| sadowod.com | vivaspb.com |

Η Ρωσία απαντά στην Ελλάδα με απελάσεις

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΡΩΣΙΑ

KOTZIAS LAVROF

Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κλήθηκε το απόγευμα ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς προκειμένου να ενημερωθεί για τα αντίποινα της Ρωσίας μετά τις πρόσφατες απελάσεις δύο διπλωματών της.

Στον Έλληνα πρέσβη επιδόθηκε σημείωμα με τα αντίποινα που έχει υιοθετήσει η ρωσική πλευρά κατά της Ελλάδας "αντιδρώντας στις μη φιλικές δράσεις της Αθήνας προς Ρώσους διπλωμάτες" τον περασμένο Ιούλιο, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ρωσικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik.

Σε δημοσίευμα του το Associated Press αναφέρει ότι η Μόσχα απάντησε στην Αθήνα με το ίδιο νόμισμα, προχώρησε δηλαδή στην απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών.

Σύμφωνα εξάλλου με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου, οι Ρώσοι διώχνουν τον εμπορικό ακόλουθο της Ελλάδας και τον υπεύθυνο επικοινωνιών, ενώ απαγόρευσαν την είσοδο στη Ρωσία του κ. Γιώργου Σακελλαρίου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

Οι ενέργειες αυτές της Μόσχας αποτυπώνουν την επιμονή της στην αρχή της αμοιβαιότητας στις διπλωματικές σχέσεις εξ ου και αφορούν την απέλαση δυο στελεχών της ελληνικής πρεσβείας με ενδιάμεση θέση στην ιεραρχία καθώς και στην απαγόρευση εισόδου του διευθυντή του γραφείου του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, η οποία έχει ιδιαίτερο συμβολικό βάρος.
Άξιο παρατήρησης είναι και το τάιμινγκ της ρωσικής απάντησης η οποία εκκρεμούσε εδώ και καιρό καθώς συμπίπτει με μια περίοδο αρνητικής δημοσιότητας για την ελληνική κυβέρνηση.

Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα έκαναν λόγο για "ασύμμετρη κίνηση" εκ μέρους των Ρώσων και εξηγούσαν ότι η ελληνική πλευρά είχε επιβάλει μέτρα απαντώντας σε συγκεκριμένες, αυθαίρετες κινήσεις των Ρώσων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής. Οι ίδιες πηγές προανήγγειλαν πάντως ότι η Αθήνα θα αντιδράσει "κατάλληλα και ανάλογα".

Η απόφαση της Αθήνα στις αρχές Ιουλίου να προχωρήσει στην άμεση απέλαση δύο ατόμων και την απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Μόσχας, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει ότι "θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο".


Πηγή: 1