| sadowod.com | vivaspb.com |

Η Ουκρανία είναι ένας από τους ηγέτες του Δείκτη Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΕΕ

 IndexEuro

IndexEuro

Η Ουκρανία έχει καταστεί ηγέτης του Δείκτη Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης σε διάφορες υποκατηγορίες.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας παρουσιάστηκαν από το Κέντρο «Νέα Ευρώπη» κατά τη διάρκεια σύσκεψης στρογγυλής τραπέζης στο Ukrinform «Τι εμποδίζει την Ουκρανία να γίνει ηγέτης της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης».

«Από τους έξι ανατολικούς εταίρους, η Ουκρανία είναι ηγέτης σε τέτοιες υποκατηγορίες όπως η ελευθερία λόγου και συγκεντρώσεων, η ανεξαρτησία των δικαστηρίων, η διεθνής ασφάλεια, ο πολιτικός διάλογος και η συνεργασία, η τομεακή συνεργασία και οι εμπορικές ροές και η προσαρμογή στα πρότυπα της ΕΕ. Σε αυτές τις υποκατηγορίες, η Ουκρανία έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ έξι εταίρων», δήλωσε η Εκατερίνα Ζαρέμπο, αναπληρώτρια διευθύντρια του κέντρου.

Σύμφωνα με αυτήν, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν τη μεγαλύτερη πρόοδο σε αυτές τις πτυχές, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι στην Ουκρανία όλα είναι εντάξει σε αυτούς τους τομείς».

Την ίδια στιγμή, τόνισε η κα Ζαρέμπο, η Ουκρανία έχει «αρκετά σοβαρά προβλήματα» σε σχέση με τους εταίρους της, ιδιαίτερα όσο αφορά το επιχειρηματικό κλίμα.

«Ένα από τα παράδοξα της μελέτης ήταν ότι παρά την ύπαρξη της Συμφωνίας Σύνδεσης, παρά την εφαρμογή των διατάξεων της, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ουκρανία είναι το χειρότερο όλων των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, δηλαδή η Ουκρανία βρίσκεται πίσω και από εκείνες τις χώρες που δεν έχουν Συμφωνία και δε σκοπεύουν να την υπογράψουν, μιλώ για τη Λευκορωσία, το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία », τόνισε η ειδικός.
Μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ουκρανία το 2018, η κα Ζαρέμπο ανέφερε τη συνέχιση ορισμένων μεταρρυθμίσεων. «Πρώτα απ 'όλα, πρόκειται για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη δικαιοσύνη, τη μεταρρύθμιση των οργάνων ασφαλείας όπως είναι η SBU, ή τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής κλπ.», ανέφερε η αναπληρώτρια διευθύντρια.

Την ίδια στιγμή, ο Σεργκίϊ Σολόντκιϊ, αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου "Νέα Ευρώπη", τόνισε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μαρτυρούν την ηγεσία των τριών χωρών που υπέγραψαν τη Συμφωνία Σύνδεσης.

"Σε γενικές γραμμές και κατά μέσο όρο, έχουμε τρεις ηγέτες σε αυτό το Δείκτη ... Αλλά αν μιλάμε για έναν γενικό δείκτη, τότε, αν και με μικρό περιθώριο, η Μολδαβία είναι μπροστά», είπε ο κ. Σολόντκιϊ.

Ο πρέσβης της Μολδαβίας στην Ουκρανία, Ρούσλαν Μπολμποτσάν, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση, εστίασε την προσοχή στην ανάγκη να συνεχίσει η Ουκρανία να εφαρμόζει τη Συμφωνία Σύνδεσης και μια βαθιά και ολοκληρωμένη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών.

«Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία Σύνδεσης και εκείνων που δεν έχουν υπογράψει και αυτό το βλέπετε από τους δείκτες και νομίζω ότι αυτό το χάσμα θα διευρυνθεί αν δεν υπογράψουν άλλες χώρες. Και η πρώτη σύσταση για την Ουκρανία είναι να εφαρμοστεί η Συμφωνία Σύνδεσης και να γίνει μια βαθιά και ολοκληρωμένη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Επιπλέον, κατά τη γνώμη του, η Ουκρανία πρέπει να επικεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων.


Μετάφραση: Κίρα Βαρασάγκινα

Πηγή: 1