| sadowod.com | vivaspb.com |

10 ουκρανικά εργοστάσια, που δεν έκλεισαν χρόνο

. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Allseeds

Εφόσον εξακολουθούν να πιστεύουν ότι όλα τα εργοστάσια στην Ουκρανία είναι επίτευγμα της Σοβιετικής Ένωσης, και τώρα τα ληστεύουν και κλείνουν, να ξέρετε ότι ξεκίνησαν νέες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, έχουν ως στόχο να μειώσουν την ανάγκη για τα εισαγόμενα αγαθά, και να πωλούν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

Παρά το γεγονός ότι είναι ευκολότερο να ακούσεις καταγγελίες σχετικά με την περικοπή της παραγωγής από εκθέσεις για την έναρξη νέων γραμμών, η ουκρανική βιομηχανία δεν είναι νεκρή. Ξένες επενδύσεις και δάνεια έχουν γίνει βάση για τις νέες επιχειρήσεις.

1. Η Allseeds παράγει 240 εκατομμύρια λίτρα ηλιέλαιο ετησίως

Allseeds

Τοποθεσία: η πόλη Pivdenne, περιοχή της Οδησσού.
Ημερομηνίας έναρξης: Ιούνιος του 2015

Το καινούργιο εργοστάσιο εξαγωγής ηλιέλαιου καταλαμβάνει 28 στρέμματα και έχει την παραγωγική ικανότητά να επεξεργάζεται μέχρι και 800 χιλ τόνους ηλιόσπορους ανά έτος. Στις αποθήκες συγκεντρώνονται ταυτόχρονα περίπου 46 χιλ. τόνοι. Το εργοστάσιο βρίσκεται κοντά στο λιμάνι «Pivdennyi» της περιοχής της Οδησσού, σημείο φόρτωσης πλοίων.

Ο όμιλος Allseeds είχε επενδύσει USD 200 εκατομμύρια σε εγκαταστάσεις και τερματικό σταθμό μεταφόρτωσης ηλιέλαιου. Λόγω των ξένων επενδύσεων, το εργοστάσιο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονο ιταλικό, γερμανικό, βελγικό και ελβετικό εξοπλισμό. Η ποιότητα των πρώτων υλών ελέγχεται από ανεξάρτητο ολλανδικό εργαστήριο.

2. Το «Mais» είναι το πρώτο έργο της εθνικής εταιρείας σπόρων

Mais

Τοποθεσία: χωριό Zaitseve, περιοχή του Dnipropetrovsk
Ημερομηνία έναρξης: Ιούνιος του 2015

Στην κατασκευή του νέου εργοστασίου σπόρων επενδύθηκαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια UAH . Το ένα τρίτο αυτού του ποσού ήταν ένα δάνειο από την γερμανική τράπεζα BHF υπό τις εγγυήσεις της ΕΤΑΑ.
Κατά το σχέδιο, η παραγωγική ικανότητα είναι 0,5 - 1 εκατομμύριο μονάδες σπόρων , που είναι 10-20% των αναγκών της ουκρανικής αγοράς. Το εργοστάσιο λειτουργεί σε δύο «τρόπους»: ή ξεκινάει ένα στάνταρτ πλήρες τεχνολογικό κύκλο παραγωγής, ή εκτελεί ταυτόχρονα τρεις διαφορετικές λειτουργίες με τρία είδη σπόρων.
Η εταιρεία «Mais» προγραμματίζει να κατασκευάσει άλλα δύο εργοστάσια σπόρων σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.

3.Το εργοστάσιο παραγωγής βιοαερίου της «Silgospprodukt» θα παρέχει την «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια σε 800 νοικοκυριά

Biogaz

Τοποθεσία: χωριό Rokitne, περιοχή του Κιέβου.
Ημερομηνία έναρξης: Οκτώβριος 2015

Αυτό το εργοστάσιο βιοαερίου μετατρέπει τα οργανικά απόβλητα, η ενέργεια των οποίων θα πηγαίνει στη θέρμανση των τοπικών οικισμών και θερμοκηπίων. Επίσης, προγραμματίζει να προσφέρει οικολογικά λιπάσματα για τη γεωργία. Μέχρι στιγμής, έχει ξεκινήσει η πρώτη σειρά του μελλοντικού συγκροτήματος βιοαερίου, έτσι τώρα το εργοστάσιο παράγει μόνο μέρος του προγραμματισμένου όγκου του «πράσινου» καύσιμου. Ωστόσο, για την Ουκρανία είναι ήδη η πιο ισχυρή μονάδα παραγωγής βιοαερίου και μια από τις πιο παραγωγικές για τις ανατολικές χώρες της ΕΕ.

