| sadowod.com | vivaspb.com |

Στην επέτειο της γενοκτονίας του ουκρανικού λαού

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΙΣΤΟΡΙΑ

Golodomor

Κάθε χρόνο, το Νοέμβριο οι Ουκρανοί τιμούν τα θύματα του Γκολοντομόρ (Λιμός), ιδιαίτερα, το πιο τρομερό, το Λιμό του 1932-1933. Χάρη στη σκληρή δουλειά

των ιστορικών, ερευνητών, ακτιβιστών, πολλοί γνωρίζουν για αυτό το έγκλημα της σοβιετικής εξουσίας κατά των Ουκρανών. Θα θυμηθούμε τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε και να μεταβιβάζονται στους απογόνους.

1. Το Γκολοντομόρ στην Ουκρανία διήρκεσε 17 μήνες, από τον Απρίλιο του 1932 έως τον Νοέμβριο του 1933. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, μεταξύ 4 και 7 εκατομύρια άνθρωποι πέθαναν, αν και ορισμένοι ιστορικοί επισημαίνουν ότι 10-11 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

2. Την άνοιξη του 1933, σύμφωνα με τους ιστορικούς, στην Ουκρανία κάθε λεπτό πέθαναν 17 άτομα, 1.000 άτομα ανά ώρα και σχεδόν 25.000 άτομα καθημερινά.

3. Τα έγγραφα της Κεντρικής Επιτροπής του κομμουνιστικού κόμματος της Ουκρανίας διατήρησαν αποδεικτικά στοιχεία, ότι το φθινόπωρο του 1932 οργανώθηκαν από την Ουκρανία λεγόμενα «πράσινα τραίνα» για την παροχή τροφίμων στα ρωσικά βιομηχανικά κέντρα για τις σοβιετικές γιορτές του Οκτωβρίου. Από την Ουκρανία εξήχθησαν όχι μόνο οι σπορές, αλλά και αγγούρια τουρσιά, λάχανα και ντομάτες, αφήνοντας τους ανθρώπους να καταδικάζονται σε πείνα.

4. Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης:
- απαγορευόταν κάθε εμπόριο στις αγροτικές περιοχές,
- αναστάλθηκε ο εφοδιασμός τροφίμων στα χωριά,
- διώκονταν και τιμωρούνταν με 10 χρόνια φυλάκιση ή εκτέλεση η χρήση του ψωμιού ως μισθός στις περιοχές που δεν τηρούνταν το πρόγραμμα συμβάσεων σιτηρών
- εισήγαγε σύστημα πρόστιμων με τρόφιμα και κατασχέσεις εμπορευμάτων.
Το μερίδιο δημητριακών από την Ουκρανία, σε σχέση με τον όγκο προμηθειών όλης της Σοβιετικής Ένωσης έφτασε πάνω από το ένα τρίτο και σε ορισμένες περιοχές ξεπέρασε τους στόχους για το Βόρειο Καύκασο, την κεντρική περιοχή, το Καζακστάν και την περιοχή της Μόσχας σε συνδυασμό.

5. Περισσότερο υπέφεραν από το Λιμό οι κάτοικοι των πρώην περιοχών του Χάρκοβου και του Κιέβου (σημερινές περιοχές της Πολτάβας, του Σούμι, του Τσερκάσι, του Κιέβου, του Ζιτόμιρ). Αποτελούν το 52,8% των θανάτων. Η θνησιμότητα εδώ ξεπέρασε το μέσο επίπεδο 8-9 φορές και περισσότερο.

Θυμόμαστε τα θύματα του Γολοντομόρ για να θεραπεύσουμε τις πληγές του παρελθόντος και να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων εγκλημάτων στο μέλλον. Και για να απελευθερώσουμε τον σύγχρονο άνθρωπο από τους κινδύνους των μισητών ιδεολογιών. Η 85η επέτειος του Γολοντομόρ - να θυμόμαστε - να μαθαίνουμε - να μην επιτρέψουμε.