| sadowod.com | vivaspb.com |

Αυστηρά μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες στέλνει ο Παυλόπουλος από Σερβία

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στις δηλώσεις που έκανε κατά τη συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάντερ Βούτσιτς.

«Οι θέσεις της Ελλάδας –τόνισε- είναι απολύτως σαφείς και πλήρως προσαρμοσμένες στα δεδομένα του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου. Το πόσο η Ελλάδα αισθάνεται αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκύπτει και από το ότι ακόμη και τα εθνικά της θέματα τα υπερασπίζεται υπό το φως και στην βάση των θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού Δικαίου εν γένει», υπογράμμισε στο γενικό του σχόλιο- επισήμανση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξειδικεύοντας στη συνέχεια.

Στην Ε.Ε. θέση έχουν όλα τα βαλκανικά κράτη υπό όρους όμως, επεσήμανε ο Προκόπης Παυλόπουλος εξηγώντας ότι «στην πορεία προς την δημιουργία αυτής της ενιαίας Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θέση όλα τα κράτη της βαλκανικής χερσονήσου. Υπό τον απαράβατο βεβαίως όρο, ότι σέβονται στο ακέραιο το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους. Άρα το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο σύνολό του. Με αυτό τον τρόπο θα προσθέσουμε δημιουργικά την βαλκανική χερσόνησο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως νοτιοανατολική της ισότιμη πλευρά, και όχι ως προβληματική βαλκανική της ιδιαιτερότητα.

Υπ’ αυτό το πνεύμα εμείς, οι Έλληνες, θεωρούμε ότι και οι σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας περνούν μέσα από τον πλήρη σεβασμό των αρχών και των κανόνων που καθιερώνει το Ψήφισμα 1244/1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και ελπίζουμε το μήνυμα αυτό να είναι αρκούντως κατανοητό», κατέληξε για το θέμα αυτό ο κ. Παυλόπουλος.

Εμμονές και πράξεις ΠΓΔΜ-Αλβανίας υπονομεύουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική
 

Όσον αφορά, έτσι, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας «καθίσταται σαφές», επανέλαβε ο Έλληνας Πρόεδρος, «ότι όσο επιμένει στην χρησιμοποίηση ονόματος, το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική. 
Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παρεμφερές, όπως το χαρακτήρισε, και το μήνυμα προς την Αλβανία: «Όταν προβαίνει σε πράξεις, οι οποίες έρχονται σε σαφή αντίθεση προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο -όπως π.χ. η πρόσφατη ωμή παραβίαση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας- υπονομεύει και εκείνη την ευρωπαϊκή της προοπτική».

Η Τουρκία να σεβαστεί εμπράκτως το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο

Σειρά, στη συνέχεια, είχε η Τουρκία και πρώτα για τη στάση της στο Κυπριακό: «Με την αυτονόητη βεβαίως διευκρίνιση ότι αυτό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα, επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του. 

Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις 

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις γενικότερα, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «στα Ελληνικά σύνορα, μ’ έμφαση σ’ εκείνα του Αιγαίου, η Συνθήκη της Λωζάννης, σύμφωνα με την πεμπτουσία του Διεθνούς Δικαίου, πρέπει να γίνεται απ’ όλους πλήρως σεβαστή. Κάθε αμφισβήτησή της, άμεση ή έμμεση, είναι αδιανόητη και αυτονοήτως απορριπτέα. 
Πολλώ μάλλον όταν οδηγεί, μέσω της αμφισβήτησης των συνόρων της Ελλάδας, και στην αμφισβήτηση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στο σημείο τούτο –σημείωσε με έμφαση ο κ. Παυλόπουλος-- πρέπει να επισημάνω ότι εμείς τείνουμε πάντοτε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία. Εμείς, οι Έλληνες, θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, θέλουμε μια Τουρκία ευημερούσα, μια Τουρκία η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Αλλ’ αυτό προϋποθέτει, για να γίνει πράξη, από την πλευρά της Τουρκίας μια πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους».

Η Ελλάδα έτοιμη να συνδράμει την Σερβία

Διαφορετική ήταν η προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη διαδικασία ένταξης της Σερβίας στην Ε.Ε.: «Όπως έχουμε καταστήσει σαφές όπου δει, η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, μέσα από την οικεία ενταξιακή διαδικασία. Και δεν ξεχνάμε ότι η διαδικασία αυτή άρχισε το 2014, επί Ελληνικής Προεδρίας. Αισθανόμαστε δε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το ότι στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Σερβίας έχουν ανοίξει ήδη δέκα σημαντικά κεφάλαια, πράγμα που αποδεικνύει την συνέπεια της Σερβίας, ως προς τον στόχο της για σύντομη πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης γνωρίζετε καλά πως η Ελλάδα είναι, ανά πάσα στιγμή, έτοιμη να παράσχει την συνδρομή της στην Σερβία», διαβεβαίωσε ο Έλληνας Πρόεδρος.
Εισαγωγικώς δε, ο Έλληνας Πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει τις σχέσεις των δύο χωρών «εξαιρετικές», προβλέποντας ότι θα γίνουν «ακόμη καλύτερες». Μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων που κορυφώθηκε, όπως θύμισε, στις 13 Ιουλίου και το Πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτοχρόνως, ευχήθηκε η επόμενη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας να γίνει στη Σερβία, που θα είναι πλήρες κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Εκτός από τα παραπάνω, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο (ευρωπαϊκό) κοινωνικό κράτος δικαίου: «Εμείς, οι Έλληνες –τόνισε-- πιστεύουμε βαθειά στην ανάγκη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέσω της ευρωπαϊκής ενοποίησης και αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις γι’ αυτό. Και η ευρωπαϊκή ενοποίηση σημαίνει την δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση οργάνωσης την δημοκρατική αρχή. Άρα –συμπέρανε-- μια Ομοσπονδία που θεμελιώνεται στις βάσεις της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και του πλήρους σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, συνακόλουθα δε, του πλήρους σεβασμού της αρχής της αλληλεγγύης, η οποία εκτός από ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής έννομης τάξης (…) είναι και θεμέλιο του κοινωνικού κράτους δικαίου».

Απεργάζονται την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος
 

Διαπίστωση πάνω στην οποία βασίστηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος για την επόμενη επισήμανσή του, για την άνοδο του νεοναζισμού, προχωρώντας και σε ένα σχόλιο για τις πρόσφατες γερμανικές εκλογές:

«Άλλωστε αποτελεί κοινή συνείδηση το ότι ένα στιβαρό κοινωνικό κράτος δικαίου είναι απολύτως απαραίτητο για την θωράκιση της κοινωνικής συνοχής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνακόλουθα δε της αποτελεσματικής αντιμετώπισης όλων εκείνων των μορφωμάτων του νεοναζισμού που εκκολάπτονται, δυστυχώς, σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και που απεργάζονται την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως φάνηκε και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας».

Πηγή: iefimerida.gr