| sadowod.com | vivaspb.com |

Στον Πρύτανη του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης Κωνσταντίνο Μπαλαμπάνοβ δόθηκε τιμητικό διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Ελλάδα)

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Στις 23 Μαΐου, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση με την ευκαιρία της ανάθεσης του τίτλου του επίτιμου Δόκτορα στον Πρύτανη του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης, αντεπιστέλλον μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Παιδαγωγικών Επιστημών της Ουκρανίας, καθηγητή Κωνσταντίνου Μπαλαμπάνοβ.
Το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ψήφισε ομόφωνα την απόφαση. Έτσι, οι Έλληνες συνάδελφοι σημείωσαν τη σημαντική προσωπική συμβολή του Κωνσταντίνου Μπαλαμπάνοβ στην ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας, την επιτυχή δραστηριοποίηση στην εκλαΐκευση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού.

Την τελετή παρακολούθησαν μέλη της επιστημονικής και παιδαγωγικής ομάδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με επικεφαλή τον Πρύτανη, τον καθηγητή Γεώργιο Καψάλη, διάσημοι επιστήμονες, εκπρόσωποι της ουκρανικής διασποράς.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ένα από τα καλύτερα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελληνική Δημοκρατία.
 
Πρόκειται για το πρώτο ξένο πανεπιστήμιο με το οποίο το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης άρχισε να συνεργάζεται αμέσως μετά τη δημιουργία του το 1991. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων άνοιξε το μονοπάτι στο Ουκρανικό Πανεπιστήμιο προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Συνεργασία με το ελληνικό πανεπιστήμιο αναπτύσσεται με τη βοήθεια της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία και της Πρεσβείας της Ελλάδα στην Ουκρανία. Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή διαδραματίζει το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαριούπολης, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη και οι Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας.

Με τα χρόνια της εποικοδομητικής συνεργασίας περισσότεροι από 250 καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου της Μαριούπολης έλαβαν μέρος σε επιστημονικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα με βάση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
 
Ο ίδιος ο πρύτανης επισκέφθηκε επανειλημμένα το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, είχε διδάσκει διαλέξεις σε φοιτητές και καθηγητές.

Ο Κωνσταντίνος Μπαλαμπάνοβ είναι ένας πολύ γνωστός ειδικός στον τομέα των διεθνών σχέσεων, δημιουργός πάνω από 300 επιστημονικών έργων που εκδόθηκαν στην Ουκρανία, την Αυστραλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό «Time», το 1997 έγινε ένας από τους 8 πιο διάσημους Έλληνες στο εξωτερικό, οι οποίοι έχουν αποκτήσει παγκόσμια αναγνώριση μέσω των δραστηριοτήτων τους στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της οικονομίας.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: pr.ua