατά της Ρωσίας: Τι μπορεί να περιμένει το Κίεβο στο δικαστήριο της Χάγης

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δημόσιες ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην υπόθεση «Ουκρανία κατά της Ρωσίας» έχουν μεγάλη σημασία για τη χώρα μας. Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο το γεγονός της επιθετικότητας της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Ποιες κατηγορίες ωθεί η Ουκρανία και ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες της απόφασης του δικαστηρίου;

Η Ρωσία χρηματοδοτεί τους τρομοκράτες και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Ουκρανία κατέθεσε αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο στις 16 Ιανουαρίου, προκειμένου να καταδείξει το Κρεμλίνο ως υπεύθυνο για τρομοκρατικές ενέργειες και φυλετικές διακρίσεις κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Με την παράστασή της, η Ουκρανία αποδεικνύει ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει δύο διεθνείς συμβάσεις: Τον αγώνα κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσω της παροχής όπλων και άλλου είδους υποστήριξης σε παράνομους ένοπλους σχηματισμούς, οι οποίοι έχουν διαπράξει μια σειρά από τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφος της Ουκρανίας, καθώς και την εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων. Δηλαδή τη διάκριση των Τατάρων της Κριμαίας και των εθνοτικών Ουκρανών στην προσαρτημένη Κριμαία.


Η ουκρανική πλευρά δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην υπόθεση του αεροπλάνου MH17 των «Malaysian Airlines» το οποίο κατέρριψαν οι Ρώσοι. Τα θύματα αυτής της τραγωδίας αριθμούνται σε 298. Το Κίεβο εφιστά επίσης την προσοχή του Διεθνές Δικαστηρίου στις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον άμαχου πληθυσμού, και ιδίως στο βομβαρδισμό των κατοικημένων περιοχών της Μαριούπολης και του Kramatorsk, στην καταστροφή μη στρατιωτικού επιβατικού λεωφορείου κοντά στην Βολνοβάκα και στην έκρηξη κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής συνάντησης στο Χάρκοβο το 2015.

Για 4 ημέρες, το δικαστήριο ακούει τους διαδίκους, η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί ανάμεσα σε 2-7 χρόνια

Το Διεθνές Δικαστήριο άκουγε για 4 ημέρες (από τις 6 έως τις 9 Μαρτίου) τα επιχειρήματα των διαδίκων και πλέον θα εξετάσει τα αποδεικτικά στοιχεία και τα γεγονότα. Οι αποφάσεις δεν θα είναι γρήγορες, επειδή είναι μια σύγκρουση μεταξύ δύο κρατών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Pavlo Petrenko αναμένει ότι η αναθεώρηση θα διαρκέσει για 5-7 χρόνια. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η απόφαση θα βγει λίγο πιο γρήγορα, σε 2-4 χρόνια, ενώ την απόφαση για την επιβολή προσωρινών μέτρων κατά της Ρωσίας, το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ θα τη λάβει πριν από το τέλος του Απριλίου.

Ο Petrenko δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει μια επαρκή αποδεικτική βάση, και είναι πεπεισμένος ότι η ουκρανική πλευρά θα κερδίσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, για αυτό το δικαστήριο θα είναι μια άνευ προηγουμένου απόφαση, διότι στην πραγματικότητα μιλάμε για τον πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, η οποία διαρκεί αρκετά χρόνια. Από την άλλη πλευρά, οι παρατηρητές μιλούν για ορισμένες προειδοποιήσεις, αλλά επίσης πιστεύουν ότι η απόφαση είναι πιθανό να είναι υπέρ μας. Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν: Η Ουκρανία δεν πρέπει να χαλαρώνει. Κάποτε, η Γεωργία έχει χάσει μια δίκη εναντίον της Ρωσίας, κατηγορώντας τη για παραβίαση της Σύμβασης για τις φυλετικές διακρίσεις.

Επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα

Με την πρώτη ματιά, το γεγονός της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας είναι περισσότερο από προφανές. Αλλά, όπως σημειώνει ο διευθυντής του αναλυτικού κέντρου «Η Πολιτική», Nikolay Davidyuk, η Ουκρανία πιστεύει ότι όλος ο κόσμος γνωρίζει το τι γίνεται και στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι αυτά δεν τα έχει ακούσει ποτέ κανείς! Ως εκ τούτου, ο αναλυτής πιστεύει, ότι το δικαστήριο της Χάγης είναι εξαιρετικά σημαντικό από ιστορική άποψη. Αν και η Ουκρανία έπρεπε να έχει μηνύσει τη Ρωσία πολύ καιρό πριν. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Τα λεγόμενα ως επιχειρήματα της Ρωσίας δεν αντέχουν σε κριτική. Όμως είναι απαραίτητο να υπολογίζουμε την κάθε λέξη που είπαν οι Ρώσοι δικηγόροι. Όπως γνωρίζετε, ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ilya Rogachev, μιλώντας για το πρώτο ερώτημα (τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας από τη Ρωσία), -δήλωσε ότι η Μόσχα δεν εμπλέκεται στην προμήθεια όπλων προς μαχητές στο Ντομπάς. Υποτίθεται ότι όλα τα όπλα «οι ανθρακωρύχοι και οι τρακτερίστες», τα βρήκαν στα ορυχεία του Ντονμπάς, τάχα είναι τα αποθέματα από τη σοβιετική εποχή. Και όσα «δεν φύτρωσαν» στα ορυχεία, σύμφωνα με τα λεγόμενα των Ρώσων, έμειναν από το ουκρανικό στρατό, ο οποίος «έσκαγε».

Ωστόσο δεν έχει καταστεί σαφές από πού οι «ανθρακωρύχοι» έχουν βρει τόσα πολλά πυρομαχικά, με τα οποία «απλόχερα» βομβαρδίζουν τις ουκρανικές θέσεις επί τρία συναπτά έτη. Επιπλέον, ο Rogachev δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με την παρουσία όπλων στους μαχητές, τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από το ρωσικό στρατό.

Από την άλλη, μιλώντας για το αεροπλάνο των «Malaysian Airlines», οι Ρώσοι αναγνωρίζουν εμμέσως ότι αυτό θα μπορούσε να έχει καταρριφθεί από τους μαχητές. Φυσικά, η Ρωσική Ομοσπονδία αρνείται ότι το Boeing καταρρίφθηκε από το ρωσικό πυραυλικό σύστημα «Buk», παρά το γεγονός ότι αυτό αποδεικνύεται μέσα από μια διεθνή ομάδα έρευνας. Ως εκ τούτου, είναι αδύνατο να αρνούνται το προφανές. Και είναι σαφές ότι οι «τρακτεριστές» δεν έβγαλαν το σύστημα «Buk»  από το ορυχείο, με τους πυραύλους μαζί...

Η Ρωσία συνεχίζει να αρνείται το αυτονόητο: Αυτή «δεν υπάρχει» στο Ντονμπάς, και τα ρωσικά τανκς «έπεσαν» από τον ουρανό

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου Εφαρμοσμένων Πολιτικών Σπουδών του Διοικητικού Συμβουλίου "Penta" Volodymyr Fesenko, τα αντεπιχειρήματα της ρωσικής πλευράς δεν είναι πολύ πειστικά. Αλλά, όπως είπε, το πρόβλημα συνιστά το ότι είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Αν κάνουμε αυτή την αφαίρεση και εξετάσουμε την κατάσταση από τη θέση των δικαστών, είναι δύσκολο να οριστεί η έννοια της τρομοκρατίας: Τα συμπτώματά της, ποιες μπορούν να θεωρηθούν ως τρομοκρατικές πράξεις, και ποιες όχι. Δεν είναι τυχαίο ότι το κυριότερο θέμα συζήτησης ήταν γύρω από τη συντριβή του Boeing. Ποιος και γιατί τον χτύπησε. Ακόμη και η ρωσική πλευρά δεν είναι ευθεία, αλλά παραδέχεται ότι θα μπορούσαν να το κάνουν οι μαχητές. Αλλά σημειώνουν ότι δήθεν δεν είχαν κακόβουλη πρόθεση, αναφέρει ο Fesenko.

Ταυτόχρονα οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι με το πυραυλικό σύστημα «Buk», οι τρομοκράτες ήθελαν να καταρρίψουν τα ουκρανικά στρατιωτικά αεροσκάφη. Αυτή είναι η έμμεση απόδειξη ότι η Ρωσία συμμετέχει τουλάχιστον στην προμήθεια παροχής όπλων στους τρομοκράτες.

Επίσης, δεν αντέχουν σε κριτική τα «επιχειρήματα» της Ρωσίας που αφορούν τους βομβαρδισμούς της Μαριούπολης, του Kramatorsk και στο σημείο ελέγχου κοντά στη Βολνοβάκα. Η Ρωσία επιμένει ότι οι μαχητές και οι εισβολείς δεν πυροβολούσαν τους άμαχους πολίτες αλλά τα σημεία διέλευσης, τα οποία αποτελούν στρατιωτικό στόχο. Δεν πρέπει ωστόσο να λησμονούμε ότι δίπλα σε αυτά τα σημεία βρίσκονται κατοικημένες γειτονιές. Επιπλέον, μέσα από αυτά τα σημεία, συνεχώς διαβαίνουν άμαχοι πολίτες και οι τρομοκράτες το γνώριζαν πολύ καλά αυτό.

Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Elena Zerkal, η Ουκρανία έχει την απάντηση σε κάθε ρωσική θέση σχετικά με τα γεγονότα.

Η αναλυτική παρουσίαση των επιχειρημάτων για αυτά τα γεγονότα θα παρουσιαστεί στα επόμενα στάδια της διαδικασίας. Τώρα είναι σημαντικό να δείξουμε ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι επαρκείς για τη λήψη των προσωρινών μέτρων, είπε η Zerkal.

Όμως, όπως σημειώνει ο πολιτικολόγος Mihail Basarab, η Ουκρανία δεν έχει σχηματίσει μια σαφή θέση σχετικά με την υποστήριξη της τρομοκρατίας από τη Ρωσία.

«Μην έχοντας σαφή θέση, λέγοντας, ότι η Ρωσία μόνο υποστηρίζει την τρομοκρατία, και όχι ότι έχει ξεκινήσει τον πόλεμο, στηριζόμενη μόνο στην «Συμφωνία του Μινσκ», αντικαθιστώντας την έννοια της «κατοχής» με τον όρο «αποτελεσματικός έλεγχος», επικυρώνοντας τα σχέδια της κυβέρνησης για την επανένταξη μερικών περιοχών των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ υπό τις παρούσες συνθήκες, έχτισαν στον εαυτό τους μια παγίδα,» έγραψε στο Facebook ο Basarab.

Από την άλλη πλευρά, ο Nikolay Davidyuk λέει ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως η Ρωσία δεν κατανοεί πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης. Με τα χρήματα του Κρεμλίνου και πνευματικά επιτεύγματα, οι δικηγόροι της Ρωσίας, κατά τη γνώμη του, θα μπορούσαν να είναι ισχυρότεροι.

«Πολλοί Ρώσοι δικηγόροι έχουν τεμπελιάσει, λόγω του κλεισίματος του δικαστικού συστήματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου όλα κανονίζονται απλά με τηλεφωνικό δίκαιο και πολιτική επιρροή. Ως εκ τούτου, για αυτούς είναι δύσκολο να εργαστούν στη διεθνή σκηνή. Αφού στο Δικαστήριο του ΟΗΕ είναι οι Ρώσοι πολιτικοί δεν θα μπορέσουν να επιλύσουν το ζήτημα. Αυτό, που άρχισαν να παίζουν σε fakie, στο μέλλον θα τους προκαλεί ζημιά» έχει την πεποίθηση ο Davidyuk.

Με την ευκαιρία, η Μόσχα εκπροσωπείται από ένα Γερμανό και έναν Αγγλο, προφανώς γνωρίζοντας την αδυναμία των Ρώσων δικηγόρων.

Όσον αφορά στην παραβίαση της Σύμβασης για τις φυλετικές διακρίσεις, εδώ, σύμφωνα με Vladimir Fesenko, δεν πρέπει να προκύψουν προβλήματα. Είναι προφανής η παραβίαση των εθνο-πολιτιστικών δικαιωμάτων των Τατάρων της Κριμαίας και των εθνοτικών Ουκρανών στην Κριμαία. Πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήδη ψήφισε υπέρ του σχεδίου της απόφασης «Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης (Ουκρανία)».

Την ίδια στιγμή, κατά τη γνώμη του Ρώσου πολιτικολόγου Konstantin Borovoy, το κύριο καθήκον της Ρωσίας στη Χάγη δεν είναι τόσο πολύ το να αποδείξει την «αθωότητά» της, όσο το να αποδείξει ότι το Κίεβο δήθεν δεν είχε τους λόγους να καταθέσει μήνυση στη Χάγη. Στην πραγματικότητα, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις των εκπροσώπων της ρωσικής πλευράς την τελευταία ημέρα των ακροάσεων, η Μόσχα θέλει πραγματικά να αποδείξει ότι η Ουκρανία δεν είχε λόγους για αυτή την αγωγή. Συγκεκριμένα, ο Άγγλος νομικός Samuel Wordsworth, δήλωσε ότι η μαρτυρία της προμήθειας όπλων σε μαχητές από τη Ρωσία είναι εσφαλμένη και δεν μπορεί να πείσει το δικαστήριο.

Η επιβεβαίωση της επιθετικότητας σε διεθνές επίπεδο και η απαίτηση της αποζημίωσης

Όπως τόνισε ο Βλαντιμίρ Fesenko, το συμπέρασμα του δικαστηρίου θα πρέπει να βασίζεται στην αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και της επιθετικότητας της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας στο Ντομπάς.