Η πρώτη ύλη για την εγκατάσταση βιοαερίου είναι ο πολτός και άλλα οργανικά απόβλητα. Από αυτές, ως αποτέλεσμα μιας χημικής αντίδρασης παράγεται αέριο, το οποίο μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια. Επιπλέον, πραγματοποιείται συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενεργείας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των μηχανικών, με 44 κυβικά μέτρα τέτοιου αερίου παράγονται 19 MW ηλεκτρικής ενέργειας και ίδιο ποσό θερμικής ενεργείας.

4. Η «Interagrosystema» για πρώτη φορά στην Ουκρανία παράγει τηγανητές πατάτες
Τοποθεσία: πόλη Mena, περιοχή του Chernihiv.
Ημερομηνία έναρξης: Σεπτέμβριος του 2015

Αυτό το εργοστάσιο ημιτελών προϊόντων κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός Ουκρανό-Τουρκικού έργου. Η ουκρανική πλευρά έχει επενδύσει 48 εκατομμύρια UAH, οι ξένοι εταίροι 2,5 εκατομμύρια EUR.
Οι πατάτες για το εργοστάσιο καλλιεργούνται στα χωράφια της «Interagrosystema» και αγοράζονται από τοπικούς αγρότες. Η γραμμή παραγωγής λειτουργεί σε τρεις βάρδιες , στις οποίες απασχολούνται 50 άτομα. Για φύτευση, συγκομιδή και διαλογή των πατατών απασχολούν επιπλέον εκατό άτομα.
Η εταιρεία θα επεξεργάζεται έως και 100 χιλιάδες τόνους πατάτες ανά έτος, έτσι θα παρέχει σχεδόν πλήρως ημιτελείς τηγανητές πατάτες στις εγχώριες καφετέριες και εστιατόρια. Τώρα η Ουκρανία εισαγάγει ημιτελή προϊόντα αξίας 500 εκατομμύριων USD.

5. Η Puratos θα εξάγει σχεδόν τα μισά από τα προϊόντα της

Puratos

Τοποθεσία: η Οδισσος
Ημερομηνία έναρξης: 19 Μαΐου

Η διεθνής ομάδα Puratos επένδυσε 7 εκατομμύρια EUR σε εργοστάσιο για την παραγωγή μαργαρίνης και ξηρά μείγματα για αρτοποιητικές και ζαχαροπλαστικές βιομηχανίες . Το 40% της παραγωγής θα εξαχθεί.
Το εργοστάσιο θα λειτουργεί χρησιμοποιώντας οικολογικές τεχνολογίες. Ο εξοπλισμός του επίσης δε βλάπτει το περιβάλλον.

6. Το «Ουκρανικό πριονιστήριο» ανακυκλώνει ξυλεία, η οποία είχε εξαχθεί προηγουμένως

Lesopilka

Lesopilka

Τοποθεσία: πόλη Kostopil, περιοχή του Rivne
Ημερομηνία έναρξης: Απρίλιος του 2016

Το εργοστάσιο προγραμματίζει να παράγει σανίδες πεύκου, οι οποίες στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν για ξυλουργική, έπιπλα και ως οικοδομικά υλικά.
Η παραγωγική ικανότητα της εταιρίας είναι 300 χιλ κυβικά μέτρα δομικής ξυλείας. Κατά την διάρκεια του έτους, δημιουργεί 150 θέσεις εργασίας, και προσελκύει 20 εκατομμύρια EUR επενδύσεων στη περιοχή. Στην κατασκευή του εργοστάσιου δούλευαν Ουκρανοί, Φινλανδοί και Σουηδοί. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα επενδύσεων στην περιοχή του Rivne για τα τελευταία 7 χρόνια.

7. Το «Λατομείο του Ternopil» θα μειώσει την ανάγκη για εισαγόμενες πέτρες

Karier

Τοποθεσία: χωριό Haluschyntsi, περιοχή του Ternopil
Ημερομηνία έναρξης: Ιανουάριος του 2016

Για την πραγματοποίηση του έργο προσελκύστηκαν περίπου 19 εκατομμύρια UAH: 15 εκ επενδύσεων και 4 εκ πιστώσεων.
Design capacity of the new plant is 1 million. tons of products per year. This should replace the imported stone, which had previously blocked the small production of their raw materials

Η σχεδιασμένη δυναμικότητα του νέου εργοστασίου είναι 1 εκ. τόνοι προϊόντων ανά έτος. Αυτή η ποσότητα θα πρέπει να αντικαταστήσει τις εισαγόμενες πέτρες, οι οποίες στο παρελθόν εμπόδιζαν τη μικρή παραγωγή των πρώτων υλών της.

