| sadowod.com | vivaspb.com |

Το Λβιβ δεν είναι Πολωνική πόλη: η κεντρική λεωφόρος της πόλης ήταν κατοικημένη προτού εισβάλουν εκεί οι Πολωνοί

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΙΣΤΟΡΙΑ

Lviv0

Lviv0

Κατά τη διεξαγωγή αρχαιολογικής έρευνας το 2017, οι εργαζόμενοι του Ερευνητικού Κέντρου "Αρχαιολογική Υπηρεσία Διάσωσης", του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας σε διάφορες τοποθεσίες στο κεντρικό τμήμα του Λβιβ σκόνταψαν σε ένα πολιτιστικό στρώμα της εποχής του

κράτους του Γκάλιτσκο-βολίνσκε (8ος αιώνας).
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μέρος του τείχους ενός μοναδικού μνημείου του Λβιβ, το Χαμηλό Κάστρο. Αυτή η ανακάλυψη διαψεύδει τον ισχυρισμό της πολωνικής ιστοριογραφίας ότι το έδαφος της σύγχρονης πόλης Λβιβ δεν κατοικούνταν μέχρι τη στιγμή της κατάληψης της πόλης από τον Πολωνό βασιλιά Kazimierz τον 3ο, γράφει ZIK.

Αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου "Αρχαιολογικές ανακαλύψεις το 2017 στο Λβιβ", που οργανώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου από το ερευνητικό κέντρο "Αρχαιολογική Υπηρεσία Διάσωσης" του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας.
«Το 2017 δεν ήταν πιθανώς πολύ εποικοδομητικό για τον εντοπισμό μερικών ενδιαφερόντων ευρημάτων του μουσείου, αλλά ελπίζω ότι ήταν ένα σημείο καμπής στην αρχαιολογική μελέτη του Λβιβ ως μια πόλη. Φέτος ξεκινήσαμε έρευνα σε αρκετούς χώρους, οι οποίοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την ιστορία της πόλης», δήλωσε ο Όλεγ Οσαλτσούκ (Олег Осаульчук.), διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Διάσωσης στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας.

Οι αρχαιολόγοι που μίλησαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου υπογράμμισαν ότι σε όλες σχεδόν τις περιοχές όπου διεξήγαγαν έρευνα φέτος, συνάντησαν ένα πολιτιστικό στρώμα του 8ου-9ου αιώνα, κατά τη διάρκεια του κράτους του Γκάλιτσκο-βολίνσκε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Μικολάι Σνιτσάαρ (Миколи Шніцара), τα ευρήματα αυτής της περιόδου βρέθηκαν στην περιοχή του Κάτω Κάστρου (σύγχρονη πλατεία Βιτσεβά), στην πλατεία Ζβενιγχορόδσκα, και ένας γυάλινος διάκοσμος του 9ου αιώνα βρέθηκε κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Lviv1

Lviv1

Αλλά τα πιο απροσδόκητα ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης στην αυλή της "Μαύρης Πέτρινης Κατοικίας" (Чорної кам’яниці) στην πλατεία Αγοράς, η οποία αποκάλυψε όχι μόνο τα ερείπια του γοτθικού κτηρίου του 15ου αιώνα, αλλά και αντικείμενα του 13ου αιώνα.
«Ως αποτέλεσμα της έρευνας της "Μαύρης Πέτρινης Κατοικίας" λάβαμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα, διότι εκτός από τα απομεινάρια της γοτθικής πόλης του 15ου αιώνα, ανακαλύφθηκε το πολιτιστικό στρώμα της πριγκηπικής πόλης του 8ου αιώνα. Όπως είναι γνωστό, Πολωνοί ερευνητές πιστεύουν ότι το σύγχρονο κέντρο της πόλης βασίστηκε σε μια κενή πόλη. Τα αποτελέσματα της έρευνας μας λένε απολύτως το αντίθετο», συνόψισε ο αρχαιολόγος Ευγέν Τκάτς (Євген Ткач).


Μετάφραση: Κίρα Βερεστσάγκινα

Πηγή: 1