| sadowod.com | vivaspb.com |

Το Φανάρι προχωρά την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΘΡΗΣΚΕΙΑ

oikoumeniko patriarxeio

Οι διαδικασίες για την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας αρχίζουν άμεσα, παρά τις ρωσικές αντιδράσεις, σε μία εξέλιξη, που φαίνεται να έχει ευρύτερες διπλωματικές προεκτάσεις.

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε η Αρχιγραμματεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου γνωστοποιείται η αναμενόμενη από καιρό απόφαση και ότι ορίζονται έξαρχοι στο Κίεβο ο Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου κ. Δανιήλ, εξ Αμερικής, και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Edmonton κ. Ιλαρίων, εκ Καναδά.

Το ανακοινωθέν έχει ως εξής:

«Ἀνακοινοῦται ὅτι ἐντός τῶν πλαισίων τῆς προετοιμασίας τῆς ἀποφασισθείσης ἀπονομῆς αὐτοκεφάλου καθεστῶτος εἰς τήν ἐν Οὐκρανίᾳ Ὀρθόδοξον Ἐκκλησίαν, τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον ἐξωνόμασεν ὡς Ἐξάρχους αὐτοῦ ἐν Κιέβῳ τόν Πανιερώτατον Ἀρχιεπίσκοπον Παμφίλου κ. Δανιήλ, ἐξ Ἀμερικῆς, καί τόν Θεοφιλέστατον Ἐπίσκοπον Edmonton κ. Ἱλαρίωνα, ἐκ Καναδᾶ, ἀμφοτέρους διακονοῦντας τούς ἐν ταῖς χώραις αὐταῖς Οὐκρανούς Ὀρθοδόξους ὑπό τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 7ῃ Σεπτεμβρίου 2018».

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο του κ. Βαρθολομαίου αποφάσισε, χωρίς να λάβει υπόψη τη γνώμη της Μόσχας, ότι μπορεί να δώσει σε όλα τα κράτη το δικαίωμα να ιδρύσουν μια τοπική εκκλησία» είχε πει χαρακτηριστικά ο Ποροσένκο.

Το Πατριαρχείο του Κιέβου στην εξέφρασε την ικανοποιήση του για την εξέλιξη των γεγονότων.

"Το Πατριαρχείο Κιέβου χαιρετίζει την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αναμένουμε μια γόνιμη συνεργασία... Ο διορισμός Εξάρχων του Πατριαρχείου στο Κιέβο, αποτελούν ανάγκη για να παρακολουθήσουν την κατάσταση και να επικοινωνήσουν με όλες τις πλευρές ώστε να προχωρήσουν στην υλοποίηση της απόφασης" - αναφέρει σε ανακοίνωσή του Πατριαρχείου του Κιέβου.