| sadowod.com | vivaspb.com |

Η χρηματιστηριακή αγορά της Ουκρανίας έθεσε ρεκόρ

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

pfts0

Η Ουκρανία είναι ο ηγέτης στον κόσμο όσον αφορά την ανάπτυξη της χρηματιστηριακής αγοράς, 80% ετησίως!

Με ταχύτητα πυραύλου (skyrocketed), έτσι αναφέρεται η αύξηση της χρηματιστηριακής αγορά της Ουκρανίας το 2018 από την ομάδα αναλυτών Refinitv, μέλος του ομίλου Thomson Reuters Corporation. Η Ουκρανία ήταν η καλύτερη στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά τους βασικούς δείκτες των χρηματιστηριακών αγορών των της, η οποία υπολογίζεται από το 1997 σε ένα από τα δύο μεγάλα εγχώρια χρηματιστήρια PFTS (Πρώτο σύστημα διαπραγμάτευσης μετοχών). Ο δείκτης παρουσιάζει το ποσοστό αύξησης του όγκου των συναλλαγών στην αγορά και με αυτόν τον δείκτη η Ουκρανία φέτος ξεπέρασε χώρες όπως τη ΠΓΔΜ, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

pfts1

pfts1

Και, μάλιστα, οι ουκρανικοί δείκτες για δεύτερη φορά είναι στην κορυφή του χρηματιστηριακού τοπ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2017, ο δείκτης PFTS ηγήθηκε της παρόμοιας κατάταξης του Bloomberg. Είναι ενδιαφέρον ότι τότε η Ουκρανία «τράβηξε» τη νίκη από τον Καζαχστάν, όπου ο δείκτης αυξήθηκε κατά 64%, και τη Μογγολία (63%). Ως κύριος λόγο, το Bloomberg ανέφερε την πολυαναμενόμενη ανάπτυξη και την οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το PFTS, το θετικό αποτέλεσμα του 2018 επιτεύχθηκε κυρίως λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης των μετοχών της «Raiffeisen Bank Aval» (+ 169%), PJSC "Donbasenergo" (+ 145%) και PJSC «Kryukov Railway Car Building Works» (+ 96%). Συγκρατημένη δυναμική έδειξαν οι μετοχές της PJSC «Centrenergo» (+ 14%), PJSC «Ukrnafta» (+ 12%). Η αξία των μετοχών της JSC «Turboatom» σε γενικές γραμμές μειώθηκαν κατά 4,65%.

Σε γενικές γραμμές, ο συνολικός όγκος της χρηματιστηριακής αγοράς της Ουκρανίας σε όλο τον κόσμο είναι πολύ μικρός. Συνολικά για το 2018, ο όγκος των συναλλαγών, σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανήλθε σε περίπου 260 δισεκατομμύρια γρίβνες (8,5 δισεκατομμύρια δολάρια). Για σύγκριση, ο όγκος των συναλλαγών στην WSE είναι περισσότερο από 340 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την ημέρα (!)ανταλλάσσονται χρεόγραφα αξίας περίπου 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η εγχώρια αγορά παρέχει καλές ενδείξεις «ανάκαμψης». Και η ανάπτυξη των δεικτών είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα για τους επενδυτές.


Μετάφραση: Άννα Μανιάτη

Πηγή: 1