| sadowod.com | vivaspb.com |

Τσίπρας: Χρέος απέναντι στους νεκρούς να μπει τέλος στο χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Mati tsipras

Δέσμη μέτρων για να μπει τέλος στην αυθαίρετη δόμηση, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μετά την ευρεία σύσκεψη για που πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο, για την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Τόνισε ότι οι περιοχές που έχουν πληγεί θα ανοικοδομηθούν με σεβασμό στο περιβάλλον και στη ζωή των ανθρώπων

«Η Αττική βίωσε μια ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία. Η Ελλάδα βίωσε μια εθνική τραγωδία», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για τις πυρκαγιές στο Λαύριο. «Το πένθος είναι εδώ και 15 μέρες παρόν σε όλες μας τις λέξεις, και σε όλες μας τις κινήσεις. Και κανείς δεν μπορεί να μην σκύψει το κεφάλι, κυριευμένος από τη θλίψη για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας. Κανείς», επισήμανε. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σκύψει το κεφάλι για να δει τα «πώς» και τα «γιατί» της τραγωδίας με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Λαύριο. "Και η δική μου υπόσχεση από την πρώτη μέρα ήταν ότι αυτό το "πώς και το γιατί", θα διερευνηθεί σε βάθος, και σε όλες του τις διαστάσεις, με αδιάβλητες διαδικασίες, και από αδιάβλητους ειδικούς. Τίποτε δεν πρόκειται να κουκουλωθεί, εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Ο πόνος για τις ζωές που χάθηκαν, γεννά την ευθύνη να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να αναλάβουμε δράση, ο καθένας στο μέρος που του αναλογεί, ώστε να μη ζήσουμε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ξανά μια τέτοια τραγωδία. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ! Αυτή πρέπει να είναι η απόφαση και η επιδίωξη όλων μας. Και πρώτη από όλους οφείλει να αναλάβει ευθύνες και δράση η πολιτική ηγεσία του τόπου».

«Υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις που χρειάστηκαν σκληρές αποφάσεις, για να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα, όμως για λόγους είτε πολιτικής δειλίας, είτε ανεπάρκειας, είτε ακόμη χειρότερα πολιτικής -και όχι μόνο- κερδοσκοπίας πάνω σε διαχρονικές στρεβλώσεις, έλειψαν οι τολμηρές αλλά αναγκαίες πολιτικές τομές ή έμειναν στα χαρτιά, στις εξαγγελίες», παρατήρησε στην ομιλία του στο Λαύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα δεν μπορούμε, δεν πρέπει και δεν θα πάμε ούτε βήμα παρακάτω, με οδηγό τη λήθη. Απόφασή μας είναι κανένας και τίποτα να μην ξεχαστεί», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω ώστε να διορθώσουμε πιθανά λάθη και παραλείψεις την ώρα του κακού, ούτε να ελέγξουμε ακραία κλιματικά φαινόμενα, όμως μπορούμε και οφείλουμε, γνωρίζοντας ότι θα ξανάρθουν, να προετοιμαστούμε καλύτερα. Κυρίως όμως οφείλουμε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι και να ξηλώσουμε, να γκρεμίσουμε μια-μια τις στρεβλώσεις του παρελθόντος», συνέχισε.

«Το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης, που απειλεί ανθρώπινες ζωές, δεν μπορεί άλλο να γίνει ανεκτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Ό,τι καταστρέφει δάση και ακρογιάλια, ό,τι εκπροσωπεί κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές θα ξηλωθεί. Είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας. Μα πιο πολύ είναι χρέος μας απέναντι στους ζωντανούς, απέναντι στις επόμενες γενιές», σημείωσε.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τη σχετική προτεραιοποίηση, στην κατεδάφιση 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Κτίσματα που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού, αναδασωτέες δασικές εκτάσεις σε εθνικούς δρυμούς και ρέματα στην Αττική και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια θα κατεδαφιστούν. Τα 3.200 αυθαίρετα κτίσματα αφορούν στην Αττική και το ίδιο θα συμβεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε 20 άμεσες παρεμβάσεις, για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος, τόσο στην Αττική, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Οπως είπε, οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν την επιτάχυνση της εφαρμογής των διατάξεων του σχετικού νόμου που έφερε η κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και σειρά νέων δράσεων.

Αυτή η δέσμη μέτρων αποτελεί -τόνισε- μια συνεκτική προσπάθεια ώστε να βάλουμε τις βάσεις για να αντιμετωπίσουμε επιτέλους αποφασιστικά το ζήτημα της ανεξέλεγκτης δόμησης στη χώρα μας.

