| sadowod.com | vivaspb.com |

Η Γερμανία επέστρεψε στην Ουκρανία τη βασιλική γραφή του δέκατου όγδοου αιώνα, που εξήχθη κατά τη διάρκεια της κατοχής

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Στις 14 Μαρτίου 2019, η Γερμανία παραχώρησε επισήμως στην Ουκρανία τη γραφή του ρωσικού αυτοκράτορα Πέτρου Α’ που επιβεβαίωνε την εκλογή του μητροπολίτη Κίεβο Ιωσήφ Κρόκοφσκι. Το έγγραφο αυτό είναι σημαντικό για την ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, καθώς επιβεβαιώνει τους περιορισμούς της Μόσχας στα δικαιώματα της Μητρόπολης του Κιέβου.


Εκ μέρους της Ουκρανίας, η γραφή παραλήφθηκε από τον Πρέσβη της Ουκρανίας στη Γερμανία, Αντρέι Μέλνικ, γράφει η γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle.

Το έγγραφο ανακάλυψε η ιστορικός Natalya Sinkevich στη βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Ανατολικής Ευρώπης Ιστορίας και Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Tübingen, πριν από τρία χρόνια.

«Ζήτησα από τον βιβλιοθηκάριο να το κοιτάξω, αποδείχτηκε ότι ήταν το πρωτότυπο, έφτασα αμέσως σε επαφή με τον διευθυντή του ινστιτούτου», θυμάται η Sinkevich στη συνομιλία της με την DW.

Το ινστιτούτο δεν φανταζόταν καν ότι το έγγραφο έχει τέτοια ιστορική σημασία. «Ξέραμε μόνο ότι στο τέλος της δεκαετίας του ’50, τον περασμένο αιώνα, ο πρώην διευθυντής του ινστιτούτου το αγόρασε από έναν αντιπρόσωπο με αντίκες για δύο χιλιάδες μάρκες», δήλωσε η Katarina Kukher, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιστορίας της Ανατολικής Ευρώπης.

Η ουκρανο-γερμανική Επιτροπή, με την οικονομική υποστήριξη του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, αφιέρωσε έξι μήνες ψάχνοντας για την απόδειξη της προέλευσης του εγγράφου και μελέτησε τις περιστάσεις της εξαφάνισής του.

Αποδείχθηκε ότι μέχρι το 1922, το πιστοποιητικό είχε κρατηθεί στο σκευοφυλάκιο του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, ενώ αργότερα στη βιβλιοθήκη του καθεδρικού ναού. Το 1931 αυτή η βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στην Ακαδημία Επιστημών της ουκρανικής SSR, η οποία διατηρούσε τα ιστορικά χειρόγραφα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ουκρανίας (τώρα η Εθνική Βιβλιοθήκη του Βερνάντσκι).

Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Ουκρανίας, η επιστολή εξαφανίστηκε μαζί με άλλα έγγραφα, όταν αυτά αποθηκεύτηκαν στο σκευοφυλάκιο της Αγίας Σοφίας του Κιέβου.
 
Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι τα έγγραφα ελήφθησαν από την ειδική ομάδα του Eberhard von Künsberg, η οποία, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εξωτερικών του Τρίτου Ράιχ, απέσπασε ιστορικά έγγραφα και αντικείμενα τέχνης στα κατεχόμενα εδάφη.
 
Η επιστημονική εργασία για τον προσδιορισμό της προέλευσης του διπλώματος του Πέτρου Α’ ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2016. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για την αποκατάσταση, έχουν καθυστερήσει για αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με την Katarina Kukher, πολλές φορές η μεταφορά διπλωμάτων της Ουκρανίας απέτυχε λόγω πολιτικής συγκυρίας.
 
Όπως αναφέρει η Natalya Sinkevich, η ρωσική ιστοριογραφία χρησιμοποιεί το κείμενο λογοκρισίας του πιστοποιητικού που χρονολογείται το 1708. Ο ιστορικός Yevgeny Bolokhvitinov, ο οποίος δημοσίευσε το κείμενο του εγγράφου τον 19ο αιώνα, απέσυρε ένα κομμάτι από αυτό, δηλώνοντας ότι ο μητροπολίτης του Κιέβου ήταν υποχρεωμένος να μην ξαναγυρίσει στην Κωνσταντινούπολη.
 
«Αυτό το έγγραφο υποδεικνύει ότι η επανάληψη δεν ήταν ταυτόχρονη, αλλά ήταν μια μακροπρόθεσμη διαδικασία. Προφανώς, ο κληρικός του Κιέβου ήθελε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη. Ως εκ τούτου, στην επιστολή, τόνισαν ότι ο Κρόκοφσκι δεν θα το κάνει αυτό», δήλωσε ο ερευνητής.
 
Κατά την άποψή της, η λογοκρισία του κειμένου των ιστορικών εγγράφων δείχνει την επιθυμία της Ρωσίας να αποφύγει ακόμη και την παραμικρή αναφορά ότι η Μητρόπολη του Κιέβου ήταν προηγουμένως υποταγμένη στην Κωνσταντινούπολη.
 
Ο Ιωσήφ Κροκόφσκι ήταν ο τελευταίος μητροπολίτης κατά τους τσαρικούς χρόνους, εκλεγμένος από τον κληρικό του Κίεβο. Μετά από αυτόν, για αρκετούς αιώνες, οι μητροπολίτες διορίστηκαν απευθείας από τη Μόσχα.
 
Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: istpravda.com.ua