| sadowod.com | vivaspb.com |

Ο Poroshenko έδωσε εντολή να μεταφερθεί στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ η μήνυση εναντίον της Ρωσίας: «Ο εισβολέας πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα»

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρόεδρος Petro Poroshenko ανέθεσε στο Υπουργείο Εξωτερικών να μεταφέρει την αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την παραβίαση εκ μέρους της Ρωσίας, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων.

Αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Επίτροπο των Τατάρων της Κριμαίας Mustafa Dzhemilev, την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Olena Zerkal και τους αναπληρωτές του επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης, Kostyantyn Yeliseyev και Alexei Filatov, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία τύπου του επικεφαλής του κράτους.

Ο Poroshenko ανέφερε επίσης ότι μέσα σε διάστημα τριών ετών, οι Ρώσοι τρομοκράτες έχουν διαπράξει πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, θύματα των οποίων υπήρξαν εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι άνθρωποι.

Υπενθύμισε επίσης τα πολυάριθμα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους τρομοκράτες εναντίον του άμαχου πληθυσμού, ιδιαίτερα σε Μαριούπολη, Βολνοβάχα, Kramatorsk και με το αεροπλάνο της πτήσης MN17, το οποίο καταρρίφθηκε από μαχητές της Ρωσίας.

Ο Poroshenko εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουκρανία, σε όλη τη διάρκεια από την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της ως και σήμερα, ενήργησε αποκλειστικά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Σημείωσε ότι αυτή η νομική πράξη έγινε κατ’ εντολή του και πλέον αφού ολοκληρώθηκε η εξέλιξη της παρατεταμένης προδικαστικής διαδικασίας, ετοιμάστηκε η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ της Χάγης.

«Ήταν μια μακρά και επίπονη εργασία. Υπήρχαν πολλές συνεδρίες και στάλθηκε ένας μεγάλος αριθμός εκκλήσεων» είπε σχετικά ο πρόεδρος. Συνολικά, στο πλαίσιο της δράσης αυτής πραγματοποιήθηκαν 5 συναντήσεις και στάλθηκαν 45 εκκλήσεις.

Η δεύτερη θέση στην ουκρανική αγωγή, σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων, είχε επίσης τρεις συνεδριάσεις και παρουσιάζονται περισσότερες από 20 εκκλήσεις.

Σημείωσε επίσης ότι κατέχει τον έλεγχο από τις προηγούμενες αγωγές έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο των αγωγών κατά της παραβίασης του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

«Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα για την επίθεση», δήλωσε ο Poroshenko.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 15 Νοεμβρίου του 2016, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο συνέκρινε την προσάρτηση της Κριμαίας με διεθνή ένοπλη σύγκρουση. Η ημερομηνία της αρχής σύγκρουσης ορίστηκε η 26η Φεβρουαρίου του 2014, όταν η Ρωσία ανέπτυξε δυνάμεις ασφαλείας για να καταλάβει την εξουσία στην Κριμαία.

Την ίδια ημέρα το ψήφισμα για την Κριμαία είχε εγκριθεί από τον ΟΗΕ. Σύμφωνα με το ψήφισμα, το έδαφος της χερσονήσου ανήκει στην Ουκρανία και η Ρωσία ονομάστηκε ως εισβολέας. Το έγγραφο υποστηρίχθηκε από 73 κράτη, ενώ 23 ήταν κατά (μεταξύ των οποίων η Λευκορωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Σερβία).

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: president.gov.ua