8. Το Ondo προσφέρει μια φθηνότερη αντικατάσταση κεραμιδιών
Τοποθεσία: Ivano-Frankivsk
Ημερομηνία έναρξης: Αύγουστος του 2015

Το νέο εργοστάσιο παράγει κεραμίδια τσιμεντοκονιάματος. Το κόστος τους είναι τέσσερις φορές μικρότερο από τα κεραμικά. Αλλά σε σύγκριση με τα μεταλλικά κεραμίδια, τα κεραμίδια τσιμεντοκονιάματος είναι 10-20% πιο ακριβά.

Στην εταιρεία επενδύθηκε 1 εκατομμύριο USD. Mε αυτόν τον τρόπο, χτίστηκαν 2000 τετραγωνικά μέτρα χώρου παραγωγής και αγοράστηκε εξοπλισμός της ευρωπαϊκής εταιρείας Vortex Hydra. Η εταιρία πιστεύει να φτάσει την πλήρη δυναμικότητα, η οποία είναι 250 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κεραμιδιών ετησίως, τον επόμενο χρόνου.

9. Η Fujikura παράγει καλώδια στην Ουκρανία κατά το ιαπωνικό πρότυπο ποιότητας

Fujikura

Τοποθεσία: Lviv
Ημερομηνία έναρξης: Απρίλιος του 2016

Η εταιρία «Fujikura Automotive Ukraine Lviv» ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2013 από την ιαπωνική εταιρεία Fujikura Ltd, η οποία κατασκευάζει καλωδιακά δίκτυα για τους ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Το Ουκρανικό εργοστάσιο ειδικεύεται στην καλωδίωση του αυτοκινήτου για τη μάρκα Volkswagen. Παράγει περίπου ένα εκατομμύριο καλώδια ανά εβδομάδα.

Για να κατασκευαστεί το εργοστάσιο χρειάστηκαν 87 εκατομμύρια UAH ξένων επενδύσεων. Με αυτά τα χρήματα κατασκευάστηκε το συγκρότημα για παραγωγή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων με έκταση 7 χιλ τετραγωνικών μέτρων και το διοικητικό κτίριο 1,8 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Κατά την διάρκεια των επόμενων δύο μηνών σχεδιάζεται η επέκταση της ζώνης παραγωγής σε 11.500 τετραγωνικά μετρά για 3.000 θέσεις εργασίας.

10. Η «Biopharma» για 100% θα παρέχει εγχώρια φάρμακα από το πλάσμα για τον πληθυσμό της Ουκρανίας

Biofarma

Τοποθεσία: πόλη Bila Tserkva, περιοχή του Κιέβου
Ημερομηνίας έναρξης: Ιούνιος του 2016

Το νέο βιοφαρμακευτικό συγκρότημα χτίστηκε από το μηδέν γρήγορα - σε 1,3 χρόνια. Για να το ολοκληρώσουν οι Ουκρανοί και ξένοι επενδυτές (η αμερικανική εταιρεία Horizon Capital και ολλανδική τράπεζα ανάπτυξης FMO) επένδυσαν 40 εκ USD.

Το εργοστάσιο, που σχεδίασε η γερμανική εταιρεία Linde Engineering, συμμορφώνεται τις απαιτήσεις του πρότυπου Good Manufacturing Practice, το οποίο είναι υποχρεωτικό για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Υπάρχουν επίσης σχέδια για την κατασκευή εργοστασίου για την επεξεργασία του πλάσματος του αίματος. Για αυτό θα επενδυθούν επιπλέον 30 εκ. USD. Το νέο εργοστάσιο θα αυξήσει τρεις φορές την παραγωγική ικανότητα των επιχειρήσεων επεξεργασίας πλάσματος, η οποία τώρα είναι 90 τόνοι ετησίως.


Φτάνει πια η γκρίνια ότι δεν έχουμε νέες βιομηχανικούς γίγαντες. Έτσι, πίσω από τα παράπονα δεν θα προσέχεις τις θετικές αλλαγές. Αφού μια ντουζίνα νέες ιδιωτικές επιχειρήσεις, ακόμα και αν κάποιες από αυτές είναι μικρές, μπορεί να φέρουν περισσότερο όφελος από μη ανταγωνιστικούς γίγαντες του παρελθόντος.



Μετάφραση: Άννα Μανιάτη

Πηγή: Global Ukraine News