| sadowod.com | vivaspb.com |

Γιατί προσάρτησαν την Κριμαία στην Kalmykia

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΚΡΙΜΑΙΑ

CrimeaKalmikia

CrimeaKalmikia


Η απόφαση των κυβερνητών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την διάλυση της «ομοσπονδιακής περιφερείας της Κριμαίας» και την ένταξη της κατεχόμενης Κριμαίας στην Νότια Ομοσπονδιακή Περιφέρεια (ΝΟΠ) ήταν αναμενόμενη κίνηση του Κρεμλίνου,

με την οποία η Μόσχα υπολογίζει να παρακάμψει μέρος των διεθνών κυρώσεων και να βελτιώσει τον έλεγχο της κατανομής των κονδυλίων του προϋπολογισμού. 

Στις 10 Ιούλιου του 2015, το γραφείο της ρωσικής κυβέρνησης ανακοίνωσε την προετοιμασία κατάργησης του Υπουργείου της Κριμαίας. Η απόφαση ελήφθη λόγω ότι το Υπουργείο δημιουργήθηκε για την μεταβατική περίοδο, αλλά η διοικητική, νομοθετική και οικονομική ένταξη ολοκληρώθηκε λίγο πριν.

Το Ινστιτούτο των Ομοσπονδιακών Περιφερειών δεν προβλέπεται από το ρωσικό σύνταγμα και κατά συνέπεια αποκτά δευτερεύοντα ρόλο του στο σύστημα εδαφικής κατάστασης, η βάση του οποίου ήταν και παραμένει η διαίρεση της ομοσπονδίας στα θέματα της ομοσπονδίας . Η δημιουργία των Ομοσπονδιακών Περιφερειών από την Ρωσία σήμαινε την εισαγωγή νέου, συμπληρωματικού διαχειριστικού επίπεδου με στόχο να βελτιστοποιήσει τον έλεγχο του κέντρου στον τεράστιο και κατακερματισμένο ρωσικό χώρο. Έτσι, η στέρηση της Κριμαίας από το καθεστώς Ομοσπονδιακής Περιφέρειας θα επιτρέψει στη Μόσχα να διαρθρώσει την τοπική ελίτ κατά τα συμφέροντά της.

Πρώτα απ` όλα, πρόκειται για τον έλεγχο των οικονομικών πόρων. Το 2015, τέσσερεις από τους πέντε υπουργούς της λεγόμενης κυβέρνησης του Ακσένοβ απολύθηκαν μετά από κατηγορίες για παροχή υποστήριξης σε σχέδια διαφθοράς ή κλοπής. Έτσι, στη Μόσχα απάντησαν στην επιθυμία του Ακσένοβ να δημιουργήσει την δική του κάθετη εξουσίας στην Κριμαία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τσετσενίας με υψηλό επίπεδο διαφθοράς. Αλλά αντικατοπτρίστηκε στην απόφαση να μειώσουν το ομοσπονδιακό καθεστώς της ηγεσίας της Κριμαίας, που σημαίνει και μείωση του επίπεδου πρόσβασης σε πόρους.

Στην απόφαση της Μόσχας είναι προφανώς η επιθυμία να δημιουργήσουν τη δική τους κάθετη εξουσία στην Κριμαία, οπότε είναι λογικό να περιμένουμε ότι οι μελλοντικοί διορισμοί στην Κριμαία θα πραγματοποιούνται με μη- Κριμαϊκό προσωπικό.

Το 2014, συνολικά στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια της Κριμαίας απέστειλαν 125 δις ρούβλια. Το σύνολο των αποστολών σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2015 ανέρχεται σε περίπου άλλα 120 δις. Το πρόγραμμα «Κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης μέχρι το 2020» παρέχει χρηματοδότηση της Κριμαίας σε 708,05 εκ. ρούβλια ή σχεδόν 13 δις δολάρια ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων 12 δις δολαρίων από τον προϋπολογισμό. Έτσι, το υψηλό επίπεδο των δημοσιονομικών δαπανών απαιτεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον αυστηρότερο έλεγχο των πόρων.

Δεύτερον, η ένταξη της Κριμαίας στην ΝΟΠ, με τα σχέδια της Μόσχας, θα επιτρέψει στο Κρεμλίνο πιο ευέλικτα να παρακάμψει τις κυρώσεις που επιβάλλονται για τις οικονομικές συναλλαγές με την χερσόνησο χειραγωγώντας τη δικαιοδοσία. Η πιθανότητα κυρώσεων σε όλη την ΝΟΠ είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Επιπλέον, η επιχείρηση «εξάλειψη της ΟΠ της Κριμαίας» απλοποιεί τα θέματα των logistics και των προμηθειών. Η συμπερίληψη της Κριμαίας στην ΝΟΠ μπορεί επίσης να υποδεικνύει μια προσωρινή παραίτηση της Ρ.Ο. από τον χερσαίο δρόμο προς την Κριμαία από τις κατεχόμενες περιοχές του Ντονέτσκ και Λούγκανσκ . Ενεργειακά και μεταφορικά έργα της Κριμαίας και της περιφέρειας του Κρασνοντάρ τώρα θα εφαρμοστούν σε μια ενιαία ΟΠ, που θα απλοποιούν τη διαχείριση και τον έλεγχο πάνω τους.


Anatoliy Baronin, Da Vinci AG για UNIAN (συντομευμένο)

Μετάφραση: Άννα Μανιάτη