| sadowod.com | vivaspb.com |

Αναθερμάνθηκε η συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα εν μέσω Brexit

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

greekmarbles

Ξανά στο προσκήνιο ήρθε τις τελευταίες ώρες η συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, καθώς προχωρούν οι συζητήσεις για την εμπορική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε., μετά το Brexit.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής της ΕΕ, το οποίο διέρρευσε σήμερα σε μέσα ενημέρωσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να συμπεριλάβει το ζήτημα της κλοπής πολιτιστικών αγαθών, ιδίως ελληνικών ή ρωμαϊκών αρχαιοτήτων, στις συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση της Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το επίμαχο άρθρο, που σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή προστέθηκε κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, με την υποστήριξη της Κύπρου και της Ιταλίας, καλεί τα μέρη να «αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που αφορούν την επιστροφή ή την απόδοση στη χώρα προέλευσης πολιτιστικών αγαθών που απομακρύνθηκαν παράνομα».


Σύμφωνα πάντως με μια διπλωματική πηγή, αυτό «δεν έχει σε τίποτα να κάνει» με την ελληνο-βρετανική διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Ο σκοπός του άρθρου αυτού είναι να διασφαλιστεί ότι η κλεμμένη πολιτιστική ιδιοκτησία που εντοπίζεται σε βρετανικό έδαφος θα επιστρέφεται αυτόματα, ανέφερε η πηγή.

Η πηγή αυτή, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε πως πέρα από τις ανησυχίες της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα κράτη μέλη της ΕΕ εκφράζουν ευρύτερες ανησυχίες για το παράνομο εμπόριο τεχνουργημάτων μέσω των οίκων δημοπρασιών του Λονδίνου.

Λίγες ώρες αργότερα μια εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα παραμένει ότι αυτά βρίσκονται στην «νομική ευθύνη του Βρετανικού Μουσείου».

«Αυτό δεν τίθεται προς συζήτηση στο πλαίσιο των εμπορικών μας διαπραγματεύσεων», ανέφερε η εκπρόσωπος με ανακοίνωσή της.

Μια ευρωπαϊκή πηγή, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε πως το άρθρο για τα κλεμμένα πολιτιστικά αγαθά είχε προστεθεί σε μια προηγούμενη έκδοση του εγγράφου την περασμένη εβδομάδα.


Πηγή:

https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/231860_anathermanthike-i-syzitisi-gia-ta-glypta-toy-parthenona-en-meso-brexit