| sadowod.com | vivaspb.com |

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει την πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της Κριμαίας

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΚΡΙΜΑΙΑ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει την επέκταση των κυρώσεων κατά των Ρώσων πολιτικών, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις απαίσιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγιναν στην Κριμαία.

Την Πέμπτη, στις 16 Μαρτίου, στην τρίτη επέτειο από την προσάρτηση της Κριμαίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την απόφαση «πολιτικοί κρατούμενοι σε φυλακές της Ρωσίας και της κατάστασης στην Κριμαία». Οι ευρωβουλευτές  τονίζουν στο έγγραφο, ότι η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 21 Μαρτίου του 2014 «να προσαρτήσει την Κριμαία παραμένει να είναι παράνομη» και καταδίκασε την απόφαση του Κρεμλίνου «να δώσει σε όλους τους κατοίκους της Κριμαίας ρωσικά διαβατήρια».

Η κατάσταση της ασφάλειας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χερσόνησο της Κριμαίας «γρήγορα επιδεινώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς οι παραβιάσεις της ελευθερίας του λόγου, του Τύπου και η αναγκαστική επιβολή της ρωσικής υπηκοότητας, έχουν γίνει συστηματικές», αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Τάταροι της Κριμαίας είναι ιθαγενείς της Κριμαίας, υπενθυμίζει το κείμενο του ψηφίσματος, ενώ «εν τω μεταξύ η πολιτιστική τους κληρονομιά αποτελεί τον κύριο στόχο για την καταστολή». Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν εκ νέου την απόφαση των ρωσικών αρχών να απαγορεύσουν τις δραστηριότητες των Mejlis, η οποία ήταν μια «κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των Τατάρων της Κριμαίας».

Το κείμενο της απόφασης περιέχει μια λίστα τριάντα ονομάτων πολιτών της Ουκρανίας, οι οποίοι «κρατούνται παράνομα» σε φυλακή στη Ρωσία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί την άμεση απελευθέρωση αυτών των ανθρώπων και τη διευκόλυνση της επιστροφής τους στην πατρίδα τους.

Την ευθύνη έχει η κατοχική κυβέρνηση

Για τις πολιτικές διώξεις, τις παράνομες συλλήψεις, τα βασανιστήρια των Ουκρανών ακτιβιστών και των Τατάρων της Κριμαίας, για την παραβίαση της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου στην Κριμαία, πρέπει να πληρώσει η κατοχική κυβέρνηση, η οποία έχει de facto τον έλεγχο της κατάστασης στη χερσόνησο, υπενθυμίζουν οι ευρωβουλευτές στο Κρεμλίνο. «Παρά την έλλειψη νομιμότητας της προσάρτησης της Κριμαίας, η Ρωσία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη διατήρηση της έννομης τάξης στην περιοχή και την προστασία των πολιτών που κατοικούν σε αυτήν», αναφέρεται στο κείμενο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν την πολιτική των κυρώσεων εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης για την πολιτική της Κριμαίας. Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές «καλούν για την εισαγωγή περαιτέρω περιοριστικών μέτρων κατά των υπευθύνων για απαίσιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων στις τράπεζες της ΕΕ».

Η Ευρώπης δεν θα συγχωρήσει την Κριμαία στη Ρωσία

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχαν γίνει πριν από την ψηφοφορία, όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμφώνησαν με το κείμενο της απόφασης και το υποστήριξαν χωρίς να υπάρξει διαμάχη. Ήταν φανερό, ότι η θέση σχετικά με τη μη αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας, είναι για την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ζήτημα αρχής. Αυτό κατέστη σαφές από τις εξελίξεις των συζητήσεων, διότι όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία της Ρωσίας στην ουκρανική Κριμαία.

«Οι Τάταροι της Κριμαίας, οι οποίοι από καιρό κατοικούσαν στην χερσόνησο της Κριμαίας, υπέφεραν από τις σταλινικής καταπίεσης διώξεις του ρωσικού τσαρικού καθεστώτος, τώρα στοιχειώνονται από την εξουσία του Πούτιν, επειδή αρνήθηκαν να γίνουν μαριονέτες και να υποστηρίξουν την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία», δήλωσε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων η Πολωνέζα βουλευτής Άννα Φοτίγα.

Ο συνάδελφός της από την Τσεχική Δημοκρατία Jaromir Shtetyna, πρόσθεσε ότι η ρωσική κυβέρνηση «πιστεύει ότι η απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας σε βαγόνια, όπως έκανε ο Στάλιν, είναι ντεμοντέ πια», γι αυτό το λόγο δημιούργησε στη χερσόνησο μια ατμόσφαιρα φόβου ώστε «οι Τάταροι να φεύγουν μόνοι τους από την Κριμαία».

Κατά τη διάρκεια των τριών ετών από την προσάρτηση, «η ελκυστική λουτρόπολη της Κριμαίας» έχει γίνει μια στρατιωτικοποιημένη ζώνη, δήλωσε από την εξέδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο βουλευτής της Λιθουανίας Petras Auštrevičius. Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν από την κατάληψη, στην Κριμαία βρίσκονταν «12.000 Ρώσοι στρατιώτες, τώρα ο αριθμός αυτός έχει διπλασιαστεί, ενώ στο εγγύς μέλλον εκεί θα υπάρχουν 43.000 Ρώσοι στρατιώτες». «Αυτός είναι ο νέος κόσμος στην Κριμαία, που χτίστηκε από τη Ρωσία εις βάρος των Τατάρων και των Ουκρανών πολιτών», τόνισε ο βουλευτής.

Σε μια εποχή που η Ουκρανία και ο πολιτισμένος κόσμος θρηνεί «τη θλιβερή επέτειο της προσάρτηση της Κριμαίας», η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας «κυνικά γιορτάζουν την κατάληψη ως νίκη». Έτσι, η εσθονική βουλευτής Lauristin Marie, είναι πεπεισμένη ότι τώρα η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει «ότι η προσάρτηση ήταν παράνομη».

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε στον Πούτιν ότι οι αξίες μας δεν είναι ξεχασμένες, ότι η προσάρτηση της Κριμαίας, ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας δεν ξεχνιούνται και ότι όσο συνεχίζονται, η ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Ρωσία δεν μπορεί να υπάρξει» δήλωσε κατηγορηματικά η βουλευτής της Λετονίας Sandra Kalniete.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: dw.com