Με προτεραιότητα, όπως σημείωσε, σε εκείνες τις δράσεις, που αντιμετωπίζουν και εξουδετερώνουν τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και ταυτόχρονα προστατεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον αμύθητο πλούτο του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας.
Πέρα από την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για να γίνουν οι μεγάλες τομές και οι συγκρούσεις με συμφέροντα και κληρονομημένες από το παρελθόν συμπεριφορές χρειάζεται και μια πλατιά, ειλικρινής και αποφασιστική δέσμευση της κοινωνίας, ή τουλάχιστον της μεγάλης πλειοψηφίας της, είπε ο πρωθυπουργός.

Όσο μας αφορά, ας είναι όλοι βέβαιοι, ότι την ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι, την οποία αναλάβαμε ως υπεύθυνη κυβέρνηση του τόπου, την κατανοούμε όχι ως κάποια λεκτική εκτόνωση και υπεκφυγή, αλλά ως μια τεράστια προσπάθεια να λυθούν χρόνια και επικίνδυνα προβλήματα», σημείωσε.

«Η σπέκουλα, η πολιτική κερδοσκοπία, το ρουσφέτι, οι ψηφοθηρικές συναλλαγές με την αυθαιρεσία, ο ιδιοτελής συμβιβασμός με τερατώδεις παθογένειες, ήταν τα φαύλα "αδελφάκια" του πολιτικού κόστους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι πολλές φορές η πολιτική εξουσία ενθάρρυνε την αυθαιρεσία. Ενθαρρύνοντας, επίσης, την αποκέντρωση της διαφθοράς στις αρμόδιες υπηρεσίες. «Και, βέβαια τα αδηφάγα συμφέροντα που είδαν στην πανέμορφη, ελληνική γη μια ευκαιρία παράνομου πλουτισμού, υπήρξαν ο απαραίτητος προστάτης και σπόνσορας απαράδεκτων και άθλιων πολιτικών συμπεριφορών», υπογράμμισε.

«Είμαστε αποφασισμένοι τίποτε να μην ξεχαστεί και είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε το κόστος, αλλά όπως εγώ ανέλαβα από τη πρώτη στιγμή, ακόμη και ευθύνες που ενδεχομένως να μην μου αναλογούν, θα περίμενα έστω και μια μικρή δόση αυτοκριτικής από όσους αυτόν τον τόπο τον κυβέρνησαν όχι για δύο και τρία και πέντε χρόνια, αλλά για τέσσερις και πλέον δεκαετίες οι ίδιοι και οι οικογένειες τους», είπε ο πρωθυπουργός.

Επιτέθηκε ταυτόχρονα σε όσους «δημιούργησαν και εξέθρεψαν αυτές τις παθογένειες. Τους πρωτομάστορες του ρουσφετιού, της συναλλαγής και των αυθαιρέτων, με τους πολιτευτές και τους νομάρχες, τα πολιτικά τζάκια και τα τοπικά κυκλώματα, που τροφοδοτούνταν από τη συναλλαγή και τη διαφθορά και κερδοσκοπούσαν παντοιοτρόπως σε αυτό το οικιστικό τερατούργημα».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τη στάση της στις πυρκαγιές και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αντί για αυτοκριτική, τώρα μόνο μας κουνούν το δάχτυλο πάνω από τα αποκαΐδια».

Αυτό -παρατήρησε- στην καλύτερη περίπτωση, γιατί «στη χειρότερη ποζάρουν στο φωτογραφικό φακό με ένα πλατύ χαιρέκακο, θα 'λεγα, χαμόγελο ευτυχίας, μετά τη συνέντευξη Τύπου για τους 90 νεκρούς. Αντιμετωπίζουν, δυστυχώς, την τραγωδία ως πολιτική ευκαιρία. Να αποκομίσουν πολιτικά, προσωπικά, και μικροκομματικά οφέλη».

«Ας είναι. Όλοι θα κριθούμε», σχολίασε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Εμείς, σκύβουμε το κεφάλι μπροστά σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, γιατί εμείς κυβερνάμε αυτόν τον τόπο σήμερα, με όλες αυτές τις παθογένειες που κληρονομήσαμε. Αλλά τις κληρονομήσαμε για να τις αλλάξουμε όχι για να τις διαιωνίσουμε κι εκεί είναι η μεγάλη μας ευθύνη.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώνει και θα τελειώσει. Το χρωστάμε στους νεκρούς, στα θύματα της τραγωδίας, το χρωστάμε, όμως, και στο μέλλον, στα παιδιά της χώρας, στα παιδιά μας. Και ξεκινώντας, σήμερα κιόλας, από εκείνες τις αυθαιρεσίες, που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή. Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Αυτό είναι το λιγότερο το οποίο μπορούμε να υποσχεθούμε. Ωστε αυτή η τραγωδία να είναι το έναυσμα για τις αναγκαίες μεγάλες τομές που χρειάζονται στη δημόσια διοίκηση και το κράτος».

Πηγή: 1