«Αν θα διαπιστωθούν οι προμήθειες των όπλων από την Ρωσία σε μαχητές, θα επιβεβαιωθεί το γεγονός της επίθεσης. Αργότερα στον ΟΗΕ, όταν η Ρωσία θα προσπαθήσει να μας κατηγορήσει, εμείς μπορούμε να βασιστούμε σε αυτή την απόφαση», είπε ο εμπειρογνώμονας.

Ωστόσο, ο ίδιος λέει ότι δεν πρέπει να υπερβάλλουμε με τη σημασία του Διεθνούς Δικαστηρίου. Το μέγιστο που μπορεί να φέρει ως αποτέλεσμα είναι μια πρόσκληση για τη Ρωσία ώστε να σταματήσει να προμηθεύει όπλα και να χρηματοδοτεί τους μαχητές. Φυσικά, δεν είναι σίγουρο ότι η Μόσχα θα εκπληρώσει αυτή την απόφαση. Ο εμπειρογνώμονας υπενθύμισε ότι υπήρξε αλλαγή στη νομοθεσία της Ρωσίας, ούτως ώστε τώρα για εκείνους να μην θεωρούνται δεσμευτικές οι αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων.

Ο Nikolai Davidyuk παρατήρησε: Η Ουκρανία πρέπει να σκεφτεί από τώρα, τι θα κάνει με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Το πως θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από τη Ρωσία.

Οι υποδομές είναι κατεστραμμένες, το ίδιο και οι επιχειρήσεις, άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ως εκ τούτου, το Κίεβο θα πρέπει να σχεδιάσει τον τρόπο με τον οποίο εξασφαλίσει χρήματα από τη Ρωσία. Αυτό δεν είναι ένα δικαστήριο για να δικαστεί. Η Ρωσία έχει πολλά ξένα ακίνητα, όπως οι πρεσβείες, τις οποίες έχει πάρει από την ΕΣΣΔ. Η απόφαση πρέπει να μετατραπεί σε νόμισμα. Η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει για την επιθετικότητά της. Αυτό πρέπει να είναι ένα μάθημα για την επόμενη γενιά των Ρώσων πολιτικών, σημειώνει ο Davidyuk.

Επιπλέον, κατά τη γνώμη του, η Ουκρανία πρέπει να πάρει μια απόφαση για να «χτυπήσει» τον ίδιο τον Πούτιν. Ο εμπειρογνώμονας υπενθυμίζει: Ο Πούτιν στην ταινία η οποία είναι «αφιερωμένη» στην επέτειο της προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, συμφωνεί με το γεγονός ότι ήταν ο κύριος οργανωτής για την κατοχή της χερσονήσου.

«Υπήρχε ένα παρόμοιο παράδειγμα, όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει προσαρτήσει το Κουβέιτ και κατά συνέπεια, το είχε πληρώσει. Ωστόσο, η ταινία για τη προσάρτηση της Κριμαίας είναι η εκούσια παράδοση. Δεν πρέπει να γενικεύουμε τον εχθρό. Πρέπει να αναφέρουμε τα ονόματα και να κάνουμε τα προσωπικά χτυπήματα», εξήγησε ο πολιτικός αναλυτής.

Η Ουκρανία θα πρέπει να υποβάλει συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον του Πούτιν

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ασφαλώς και θα είναι σημαντική. Το κύριο ζητούμενο εντοπίζεται στο ότι η Ουκρανία είχε συλλέξει πολύ προσεκτικά όλα τα αποδεικτικά στοιχεία. Είναι κάτι άλλο όταν οι δυτικές χώρες και διάφοροι διεθνείς οργανισμοί καλούν τη Ρωσία να σταματήσει την επιθετικότητά της και άλλο είναι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.  Η Μόσχα μπορεί να την αγνοήσει, όμως ο κόσμος θα ξέρει και θα έχει συγκεκριμένα στοιχεία ότι η Ουκρανία δεν έχει καμία εμφύλια σύγκρουση, αλλά τον πραγματικό πόλεμο έχει ξεκινήσει ένα γειτονικό κράτος, το οποίο γι αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να τιμωρηθεί.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες, παρακολουθώντας τη δίκη και ακούγοντας τις δηλώσεις της ρωσικής πλευράς, θα έχουν έναν ακόμη λόγο να μην μαλακώσουν τις αντι-ρωσικές κυρώσεις, αλλά να τις ενισχύσουν. Θα είναι η βάση για να στηρίξουν την Ουκρανία, ιδίως όσον αφορά τις παροχές όπλων. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια για τους τρομοκράτες που δήθεν «δεν υπάρχουν» και τους Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι ήταν δήθεν στις «διακοπές» και κατά σύμπτωση «χάθηκαν» στην Ουκρανία μαζί με τα τανκς και τα πυρομαχικά. Διαφορετικά, αυτοί σύντομα θα «χαθούν» και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: 24tv.ua