| sadowod.com | vivaspb.com |

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την Κριμαία – H Ρωσία για πρώτη φορά αναγνωρίζεται κράτος-κατακτητής

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΚΡΙΜΑΙΑ

Την παραμονή, το δικαστήριο της Χάγης απέδωσε την προσάρτηση της Κριμαίας σε διεθνή ένοπλη σύγκρουση. Την νύχτα της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κριμαία, στο οποίο ονόμασε τη Ρωσία ως κράτος-κατακτητή. Αυτό έχει αναφερθεί από την αποστολή της Ουκρανίας στο ΟΗΕ, στη σελίδα της στο Twitter.

Όπως έγινε γνωστό, η απόφαση κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας υποστηρίχτηκε από 73 χώρες.

Η "Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κριμαία. Οι 73 χώρες τάχθηκαν υπέρ, οι 23 κατά. Τη Ρωσία ονόμασαν ως κράτος-κατακτητή, οπότε δεν αναγνωρίζεται προσάρτηση" αναφέρεται στη σχετική δήλωση. Όπως σημειώνεται, αυτή είναι η πρώτη φορά που επίσημα έγγραφα του ΟΗΕ, Ρωσία χαρακτηρίζεται ως κράτος-κατακτητής, ενώ η Κριμαία και η Σεβαστούπολη ως «προσωρινώς κατεχόμενα εδάφη».

«Το ψήφισμα επαναβεβαιώνει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας, παροτρύνει τη Ρωσία να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση για την παρακολούθηση», προσθέτουν τα μέλη της ουκρανικής αποστολής. Όπως έγινε γνωστό, στο ψήφισμα συμπεριλαμβάνεται μια έκκληση προς το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ώστε να προετοιμάσει μια ξεχωριστή θεματική έκθεση για την κατάσταση στην κατεχόμενη Κριμαία. Επιπλέον, το ψήφισμα καταδίκασε την επιβολή της ρωσικής έννομης τάξης στην Κριμαία η οποία «έχει αρνητική επίδραση στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χερσόνησο».

Δείτε ποιες είναι οι χώρες που υποστήριξαν την Ουκρανία:

«Η συνεχής παρακολούθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον ΟΗΕ είναι το πρώτο βήμα προς την απο-κατάληψη της ουκρανικής Κριμαίας. Τώρα, η φράση «προσωρινή κατάληψη της ουκρανικής Κριμαίας και της Σεβαστούπολης» συγκαταλέγεται σε όλα τα επίσημα έγγραφα του ΟΗΕ για την απο-κατάληψη της Κριμαίας», δήλωσε ο Pavlo Klimkin μέσω του Twitter.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών σχολίασαν το ψήφισμα «η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία και στην πόλη της Σεβαστούπολης (Ουκρανία)» που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Mariana Betza εξήγησε ότι σωστό είναι να λέγεται ότι "η Τρίτη Επιτροπή του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα», που είναι στην πραγματικότητα το τελικό ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε από μια ειδική επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης, κι ενώ σε ένα μήνα πρέπει να γίνει το ψήφισμα συνολικά από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αυτό είναι στην πραγματικότητα το τελικό ψήφισμα, αλλά σωστό είναι να το ονομάζουμε και ως ένα σχέδιο ψηφίσματος, διότι η τελική ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: 5.ua