| sadowod.com | vivaspb.com |

Νέος σεισμός στη Μυτιλήνη

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07:35 το πρωί της Τετάρτης (14/06/2017) στη Μυτιλήνη, δύο ημέρες μετά το φονικό σεισμό.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό - Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου, ενώ το εστιακό βάθος ορίζεται στα 5 χιλιόμετρα. 

Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται στη Μυτιλήνη, μετά τον ισχυρό μεγάλο σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που στοίχισε τη ζωή σε μία γυναίκα και προκάλεσε τεράστιες ζημιές στο νησί.

«Βόμβα» Τσελέντη: Περιμένουμε πολύ ισχυρό μετασεισμό 

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τους λίγους και μικρής ισχύος μετασεισμούς που έχουν εκδηλωθεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου, μετά το φονικό σεισμό της Δευτέρας. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο κ. Τσελέντης εκτίμησε ότι τις επόμενες ώρες θα σημειωθεί πολύ ισχυρός μετασεισμός, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα 6,3 Ρίχτερ να μην ήταν ο κύριος σεισμός.

Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι στη Βρίσα

Εν τω μεταξύ, τα αρμόδια κλιμάκια των μηχανικών που έλεγξαν τα σπίτια στο χωριό Βρίσα στα νότια της Μυτιλήνης, διαπίστωσαν ότι από τα 254 κτίρια, τα 150 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και τα 104 κατοικήσιμα.

Σημειώνεται πως η Αστυνομία έχει εκκενώσει το χωριό και δεν επιτρέπει σε κανέναν κάτοικο να εισέλθει σε αυτό. Οι μόνοι που βρίσκονται στο χωριό είναι οι σεισμολόγοι, γεωλόγοι και μηχανικοί.

Ήδη έχουν εγκατασταθεί δυο σεισμικοί σταθμοί, που αναμένεται να αυξηθούν στους τέσσερις, από τους οποίους θα παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, δεσμεύθηκε για την ανοικοδόμηση του οικισμού, ενώ προανήγγειλε και μια σειρά εκτάκτων μέτρων ενίσχυσης των σεισμοπαθών.

Ο κ. Σπίρτζης είπε πως θα δοθεί επιδότηση ενοικίου στους σεισμοπαθείς, όπως είχε γίνει αντίστοιχα και μετά τον μεγάλο σεισμό στην Κεφαλονιά και πως έχει ζητηθεί από το ΥΠΟΙΚ να παράσχει διευκολύνσεις στις οικονομικές υποχρεώσεις των σεισμοπαθών, όπως παράταση στην καταβολή εισφορών για τον ΕΦΚΑ και την απόδοση του ΦΠΑ.

Τι συμβουλεύει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενημερώνουν τους πολίτες των σεισμόπληκτων περιοχών της Μυτιλήνης τα ακόλουθα:

• Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνεται σημασία στις φημολογίες.
• Αν διαπιστώνετε βλάβες στο σπίτι σας αποφύγετε να εισέλθετε σε αυτό προτού ελεγχθεί από κλιμάκιο μηχανικών.
• Μην διέρχεστε δίπλα από κτίσματα που έχουν υποστεί ζημιές καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.
• Σε περιοχές που έχει απαγορευτεί η διέλευση πεζών και οχημάτων ακολουθείστε τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών και σεβαστείτε τις υποδείξεις τους.
• Εάν συντρέχουν ιδιαίτερα σημαντικοί λόγοι για να εισέλθετε μέσα στο σπίτι σας που έχει υποστεί φθορές ή μερική κατάρρευση, ενημερώστε την Αστυνομία ή την Πυροσβεστική και ζητείστε τη συνδρομή τους.
• Μην σταθμεύετε σε σημεία που διέρχονται οχήματα ή μηχανήματα συνεργείων αποκατάστασης βλαβών. Μην παρεμποδίζετε το έργο τους.

Πηγή: newsbomb.gr